Němečtí univerzitní lékaři se opět nedohodli na platech

1 month ago

Ani na čtvrtý pokus se nepodařilo dosáhnout dohody mezi zástupci lékařů univerzitních nemocnic a jejich zaměstnavatelů. Reálně tak hrozí, že dojde na další výstražné stávky. Odborový svaz německých univerzitních lékařů Marburger Bund zatím neoznámil, kdy by k protestům mělo dojít, ale nejspíše to bude v řádu několika dní. „Je to nevyhnutelné,” uvedl pro odborný deník Deutsches Ärzteblatt Andreas Botzlar, druhý místopředseda odborového svazu.

Ještě v tomto týdnu by zástupci odborového svazu německých univerzitních lékařů Marburger Bund měli oznámit, kdy se budou konat další výstražné stávky. Důvodem je opakovaný krach jednání mezi odboráři a Sdružení kolektivního vyjednávání německých spolkových zemí (zaměstnavatelé) o navýšení platů lékařům působícím na německých univerzitních nemocnicích.

„Vzhledem k přístupu zaměstnavatelů je to nevyhnutelné,” uvedl pro Deutsches Ärzteblat Andreas Botzlar, druhý místopředseda odborového svazu. Mluvčí Marburger Bundu Hans-Jörg Freese potvrdil, že výstražné stávky se opět začínají připravovat a jejich konkrétní termíny a místa budou v nejbližších dnech oznámeny.

Botzlar je přesvědčen, že na vině jsou zaměstnavatelé, kteří nejsou ochotni dosáhnout dohody, která by zajistila podstatné zlepšení finančních podmínek lékařům, jež pracují v univerzitních klinikách.

Univerzitní medicína je páté kolo u vozu

„Nemůžeme akceptovat to, že univerzitní medicína zůstává prakticky pátým kolem u vozu, pokud jde o platy tamních lékařů,” řekl Andreas Botzlar. Podle něho tak nezbývá nic jiného, než opět vyslat zaměstnavatelům jasný signál, aby byli ochotni se na zvýšení platů konečně dohodnout.

Poslední kolo jednání prý vyvolalo dojem, že zástupci zaměstnavatelů stále nepochopili, o co lékařům jde. „Požadujeme spravedlivé podmínky pro špičkovou medicínu. Ne více, ale ani méně, než si zaslouží. Dokud nám to nebude zaručeno, další výstražné stávky jsou zkrátka nevyhnutelné,” dodal Botzlar.

Zatím poslední protest lékařů z univerzitních nemocnic proběhl 30. ledna. Marburger Bund pro lékaře požaduje zvýšení platů o 12,5 procenta a také vyšší odměny za práci v noci, o víkendech a svátcích.

Až o 600 eur nižší platy než lékaři v městských nemocnicích

Odboráři tvrdí, že základní plat lékařů v univerzitních nemocnicích je o 200 až 600 eur měsíčně nižší než plat lékařů v městských nemocnicích. Dalším z požadavků je přepracovat předpisy, které upravují směnný a střídavý provoz.

Kolektivní vyjednávání se týká více než 20 tisíc lékařů z 23 univerzitních nemocnic napříč celým Německem. Pro řadu univerzitních klinik ale platí různé kolektivní smlouvy, a tak se jich stávající vyjednávání netýká. K takovým patří například univerzitní nemocnice v Berlíně, Hamburku nebo Hesensku. Vnitropodnikové kolektivní smlouvy platí také pro univerzitní kliniky v Drážďanech a Mohuči – zde je ale sjednávají regionální pobočky Marburger Bundu.

Otevřít článek