Po premiérovi se ambulantní specialisté obracejí na parlament

2 months ago

Dva týdny poté, co se Sdružení ambulantních specialistů obrátilo na premiéra a čtyři místopředsedy vlády s žádostí o schůzku ohledně nastavení úhrad a dalších kroků v segmentu ambulantních specialistů, píše sdružení také poslancům a senátorům. Důvodem je, že na první dopis nedostalo od vládních představitelů žádnou reakci. Doufá proto, že se problematice budou věnovat členové parlamentu.

Dopis, který zaslal poslancům a senátorům předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko, jmenuje okruhy, kterým by bylo třeba se věnovat. V první řadě jeto nastavení úhrad mimonemocničních praxí ambulantních specialistů tak, aby bylo zajištěno dlouhodobé fungování a konkurenceschopnost na trhu práce.

„Celkové náklady mimonemocničních ambulantních specialistů na jimi poskytovanou péči jsou podstatně nižší, než jsou náklady na hospitalizaci, takže pro systém veřejného zdravotního pojištění představují velmi úspornou variantu. Kvalitní péči je ale možno poskytovat pouze za adekvátní ceny, a to včetně úhrad materiálových vstupů a odpovídajícího ocenění vysoce specializované práce lékaře. Systém by měl být nastaven tak, aby ambulantní specialista zvládl péči o všechny nemocné, kteří ještě nebo už nepotřebují ležet v nemocnici, přičemž jde o péči specializovanou, kterou nelze delegovat na praktické lékaře,“ píší ambulantní specialisté v dopise s tím, že je na místě posilovat roli soukromých praxí, ne nečinně nechat klesat jejich počet.

Podle sdružení je přitom toto možné zajistit v rámci současných možností systému veřejného zdravotního pojištění. Zároveň je dle něj třeba vyvarovat se kroků podobných jako v prosinci 2023, kdy „premiér s ministrem zdravotnictví ČR problém jednoho segmentu „zalepili“ z peněz segmentů ostatních, včetně AS, čímž se sporným efektem zhoršili financování těch ostatních segmentů“.

Dalším akcentovaným tématem, kterému je třeba se podle ambulantních specialistů věnovat, je zvýšení atraktivity segmentu pro mladé lékaře. „To jistě nelze udělat jinak, než vytvořením přitažlivých pracovních i finančních podmínek. Je třeba motivovat mladé lékaře, aby vyhledávali samostatnou práci v ambulancích. Vzdělávací systém by měl počítat s prací v ambulancích, a to formou přednášek i např. stáží v ambulancích,“ stojí v dopise členům parlamentu.

Zároveň SAS varuje před zkracováním doby vzdělávání lékařů jako nástroje k rychlému navýšení jejich počtu s tím, že takový přístup by měl dopad na kvalitu zdravotní péče.

„Všechny výše uvedené kroky musí být provedeny co nejdříve, jinak hrozí nebezpečí, že v krátkém čase tří, maximálně pěti let bude mít většina pacientů velký problém sehnat svého ambulantního specialistu. Není možno preferovat jen a pouze praxe praktických lékařů pro dospělé a pro děti a dorost jen proto, že na jejich nedostatek je toho času nejvíce veřejných stížností. Systém veřejného zdravotního pojištění je postaven na spolupráci všech segmentů a výpadek některého z nich povede nepochybně k nárůstu problémů v segmentech ostatních s akcentací nespokojenosti pacientů,“ dodávají ambulantní specialisté.

Otevřít článek