Německo se připravuje na podzimní vlnu koronaviru. Příslušný zákon upravuje roušky i otázku uzavření škol

1 year ago

estože se sedmidenní incidence nově potvrzených nákaz koronavirem v Německu snížila, tamní vláda nenechává nic náhodě. Spolkové ministerstvo zdravotnictví a Spolkové ministerstvo spravedlnosti připravují jakýsi jízdní řád pro případ, že se nová vlna epidemie koronaviru v Německu objeví na podzim či v zimě. S odkazem na oba úřady to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Na ochranu před podzimní vlnou koronavirové epidemie budou jednotlivé spolkové země Německa moci zavést povinnost nošení ochrany dýchacích cest ve standardu FFP2. Tato možnost by měla být nastavena od 1. října a ochranu úst a nosu by Němci mohli povinně nasadit zejména v prostředcích dálkové veřejné dopravy, včetně letecké, nebo ve zdravotnických zařízeních. Tam by navíc mohl být vyžadován doklad o negativním výsledku testu na koronavirus.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví a Spolkové ministerstvo spravedlnosti podle deníku Deutsches Ärzteblatt připravují soubor protiepidemických opatření, která zapracovávají do novely zákona o ochraně před infekcemi (jakási německá obdoba českého pandemického zákona). Spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP) tato opatření označil jako „obecná preventivní opatření”.

Očkování ne starší než 90 dní

Spolkové země by na základě novelizovaného zákona o ochraně proti infekcím měly mít právo samy rozhodnout, zda budou ochranu FFP2 vyžadovat i ve veřejně přístupných vnitřních prostorách či v místní hromadné dopravě. Na kulturních a sportovních akcích či v restauracích by však měly existovat výjimky, kdy prostředky ochrany FFP2 nebudou muset nosit osoby testované, nedávno očkované nebo uzdravené.

Přitom za „nedávno uzdraveného” se bude považovat člověk, který covid neprodělal před delší dobou než 90 dní. „Nedávno očkovaným” se pak bude rozumět člověk, kterému byly aplikovány nejméně tři dávky vakcíny proti koronaviru, přičemž poslední očkování nesmí být starší než tři měsíce, píše Deutsches Ärzteblatt s odkazem na spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD).

Spolkové země si také budou moci samy rozhodnout, zda budou vyžadovat testování žáků ve školách, školkách nebo jeslích, případně po zařízeních pro ubytování žadatelů o azyl. Roušky či respirátory ve školách pak budou připadat v úvahu jen tehdy, pokud jinak nebylo možné udržet prezenční výuku. Týkalo by se to žáků od pátého ročníku základních škol.

Školy už zavírat nebudeme, shodují se ministři

Zákon však spolkovým zemím umožní zavést i přísnější opatření. A to v případě, že se některá bude obávat přetíženosti svého zdravotnického systému nebo jiné kritické infrastruktury. Jednotlivá opatření by pak byla zaváděna na základě vývoje hodnot nejrůznějších ukazatelů, pomocí nichž lze monitorovat virovou nálož v populaci. Vedle sedmidenní incidence potvrzených nákaz spolkové země budou moci využít také monitoring odpadních vod a výskyt stop koronaviru v nich, nebo vytíženost lůžkových kapacit v nemocnicích.

Pokud by se situace výrazně zhoršovala, spolkové vlády budou mít možnost zavést povinné nošení ochrany dýchacích cest i na venkovních akcích, kde nebude možné dodržet bezpečný odstup účastníků mezi sebou. Také by mohla být zavedena povinnost právě tento odstup dodržovat, a to v podobě vzdálenosti alespoň 1,5 metru, stejně jako stanoveny maximální počty účastníků na nejrůznějších sportovních či kulturních akcích.

Naopak už by se neměly vrátit lockdowny. Uzavírání škol nebo firem či ještě přísnější opatření spolkový ministr spravedlnosti Buschmann odmítl. „Být připraven, zachovat přiměřenost a chránit zranitelné. Náš koncept koronavirové ochrany pro období od října je založen právě na těchto třech principech. I nadále bereme pandemii vážně, vážně ale bereme také základní občanská práva,” zdůraznil Marco Buschmann.

Příliš vágní vyznění

Novela zákona o ochraně před infekcemi však už byla podrobena kritice z řad odborné veřejnosti. Německá lékařská komora (BÄK) a Německá nemocniční společnost (DKG) uvedly, že postrádají zejména jasně stanovené limitní hodnoty ukazatelů pro hodnocení přetíženosti zdravotnického systému. Vznik novely zákona však kvitují.

„Přizpůsobení právní situace nastupující podzimní vlně je správné a důležité. Stále nám však chybí platná datová základna, na jejímž základě by bylo možné rozhodnout o přijetí konkrétních protiepidemických opatření,” uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt místopředsedkyně DKG Henriette Neumeyerová. Vadí jí, že pro sadu nástrojů, které budou mít spolkové země k dispozici, nebyla uvedena žádná kritéria.

„Představený koncept ochrany před koronavirem je bohužel stále vágní. Je důležité, že v budoucnu budou v celém Německu přijata jednotná opatření, pokud budou splněna určitá jasně definovaná kritéria,” řekl médiím prezident Německé lékařské komory Klaus Reinhardt. Podle něho je obzvláště pozitivní, že spolkoví ministři zdravotnictví i spravedlnosti odmítli uzavření škol.

Otevřít článek