Platba za státní pojištěnce vzroste o dvě procenta

1 month ago

Ministerstvo financí předložilo návrh nařízení vlády, který stanovuje novou výši vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené státem pro rok 2025. Podle tohoto návrhu by se měsíční platba státu za pojištěnce měla zvýšit na 2127 korun měsíčně, což je nárůst o dvě procenta oproti letošním 2085 korunám. Růst reálných mezd očekává resort nulový, tudíž jej v navýšení nezohledňuje. Celkové výdaje státu na veřejné zdravotní pojištění by měly činit 155 miliard korun.

Navrhované nařízení stanovuje, že vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem za osoby, za které zdravotní pojištění platí stát, jako jsou děti, důchodci, příjemci rodičovského příspěvku, ženy na mateřské nebo nezaměstnaní, bude v roce 2025 činit 15 749 korun měsíčně. Letos tato částka činí 15 440 korun. Tento základ se každoročně upravuje podle růstu cen (inflace) a růstu reálných mezd. Pro rok 2025 je valorizace vypočítána s ohledem na meziroční inflaci ve výši dvou procent, což vede k měsíční platbě ve výši 2127 korun za pojištěnce. V konečných číslech to je o 42 korun více než letošní rok.

Ministerstvo financí uvádí, že navýšení vyměřovacího základu bude mít za následek meziroční zvýšení výdajů státního rozpočtu o 3,1 miliardy na celkových 155 miliard korun. Tento nárůst je vypočítán na základě predikce průměrného počtu státních pojištěnců, který činí 6 074 259 osob. Zvýšená platba za jednoho pojištěnce tak přispívá k celkovým výdajům na veřejné zdravotní pojištění.

Co se týče koeficientu růstu reálných mezd, resort s ním při výpočtu valorizace pracuje jako s hodnotou nula procent. „Její růst bude pro toto období záporný (vliv roku 2023), proto se nepoužije, resp. do výpočtu vstupuje nulová hodnota,“ píše se v odůvodnění.

Navrhované nařízení se nyní nachází v připomínkovém řízení a pokud bude schváleno, mělo by nabýt účinnosti 1. ledna 2025 a nahradit současné nařízení platné pro tento rok. Ministerstvo financí zdůrazňuje, že návrh reflektuje automatický valorizační mechanismus stanovený zákonem a nepředpokládá žádné další dopady na jiné oblasti.

Otevřít článek