Německo se chystá znovu zavést bezplatné testy na koronavirus. Žádá si to sílící epidemie

2 years ago

Dosluhující spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) doporučuje stranám budoucí vládní koalice, aby znovuzavedly bezplatné testování na koronavirus. Německo přitom testy zdarma pro všechny zrušilo od 11. října. Zdarma se mohou otestovat jen děti do 12 let nebo těhotné. Jenže epidemická situace se zhoršuje, a tak řada politiků a dalších veřejných činitelů mění na bezplatné testy svůj názor.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn ale za srpnovým rozhodnutím o zrušení bezplatných testů na koronavirus s účinností od 11. října stojí. Tehdy to bylo prý správné a výrazně přispělo k nárůstu míry proočkovanosti.

Jenže situace se od prázdnin radikálně změnila a Německo čelí silné čtvrté vlně epidemie koronaviru. „Pan ministr nyní považuje stejně tak za správné, aby se bezplatné testování znovu dočasně zavedlo. V těchto dnech o tom vede konstruktivní jednání se stranami budoucí vládní koalice. Podle něho by k restartu testů zdarma pro všechny mělo dojít,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt mluvčí Spahnova rezortu.

Pro je i Merkelová

Téma znovuzavedení bezplatného testování se v Německu diskutuje na pozadí rychle rostoucího počtu nově potvrzených případů nákaz koronavirem. Od 11. října se zdarma mohou otestovat lidé jen ve výjimečných případech. Týká se to například dětí do 12 let, dočasně také osob ve věku 12 až 17 let, platit za test nemusí ani těhotné ženy. A pochopitelně ti, kterým otestování předepsal lékař.

Jens Spahn má v restartu testování zdarma oporu také v dosluhující spolkové kancléřce Angele Merkelové (CDU). Ta je této myšlence podle mluvčího úřadu spolkové vlády Steffena Seiberta otevřena. Merkelová si je prý vědoma, že co největší počet provedených testů je v těchto dnech zcela klíčovým faktorem, aby se podařilo šíření nákazy dostat pod kontrolu.

„Pokud máte přehled o co největším počtu infekcí a udržujete počet neodhalených případů na co nejnižší úrovni, poskytuje to ve střednědobém horizontu větší bezpečnost. Angela Merkelová proto takové úvahy plně podporuje,“ citoval deník Deutsches Ärzteblatt mluvčího Seiberta.

Napravme chybu, vyzývají profesní sdružení

Spolkový ministr zdravotnictví také do značné míry reaguje na sílící hlasy po zavedení bezplatných testů na SARS-CoV-2 ze strany některých zdravotnických profesních sdružení. Například prezident Německé lékařské komory (BäK – Bundesärztekammer) Klaus Reinhardt je přesvědčen, že konec bezplatných testů neměl vliv na motivaci lidí, kteří se očkovat nechtějí. Spolková vláda i ty zemské by tak podle něho „měly mít odvahu toto chybné rozhodnutí rychle a důsledně napravit“.

Reinhardt zdůraznil, že právě s příchodem chladného počasí a rostoucím počtem vnitřních volnočasových aktivit jsou opět zapotřebí dostupné nabídky k testování, aby se šíření viru účinně omezilo. „Nová úprava musí nyní přijít rychle. Pokud možno už s novelou zákona o ochraně před infekcemi v polovině listopadu,“ dodal prezident Německé lékařské komory.

Přitom to byl právě Klaus Reinhardt, který v létě za ukončení testování zdarma plédoval. „Jestliže má každý šanci získat do konce léta úplné očkování proti koronaviru, je spravedlivé, že neočkovaní lidé by si rapidtesty nebo PCR testy měli hradit sami, když jedou na dovolenou, chtějí do restaurace nebo do kina,“ řekl tehdy v rozhovoru pro portál Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Otočka na více frontách

Reinhardtův postoj v létě podporoval také bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU). „Testování na koronavirus stojí obrovské sumy peněz,“ řekl. Proto je podle něho nutné zvážit, zda by měly zůstat dostupné zdarma, i když se každý mohl nechat očkovat. Také on ale svůj názor změnil. Jak uvedl portál Tagesschau.de, Söder se staví na stranu bezplatných testů na koronavirus. Stejně jako Spolkový svaz lékařů veřejného zdravotnictví, Německý svaz měst, Svaz obchodu či premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst. Ten vyzval, aby se bezplatné testy vztahovaly na očkované a uzdravené z covidu.

„Vysoký počet infekcí mezi neočkovanými lidmi vede k dalším a dalším průlomům mezi těmi, kteří byli očkovaní,“ řekl politik CDU. Bezplatné testy pro uzdravené nebo očkované by podle něho s poměrně malými finančními náklady usnadnily ochranu jak jejich, tak ostatních.

Petr Musil

Příspěvek Německo se chystá znovu zavést bezplatné testy na koronavirus. Žádá si to sílící epidemie pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek