Pediatři podporují vznik dalších ambulancí. Důležité je zejména vyrovnat kapacity jednotlivých regionů

2 years ago

Česká pediatrická společnost podporuje návrh ministra Válka na posílení pediatrické péče formou zřizování dalších ambulancí. Ty by měly reflektovat lokální potřeby jednotlivých regionů, vznikat by mohly i v nefakultních nemocnicích nebo přímo v ordinacích dětských praktiků. Vítané je také posílení vzdělávacího programu pro budoucí pediatry. „Školení většího množství lékařů může situaci v pediatrii v horizontu několika let významně zlepšit,“ domnívá se předseda společnosti profesor Jiří Bronský. Opatření směřující k posílení pediatrické péče byly předmětem nedělní diskuze v Partii na CNN Prima News.

Předseda České pediatrické společnosti ČLS JEP profesor Jiří Bronský opět potvrzuje dlouhodobý nedostatek českých pediatrů a to jak v primární péči, tak na dětských lůžkových odděleních. Navíc poukazuje na významné regionální rozdíly, které se týkají obou těchto segmentů. Jako nejrozumnější se tedy jeví cílit opatření lokálně tak, aby se v konkrétním regionu vyšlo vstříc dětským pacientům a jejich rodinám – jak těm příchozím z Ukrajiny, tak i českým.

„Proto jsme za Českou pediatrickou společnost návrh pana ministra podpořili a požádali jsme primáře dětských lůžkových oddělení, aby zřizovali obdoby UA pointů i v nefakultních nemocnicích a zároveň se spojili s lokálními koordinátory praktických dětských lékařů tak, aby se posílily kapacity pediatrů vždy tam, kde je to třeba,“ uvádí Bronský.  

V některých místech to bude znamenat posílení primární péče přímo v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, jinde vznikne obdobná ambulance při nemocnici a lékaři budou péči vykonávat tam.

„Výhoda ordinace při lůžkovém oddělení je v tom, že lékař pracuje v prostředí, které dobře zná a navíc má po ruce i doplňkové služby jako je nemocniční laboratoř, zobrazovací metody a podobně. Pokud to personální kapacita dovolí a taková ordinace se osvědčí, mohla by se do budoucna přetvořit v klasickou ordinaci primární péče, která by sloužila českým dětským pacientům a pomohla by posílit segment praktického dětského lékařství v daném regionu,“ domnívá se předseda.

Naopak plošný odchod většího množství lékařů z nemocnic do primární péče by byl z hlediska České pediatrické společnosti rizikový a fungování lůžkových oddělení by na řadě míst ohrozil. Znamenal by omezení provozu, snížení kapacity pro příjem pacientů na lůžka, provoz pohotovostních a nočních služeb i řady dětských ambulancí při lůžkových odděleních.

„Do budoucna je vhodným krokem navýšení počtu školenců v pediatrii a jsme rádi, že pan ministr již v uvedeném smyslu činí praktické kroky. Největší školitelské kapacity jsou při lůžkových odděleních, a pokud by se podařilo školení většího množství lékařů podpořit, může se situace v pediatrii v horizontu několika let významně zlepšit. Větší část proškolených mladých lékařů by pak měla směřovat do segmentu praktických lékařů pro děti a dorost,“ uzavírá Bronský.

Otevřít článek