Odbory rozporují čtvrteční dohodu s premiérem

5 months ago

Výpovědi přesčasů nejsou zažehnány. Podle předsedy lékařských odborů Martina Engela bylo včerejší vystoupení na tiskové konferenci „hnusné divadlo“, uvedly Seznam Zprávy. Odbory přitom vyzývají lékaře, aby zatím výpovědi nestahovali s tím, že o dalším postupu by se mělo rozhodnout 7. prosince.

„Mně je to opravdu líto, já bych pacientům rád sdělil, že jsme se dohodli, protože jsou zmatení. Ale zmatení jsou i lékaři a ředitelé. Prostě nápad Přády – v sobotu a v neděli dělejte normálně a od pondělí se zase někam vrátíme, to jsou nesmysly. Buď stávka skončila, nebo pokračuje. To, co se včera odehrálo, bylo hnusné divadlo,“ prohlásil podle Seznam Zpráv Engel, který se jednání s Fialou také účastnil.

Lékařský odborový klub přitom včera po jednání s premiérem Petrem Fialou na svém webu oznámil, že došlo k mírnému navýšení objemu finančních prostředků na ohodnocení z 8,5 na 9,8 miliard Kč a zvýšila se i garance toho, že se peníze dostanou k zaměstnancům všech typů nemocnic.

„Ovšem z tohoto makročísla není dosud zřejmé, o jakou sumu by se jednalo pro konkrétní pracovní zařazení, ve smyslu L1, L2 a L3. Proto svolávám na 7. 12. od 12 hod. mimořádnou poradu předsedů k posouzení nabídky a určení dalšího postupu. Konkrétní rozpracování pro jednotlivé pracovní skupiny L1, L2 a L3 by mělo být do čtvrtka již známo,“ uvedl Engel na webu.

„Já jsem se svými lidmi dohodl, že do akce jdeme na základě rozhodnutí porady předsedů, a jedině stejný formát to může ukončit,“ řekl Engel podle Seznam Zpráv.

Také zdravotnické odbory potvrzují, že ještě není nic jasné. „Shoda na částce je. Máme dohodu, že o víkendu bude provoz zajištěný, a víceméně v pondělí nebo v úterý se uvidí, jestli protest bude definitivně odvolaný,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Otevřít článek