Německé lékařské odbory volají po výstražné stávce

3 months ago

Ještě v lednu by mohlo dojít k výstražné stávce lékařů působících na německých univerzitních nemocnicích. Tuto možnost připustili zástupci největšího odborového svazu, který v Německu sdružuje právě lékaře z univerzitních klinik – Marburger Bund. Důvodem k připravované stávce je nespokojenost s dosavadním průběhem kolektivního vyjednávání mezi odbory a zaměstnavateli. Celodenní výstražná stávka by se měla konat 30. ledna, jak uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Kolektivní vyjednávání mezi německým lékařským odborovým svazem Marburger Bund a Sdružením pro kolektivní vyjednávání německých spolkových zemí uvízla na mrtvém bodě. Obě zúčastněné strany se nemohou shodnout na tom, jak rychle by lékařům pracujícím v univerzitních nemocnicích měly vzrůst platy.

Ve hře tak je vyhlášení celodenní výstražné stávky, která by se měla konat 30. ledna a centrem protestů se má stát město Hannover. S odkazem na jednání obou stran to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Jednání na mrtvém bodě

Zástupci odborového svazu Marburger Bund tvrdí, že protistrana se odmítá dohodnout na zásadním zlepšení pracovních podmínek lékařů v univerzitních nemocnicích. „Spolkové země nechávají lékaře v univerzitních nemocnicích napospas,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt Andreas Botzlar, místopředseda Marburger Bund.

Podle něho je třeba, aby si zástupci spolkových zemí uvědomili, že je zapotřebí podniknout rázná opatření, aby práce v univerzitních klinikách byla opět mnohem atraktivnější. „Po třech kolech vyjednávání si musíme uvědomit, že práce lékařů má stále svou cenu,“ dodal Botzlar a zdůraznil, že bez zásadních vylepšení pracovních podmínek bude nespokojenost ještě větší.

Mluvčí odborového sdružení Marburger Bund Hans-Jörg Freese pro deník Deutsches Ärzteblatt uvedl, že i po třech kolech jednání stále existuje obrovská propast mezi tím, co požadují lékaři a tím, co jsou spolkové země ochotny akceptovat. „Proto připravujeme výstražnou stávku. Vedle Hannoveru by se protesty měly konat i v dalších městech po celé zemi,“ dodal Freese.

„Průběh tohoto kola jednání nám nedává jinou možnost, než požádat naše členy v univerzitních nemocnicích o podporu,“ zdůraznil Andreas Botzlar.

Lékaři chtějí přidat 12,5 procenta a vyšší příplatky za víkendy a noční

Odborový svaz Marburger Bund požaduje, aby univerzitním lékařům vzrostl plat o 12,5 procenta, dále vyšší příplatky za pravidelnou práci v noci, o víkendech a o svátcích. Marburger Bund své požadavky zdůvodnil vysokou inflací a také tím, že chce postupně uzavírat platové rozdíly mezi univerzitními nemocnicemi a ostatními typy nemocnic v Německu.

Další těžiště požadavků je modernizace a restrukturalizace pracovní náplně jednotlivých lékařů, respektive lékařských profesí. „Rostoucí koncentrace práce vede k pokračujícímu trendu přesouvat stále více běžné klinické práce lékařů do mimošpičkových hodin dne a do víkendových služeb. Tento vývoj musí být účinně zastaven, a proto požadujeme vyšší příplatky,“ vysvětlil Andreas Botzlar.

Kolektivní smlouva, kterou se nyní Marburger Bund pokouší dojednat se Sdružením pro kolektivní vyjednávání německých spolkových zemí, pokrývá více než 20 tisíc lékařů ve 23 univerzitních nemocnicích po celém Německu. Tyto nemocnice se nacházejí například v Berlíně, Hamburku, Hesensku, ale také v Drážďanech nebo Mohuči.

Otevřít článek