Německo kvůli transformaci nemocnic zvýší zdravotní pojištění

1 month ago

Součástí německé reformy nemocniční sítě je vytvoření transformačního fondu, z něhož má být přechod na novou struktur nemocnic financován. Otázkou ale je, z čeho se tento fond bude plnit. Nejedná se totiž zrovna o malou částku. Nápad na zřízení fondu nově kritizují zdravotní pojišťovny i zaměstnavatelé. Podle nich totiž nakonec bude muset dojít ke zvýšení sazby zdravotního pojištění v rámci systému zákonného zdravotního pojištění (GKV), jak uvádí odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Když byl spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem (SPD) představen koncept reformy nemocniční sítě, ze strany zdravotních pojišťoven zaznělo varování, že reforma nesmí jít na vrub pojištěnců v rámci systému zákonného zdravotního pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung).

Jenže to se nakonec pravděpodobně stane. Nezbytnou součástí nemocniční reformy je totiž vytvoření takzvaného transformačního fondu, z něhož mají být německé kliniky podporovány během změny nemocniční struktury. Jinými slovy transformační fond bude sloužit k financování celé reformy.

Šéf pojišťovny kritizuje ministra zdravotnictví

Prostředky do něho ale nejspíše budou putovat z peněz, které odvádí zaměstnanci a zaměstnavatelé na zdravotní pojištění v rámci systému GKV. Další část finančních zdrojů fondu má tvořit dotace ze spolkového rozpočtu, která ovšem rovněž putuje do fondů zákonného zdravotního pojištění.

To se ovšem nelíbí generálnímu řediteli jedné z německých zdravotních pojišťoven Techniker Krankenkasse Jensi Baasovi. „Vážený pane profesore Lauterbachu, ne, to opravdu nejsou peníze spolkové vlády. Tyto prostředky mají být využity na hrazení zdravotní péče účastníků systému GKV. Nyní se zdá, že budou bezostyšně využívány k plnění toho, co je vlastně úkolem státu,“ cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt Baasovo vyjádření na sociálních sítích na adresu spolkového ministra zdravotnictví.

Baas Lauterbacha zkritizoval i z politického hlediska. „Ano, pro ministra zdravotnictví může být pohodlnější, když namísto boje s ministrem financí jednoduše vybírá kapsy pojištěncům ze zákonného zdravotního pojištění,“ vzkázal ministrovi.

Vzrůst o zhruvba 0,15 procentního bodu

Do transformačního fondu se během deseti let počínaje rokem 2026 nasměruje celkem 25 miliard eur (asi 634 miliard korun), tedy 2,5 miliardy eur ročně. O ty se buď bude muset vybrat více na zdravotním pojištění v rámci systému GKV, nebo se bude muset snížit objem zdravotní péče, která se prostřednictvím fondů GKV financuje.

„Tyto dodatečné miliardy na reformu nemocnic, které půjdou z fondů systému GKV, respektive přímo od zdravotních pojišťoven, povedou ke zvýšení sazeb příspěvků na zdravotní pojištění. Každé další utracené euro musí jít na úkor těch, kdo platí zdravotní pojištění,“ uvedl pro deník Deutsces Ärzteblatt Florian Franz, mluvčí Spolkové asociace zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband).

Podle dřívějších odhadů deníku Deutsches Ärzteblatt každých 16 miliard eur příspěvků do fondů zdravotního pojištění odpovídá přibližně jednomu procentnímu bodu sazby odvodů na zdravotní pojištění. Pokud tedy bude muset do transformačního fondu ročně putovat 2,5 miliardy eur, zvýší se sazba pojistného asi o 0,15 procentního bodu.

Navýšení sazby pojistného čekávají i zaměstnavatelé

Skutečné zvýšení sazby ale bude záviset na mnoha dalších okolnostech, jež jsou v tuto chvíli nejisté. Jedná se například o změny hodnoty zdravotnického výkonu, ekonomický vývoj země nebo vývoj inflace.

Podle zdravotní pojišťovny Siemens Betriebskasse se dá předpokládat, že zvýšení sazby pojistného na zdravotní pojištění se bude pohybovat v rozmezí 0,1 až 0,2 procentního bodu. „Navýšení by bylo mírnější v případě, že by peníze do transformačního fondu šly z daní, nikoli z fondů zdravotního pojištění,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt mluvčí Siemens Betriebskasse.

K podobným výpočtům došel i Spolkový svaz německých zaměstnavatelů (BDA – Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitsgeververbände). „Těch 2,5 miliardy eur odpovídá navýšení sazby pojistného asi o 0,15 procentního bodu,“ uvedla asociace pro deník Handelsblatt.

Otevřít článek