Němečtí univerzitní lékaři vyjdou znovu do ulic

1 month ago

Odborový svaz Marburger Bund, který zastupuje lékaře pracující na německých univerzitních klinikách, stále nemá dohodu na zvýšení jejich platů. A proto lékaři vyjdou v pondělí 11. března opět do ulic měst napříč Německem. Jednodenní výstražná stávka začne ve většině případů v 11 hodin a potrvá do odpoledne. Stávkovat by mělo více než 20 tisíc lékařů z 23 univerzitních nemocnic, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na odborový svaz Marburger Bund.

V pondělí 11. března Německo pravděpodobně čeká dosud největší vlna protestů z řad lékařů univerzitních nemocnic. Alespoň je o tom přesvědčen odborový svaz Marburger Bund, který zájmy těchto lékařů zastupuje a hájí.

„Jen v Mnichově, Stuttgartu a Düsseldorfu se očekává účast několika tisíc lékařů z univerzitních nemocnic,“ cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt vyjádření Marburger Bundu. Další tisíce lékařů mají vyjít do ulic i v jiných velkých německých městech. Velká demonstrace se závěrečným shromážděním je plánována v Kielu. Do Göttingenu zamíří stávkující ze dvou univerzitních nemocnic z Dolního Saska, a to z Göttingenu a Hannoveru.

Vypukne to v pondělí před polednem

Také Sársko se připravuje na další v řadě výstražných stávek lékařů z univerzitních klinik. Konkrétně v Saarbrückenu. Protestovat se podle Marburger Bundu bude také v bezprostřední blízkosti univerzitních nemocnic v Rostocku, Greifswaldu, Magdeburgu a Jeně.

Protesty po celé zemi mají poměrně jasný „jízdní plán“. Začátek akcí je směřován většinou k 11. hodině dopolední s tím, že akce budou trvat do odpoledních hodin, nejčastěji do 14 hodin. Například ve Stuttgartu projed průvod protestujících centrem města a zavítá také do blízkosti ministerstva financí spolkové země Bádensko-Württembersko.

V Bavorsku se stávka bude soustředit do Mnichova, konkrétně pak do bezprostředního okolí budovy zemského parlamentu. V poledne pak stávkující vyrazí na pochod centrem města, který bude zakončen shromážděním, kde budou vystupovat vybraní zástupci z řad lékařů či jejich odborových předáků.

Podle podobného modelu se má stávkovat také v dalších spolkových zemích a jejich hlavních či významných městech. Výstražná stávka se nevyhne prakticky žádné spolkové zemi a protestující hodlají o sobě dát náležitě slyšet.

Více peněz a lepší podmínky pro noční směny, víkendy a svátky

Hlavní důvod ke stávce je již několik měsíců stále stejný. Zástupci lékařů (tedy odborový svaz Marburger Bund) se stále nedohodli se zástupci zaměstnavatelů (tedy univerzitních nemocnic) na tom, o kolik se lékařům zvýší v tomto roce jejich platy.

Odbory požadují pro lékaře z univerzitních nemocnic zvýšení tarifů o 12,5 procenta a také vyšší příplatky za práci v noci, o víkendech nebo svátcích. Dalším požadavkem je změnit předpisy pro směnný a střídavý provoz. Odbory daly již dříve jasně najevo, že pokud zaměstnavatelé na jejich požadavky nepřistoupí, jsou ochotny spouštět další a další výstražné stávky.

Odborový svaz Marburger Bund ale zdaleka není jediný, kdo chce pro „své“ lékaře vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Také odborový svaz Verdi zorganizoval výstražnou stávku nemocničních lékařů v Braniborsku. Ta proběhla v polovině tohoto týdne v nemocnicích v několika braniborských městech.

Stávkuje se i v neuniverzitních nemocnicích

Protestů se podle odborného deníku Deutsches Ärzteblatt zúčastnilo asi 550 zdravotníků z braniborských nemocnic. Největší shromáždění nespokojených lékařů proběhlo v asi 30tisícovém městě Neuruppin, které leží asi 80 kilometrů severozápadně od německé metropole Berlín.

Také zde je důvodem ke stávce především nespokojenost s platovými podmínkami. Někde mezi požadavky protestujících dokonce figuruje zkrácení pracovní doby. Ani odborový svaz Verdi nevyloučil, že v příštích týdnech mohou následovat další protestní akce.

Otevřít článek