Německé lékárny se bouří proti snížení plateb za léky na předpis. Můžete si vydělat jinde, vzkazuje vládní SPD

1 year ago

Plán spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD) na úspory v německém zdravotnickém systému dál vyvolává nevoli. Tentokrát mezi provozovateli lékáren, kterým se nelíbí snížení plateb za léky na předpis a prodloužení doby, po kterou toto takzvané cenové moratorium bude fungovat. Ministerstvo ale lékárníkům vzkazuje, že se jim v minulosti dařilo dobře a byly jim přiděleny agendy, kde si mohou chybějící peníze vydělat. Uvedl to německý odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Když spolkové ministerstvo zdravotnictví představilo svůj plán úspor v německém zdravotnickém systému, nenašel se prakticky žádný z jeho segmentů, jehož zástupci by jej pochválili. Jde o logickou reakci, neboť na celkové konsolidaci systému zákonného zdravotního pojištění se budou muset podílet zkrátka všichni. Nemocnice, praktičtí lékaři, zdravotní pojišťovny, pojištěnci, ale také lékárny a jejich provozovatelé.

Lékárníci: Už nemáme rezervy

Jenže předsedkyně Svobodné lékárenské společnosti (Freie Apothekerschaft) Daniela Hänelová, která sama provozuje lékárnu v saském městě Zwickau, napsala Karlu Lauterbachovi otevřený dopis, v němž protestovala proti zpřísnění a prodloužení takzvaného cenového moratoria. To bude v praxi znamenat, že lékárny dostanou od zdravotních pojišťoven méně peněz za výdej léků na předpis, a to v podobě státem nařízené slevy ve výši dvou eur.

Podle ní nejen nemocnice nebo praktičtí lékaři nemají finanční prostor k úsporám. „My, majitelé veřejných lékáren, nemáme už vůbec žádné rezervy. Chybí nám finanční prostředky, už jsme omezili i naše ohodnocení,“ uvedla mimo jiné Hänelová v otevřeném dopise adresovaném spolkovému ministru zdravotnictví, z něhož cituje deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Dařilo se vám dobře, i díky covidu

Hänelová se dočkala odpovědi, a to od státního tajemníka spolkového ministerstva zdravotnictví Edgara Frankeho (SPD). A situaci vidí zcela opačně než předsedkyně Svobodné lékárenské společnosti. Franke je přesvědčen, že lékárny jsou za své služby placeny spravedlivě. „Sdílím vaše obavy, že lékárny potřebují spolehlivé rámcové podmínky a odpovídající odměny,“ stojí v odpovědi, kterou má Deutsche Apotheker Zeitung k dispozici.

Nesouhlasí však, že by lékárny finančně strádaly a vypočítává, jak se vyvíjel jejich výsledek hospodaření v uplynulých letech. „Provozní výsledek před zdaněním průměrné lékárny neustále roste. Některé roky pomaleji, ale v roce 2021 to bylo o 27 procent, předloni o 12 procent,“ uvedl Edgar Franke.

Tajemník dodal, že zejména rok 2021 byl pro lékárny úspěšný díky pandemii koronaviru, během níž lékárny získaly finanční prostředky za řadu služeb, které poskytovaly navíc. Franke také připomněl, že vydělaly například na prodeji roušek a dalších ochranných pomůcek, na distribuci vakcín proti koronaviru, na vlastním očkování nebo vytváření digitálních očkovacích průkazů.

Prodáváte více drahých léků

A vše podle Frankeho bylo korunováno také zvýšeným prodejem většího počtu drahých léků. „Lékárny z toho přímo profitují na svých tržbách díky nezastropované procentuální přirážce,“ odepsal dále Edgar Franke.

Státní ministerský tajemník rovněž připomněl, že lékárnám bylo v minulosti přiděleno několik nových agend, které obstarávají a za které jsou honorovány. Jde zejména o očkování proti chřipce a farmaceutické služby. „Na pozadí těchto opatření, která mají pozitivní vliv na lékárny, považuji mírné navýšení slevy (cenové moratorium, pozn. red.) v lékárnách, navíc omezené na dva roky, za ospravedlnitelné,“ dodal Franke.

Franke rovněž odkazuje na koaliční smlouvu vládních stran SPD, Zelených a FDP, ve které se počítá s dalším rozvojem fondu noční a pohotovostní služby. Farmaceutické služby by navíc měly být lépe odměňovány než doposud. Pokud jde o tyto perspektivy pro lékárny, státní tajemník žádá o trochu trpělivosti. „Uvědomte si, prosím, že ne všechna opatření uvedená v koaliční smlouvě lze zvládnout realizovat v prvních měsících volebního období,“ uzavřel Edgar Franke.

Otevřít článek