Německý virolog Drosten varuje před klesajícím zájmem o očkování. Obává se indické varianty koronaviru

2 years ago

Přední německý virolog Christian Drosten varuje před snižující se ochotou Němců nechat se očkovat proti koronaviru. Přestože se podle čísel zdá, že epidemie výrazně ustoupila, nemělo by Německo usnout na vavřínech a dál důsledně pokračovat v očkovací kampani.

Christian Drosten zdůrazňuje, že léto bude klíčovým obdobím. Obává se dvou věcí. Jednak, že se do Německa ve větším množství zavlečou další varianty viru, jednak že se u lidí výrazně sníží ochota nechat se očkovat.

Podle něho hrozí také reálné riziko, že se nezanedbatelná část lidí nedostaví k podání druhé dávky, protože to nebudou považovat za nutné nebo proto, že to pro ně bude komplikované. „Takové věci se prostě nemohou stát. Myslím si, že to bude další velký úkol,“ uvedl v pravidelném podcastovém rozhovoru Coronavirus Update pro německý zpravodajský portál NDR.de

Cíl proočkovanosti: 80 procent dospělé populace

Drosten proto očekává, že stát bude aktivnější v nabádání k tomu, aby se Němci nechali očkovat, a že bude zdůrazňovat důležitost vakcinace pro získání rozhodující kontroly nad koronavirem. Cílem by podle něho mělo i nadále být kompletní proočkování nejméně 80 procent populace.

„Alespoň té dospělé, kterou očkovat lze,“ dodal. Za důležité považuje, že aby se této úrovně dosáhlo do konce srpna nebo poloviny září. V současné době je podíl očkované populace kolem dvaceti procent, u dospělých je to o pár procentních bodů více.

Přestože už byla zrušena prioritizace u očkování, Drosten je přesvědčen, že je stále důležité očkovat ty skupiny obyvatel, u nichž existuje zvýšené riziko těžšího průběhu choroby covid-19. V tuto chvíli je prý nutné soustředit se na lidi ve věku kolem 40 let.

Pokračovat v masivním očkování je podle Drostena důležité nejen kvůli ochraně lidí před stávající variantou viru, ale také s ohledem na rostoucí riziko, že se v Německu, ale i dalších evropských zemích mohou objevit nové mutace.

Indická mutace je zatím málo rozšířená

„Je pravděpodobné, že mutace delta, která se poprvé objevila v Indii, by zde mohla na podzim dominovat. Do té doby je důležité zajistit, aby míra proočkovanosti dospělých byla co nejvyšší,“ řekl virolog. V takovém případě nebude Německo čelit žádným velkým problémům.

Určitý otazník má ale u dětské populace. Drosten připomněl, že ve Velké Británii byla odhalena ohniska nákazy právě takzvanou indickou variantou viru ve školách. Indickou variantu považují odborníci za znepokojující, protože to zatím vypadá, že se může výrazně snadněji šířit a způsobovat i závažnější průběh onemocnění.

Podle Christiana Drostena se však pravá povaha viru ukáže až v momentě, kdy se začne šířit do běžné populace. „Teprve pak uvidíme, o co ve skutečnosti jde,“ řekl. K tomu zatím není dostatečné množství dat, protože varianta delta se v Evropě vyskytuje ve velmi malém procentu případů. Podíl v Německu dosahuje kolem dvou procent a podle Drostena zatím nic nenaznačuje, že by mělo dojít k podobně masivnímu nárůstu jako ve Velké Británii.

Další vlnka na podzim a v zimě

Varoval však, že to se může s příchodem podzimních a zimních měsíců změnit. „Počet případů bude do zimy opět stoupat. Ale to se od nynějška bude stávat každou zimu,“ řekl přední německý virolog. Virus SARS-CoV-2 se podle něho bude z dlouhodobého hlediska chovat jako dosud známé koronaviry způsobující nachlazení.

Nebude však už způsobovat tak závažnou epidemickou vlnu, jakých jsme byli svědky. Půjde spíše o lokální ohniska. „Stále máme skupiny, které nejsou očkované, které mají zatím jen jednu dávku, a máme zde také děti. Všechny tyto skupiny zde budou žít vedle sebe,“ řekl s tím, že právě proočkovanost sehraje hlavní roli v tom, jak se bude dařit lokální ohniska držet pod kontrolou.

Petr Musil

Příspěvek Německý virolog Drosten varuje před klesajícím zájmem o očkování. Obává se indické varianty koronaviru pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek