Pláteník: V jednání o platech jsme se posunuli. Odbory a komora nesouhlasí, Kubek nevyloučil protesty

1 month ago

Navýšení odměňování zdravotníků bylo tématem další z řady jednání  mezi ministerstvem zdravotnictví, odbory a Českou lékařskou komorou (ČLK). Podle odborů a komory se jednání dnes příliš neposunulo, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) ho ale označil za úspěšné a Zdravotnickému deníku popsal, v čem se možnost dohody podle ministerstva přiblížila.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) padly na jednání různé požadavky od zdravotnických odborů a České lékařské komory (ČLK), byly ale vyšší než návrh ministerstva. „Z různých návrhů, které jsme dostali, by kalkulace navýšení vycházely zhruba na 50 miliard,“ řekl Válek. A dodal, že jde o deset procent všech nákladů veřejného zdravotního pojištění, ze kterého jde v současné době na platy více než polovina.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové bylo vyčíslení nákladů ze strany nemocnic na jednání představeno jen ústně, teď odbory čekají na písemné materiály, aby je mohly analyzovat. „Potřebujeme dospět k číslům, která budou objektivní,“ uvedla. S nimi pak odbory plánují jít na další jednání.

Výpočtu ministerstva, které požadavky ČLK a odborů vyčíslilo na až 53 miliard korun ročně, prezident ČLK Milan Kubek nevěří. Sám ale jinou konkrétní částku neuvedl. „Práce zdravotníků je nedílnou, a řekl bych nejdůležitější, součástí zdravotní péče. Pokud nejsou peníze na uhrazení zdravotní péče v reálných cenách, tak je třeba hledat řešení,“ uvedl po jednání.

Po minulém jednání v polovině června Kubek řekl, že ministerstvo svým návrhem neplní dohodu z loňského prosince, která ukončila protest lékařů, kde sjednotit platy slíbilo. Komora proto nevyloučila na podzim další protesty.

Problémem při jednáních je i to, že se jeho účastníci neshodnou na výkladu Hegerova memoranda. Podle ČLK se memorandum, které má lékařům zajistit 1,5 až 3násobek průměrné mzdy, týká základní pracovní doby lékařů. Ministerstvo ale trvá na tom, že memorandum se týká lékařů pracujících s přesčasy v rozsahu osmi hodin týdně.

Pláteník vnímá posun v jednání

Jednání na mrtvém bodě nejsou podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka. „Tedy minimálně ze strany ministerstva zdravotnictví nejsou, přestože třeba zástupci lékařské komory mají podobná vyjádření. To ale vnímám spíš jako nějaká rétorická cvičení,“ řekl Pláteník Zdravotnickému deníku. Podle něj bylo dnešní jednání konstruktivní a podařilo se na něm několik věcí.

„V první řadě už se nebavíme o původním návrhu odborů a komory, aby se postupovalo sjednocením veškerého zdravotnictví pod platovou sféru, o tom, že by vláda určovala platy v soukromém sektoru. Tohle už dneska nezaznělo ani jednou, takže předpokládáme, že se posunujeme směrem k návrhu ministerskému, který zachovává, jak platy, tak mzdu,“ popsal Pláteník, podle něhož nyní zůstává otevřená cesta k nějakému kompromisu, jak odměňování spočítat a technicky pojmout, aby byla naplněna dohoda.

Ve hře je podle Pláteníka i nové pojetí výpočtu. „Dohodli jsme se, že zkusíme využít parametr českého statistického úřadu průměrné mzdy bez příplatků a přesčasové práce, čímž by se lehce snížil základ, který násobíme a mohli bychom předpokládaný dopad trošku zmírnit,“ popsal nové pojetí Pláteník s tím, že jde o návrh ČLK, kterému je ministerstvo otevřeno. „Jsme naprosto otevřeni parametrickým změnám, ale jsme pořád limitování celkovým dopadem, který i v nejpříznivější variantě, o které odbory a komora dnes hovořily, je mezi 15 a 20 miliardami. A to je nad rámec toho, co systém aktuálně může unést,“ vysvětlil náměstek ministra.

Další jednání mezi ministerstvem, ČLK a odbory se má konat ve čtvrtek 29. srpna. „Na něm už se chceme posunout tak, abychom mohli po prázdninách nějaký návrh předložit,“ doplnil Pláteník.

Podle ministerstva zdravotnictví zatím není rozhodnuto o formě, jakou bude legislativa změněna. Může jít o samostatný zákon, pozměňovací návrh nebo poslaneckou iniciativu. Prezident ČLK Kubek po minulém jednání řekl, že nejlepší by byla změna zákoníku práce, který je v současné době ve Sněmovně projednávaný.

Otevřít článek