Německá nemocniční reforma čelí v cílové rovince neúprosné kritice

6 days ago

Přestože o nemocniční reformě v Německu má již za několik dní rozhodnout spolková vláda, na poslední chvíli se opět vynořují potíže. Pobočka Německé nemocniční společnosti ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko trvá na tom, že je nutné v reformní legislativě provést změny. Poslancům Spolkového sněmu dokonce adresovala dopis, v kterém na ně apeluje, aby chystanou reformu nepodpořili, pokud nebude na její podobě nalezena shoda napříč všemi spolkovými zeměmi. O požadavcích bádensko-württemberské pobočky Německé nemocniční společnosti informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Nemocnice v jihozápadní části Německa spolkové vládě jasně vzkázaly, že s prosazením nemocniční reformy ještě nemá vyhráno. Bádensko-württembersá pobočka Německé nemocniční společnosti (BWKG – Baden-Württemberg Krankenhausgesellschaft) totiž trvá na tom, že je nutné plánovanou restrukturalizaci nemocniční sítě poupravit.

Předseda BWKG Heiner Scheffold dokonce adresoval dopis poslancům Spolkového sněmu, kteří jsou zvoleni právě za jihozápadní část Německa. V něm apeloval, aby navrhovanou reformní legislativu nepodpořili. Podle Scheffolda totiž musí být nejprve vyřešena otázka financování reformy a musí dojít ke shodě mezi spolkovou vládou a spolkovými zeměmi, informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Reforma nemocnicím nepřináší očekávanou finanční úlevu

Scheffold je přesvědčen, že mezi oběma stranami, tedy spolkovou vládou a vládami spolkových zemí, stále existují některé kontroverze. „Navrhovaná legislativa nepřináší žádnou dramatickou úlevu pro finanční situaci nemocnic v Německu a ani v Bádensku-Württembersku,” kritizoval Heiner Scheffold návrh reformy ve stávající podobě.

Podle BWKG bude 85 procent nemocnic v Bádensku-Württembersku v letošním roce hospodařit se schodkem. Celkový schodek těchto nemocnic podle předběžných odhadů bude činit asi 900 milionů eur (v přepočtu přibližně 23 miliard korun). Nová struktura nemocnic podle BWKG rovněž nezohledňuje nadprůměrně vysokou hladinu mezd, které jsou právě v bádensko-württemberských nemocnicích vypláceny.

Scheffoldovi se také nezamlouvá důraz na zefektivnění lůžkových kapacit, které by se po provedené reformě měly ve většině německých nemocnic omezit, jelikož jsou dlouhodobě nevyužité, avšak jejich udržování je nákladné.

Bádensko-Württembersko: My už podle nového systému jedeme

V Bádensku-Württembersku je totiž poměr nemocničních lůžek v přepočtu na obyvatele mnohem nižší než v jiných spolkových zemích. „Centralizace a strukturální restrukturalizace nemocnic požadovaná spolkovým ministrem zdravotnictví zde již byla v mnoha případech provedena,“ zdůraznil Heiner Scheffold.

Šéf BWKG rovněž upozornil, že nevyřešené financování nemocniční reformy bude v řadě případů znamenat zvýšení finanční tlak na zřizovatele městských nemocnic, tedy rozpočty měst. Municipality budou muset chybějící peníze nemocnicím dodávat, což se odrazí v omezení finančního manévrovacího prostoru právě měst. Ta tak budou muset přehodnocovat například výstavbu jeslí či školek, nebo omezovat provoz místní veřejné dopravy, vypočítával dále Scheffold.

V návrhu nemocniční reformy se počítá s tím, že pro financování nemocnic budou zavedena jednotná pravidla. Nový systém se bude zčásti opírat o paušální platby za případy, jimiž se nemocnice budou zabývat, zčásti pak o sazebník plateb za výkony na základě nově definovaných výkonových skupin.

Otevřít článek