Pláteník: Pokud odbory nebo komora zvolí stávku, snad nezahodí naše společné úspěchy

12 hours ago

Hegerovo memorandum i dohodu z loňského prosince plníme a předkládáme návrhy navyšování platů vycházející z mechanismů požadovaných zdravotnickými odbory a Českou lékařskou komorou (ČLK). Jejich finanční požadavky ale naplnit nelze, shrnuje pohled resortu zdravotnictví náměstek ministra Václav Pláteník (KDU-ČSL). „Doufám, že pokud by se odboráři nebo komora rozhodli stávkovat, nezahodí práci, kterou jsme společně odvedli,“ řekl Pláteník v rozhovoru Zdravotnickému deníku.

Dá se říci, že jednání pro letošek definitivně skončila a zákon o odměňování nevznikne?

To záleží čistě na lékařských odborářích a České lékařské komoře. Protože ministerstvo zdravotnictví v průběhu jednání postupně předložilo tři návrhy a tyto tři návrhy jsou na stole. Jsem přesvědčen, že kdyby si některý z nich odboráři vybrali, tak jsme schopni do konce roku ještě expresně zprocesovat legislativní proces, aby zákon byl a platil. Každopádně situace z dnešního jednání vypadá tak, že i dnešní třetí návrh, který počítá s navýšením odměňování ve výši pěti miliard v příštím roce, odboráři a Komora odmítli.

Můžete stručně shrnout historii jednání a to, z čeho vycházely zmíněné návrhy ministerstva?

Ministerstvo zdravotnictví předložilo první návrh 24. května, odbory a ČLK ho odmítly. Poté přišla komora s nějakými dalšími technickými návrhy – a už po jejich prvním návrhu byly jejich požadavky byly zhruba 45 miliard. 29. záři odmítli ČLK a odbory další návrh, který jsme připravili na základě požadavků ČLK, jež požadovala jiný způsob počítání průměrné mzdy. A na tomto jednání přišla Sekce mladých lékařů ČLK s vlastním návrhem, který pan ministr považuje za principielně nejlepší. Pan doktor Veselý ze Sekce mladých lékařů měl návrh velmi dobře připravený.

Blížil se návrh mladých lékařů pěti miliardám, které jsou podle vás pro systém ještě únosné?

Návrh Sekce mladých lékařů byl méně finančně ambiciózní než návrhy předchozí, ale stále vycházel na zhruba na 30 miliard. Nebyla na něm nicméně stoprocentní shoda mezi lékařskou komorou a odbory hájícími nelékařské zdravotnické pracovníky. Principy tohoto návrhu jsme přepracovali do našich rozpočtových možností. I tento náš návrh byl dnes odmítnut.

Rozpočtové možnosti jsou tedy zhruba těch zmíněných pět miliard?

Zhruba ano, necelých šest miliard. Ale podstatné je, že návrh počítá s tím, že zákon naváže to odměňování na průměrnou mzdu, že to jsou prostředky na příští rok. Samozřejmě každý následující a každý další rok by byly vyšší, protože průměrná mzda jako ukazatel ekonomicky roste.

Počítáte s tím, že odboráři a Komora přistoupí k nějakým masivním protestům?

Samozřejmě vnímáme, že Komora je v jakési stávkové nebo protestní pohotovosti. A vnímáme to velmi vážně, protože si uvědomujeme, že když se lékaři rozhodnou stávkovat, tak mohou pochopitelně zastavit zdravotní systém. To vždycky dopadne ani ne tak na vyjednávání u stolu, ale v první řadě na pacienty. A to bychom samozřejmě neradí.

Každopádně platí, že ta část dohody, kterou jsme v prosinci podepsali, je plněna. Bylo by velmi špatné nevnímat to, co jsme společně dokázali – změnu zákoníku práce, přidání o 5 až 15 tisíc korun, změny ve vzdělávání a řada dalších věcí. A součástí dohody – jako poslední bod – byla příprava návrhu zákona o odměňování. Dneska jsou na stole tři návrhy. Takže doufám, že pokud by se odboráři nebo Komora rozhodli stávkovat, nezahodí práci, kterou jsme společně odvedli. Vlastně nevím proti čemu by byl ten protest směřovaný, protože ministerstvo zdravotnictví už další peníze dát nemůže. Jediný způsob, jak do platů peníze dostat, je ze státního rozpočtu, vlastně na dluh. Takže by ta protest musel být zaměřený na státní rozpočet.

Ze strany ministerstva je tedy Hegerovo memorandum plněno?

Jak dnes říkal na tiskové konferenci pan ředitel Ludvík, který zastupuje velké nemocnice, podle statistických údajů platy dosahují toho, co kdysi deklarovalo Hegerovo memorandum. Z dat ÚZIS víme, že platy ve zdravotnictví rostou v porovnání s jinými resorty poměrně pozitivním tempem. Je ale pravda, že to není dané v zákoně, čehož jsme se právě letos snažili dosáhnout.

A je také pravda, že jde o průměr – a ten má určité nevýhody. Takže například mladí lékaři požívají v systému nejméně ochrany, a proto se nám líbil návrh Sekce mladých lékařů, který vlastně více jistoty přál jim. To nám dává smysl. Nicméně ani toho nebude pro příští rok dosaženo, protože odboráři a Komora ani jeden z našich návrhů nepřijali.

Otevřít článek