Pod šéfkou GlaxoSmithKline se kýve židle. Přežije Walmsleyová tlak aktivistického akcionáře?

2 years ago

Emma Walmsleyová stojí v čele britské farmaceutické skupiny přes čtyři roky. Pod jejím vedením GlaxoSmithKline vykazovala stabilní růst tržeb a obstála i v době koronavirové pandemie. Nyní však z řad některých akcionářů sílí hlasy, že je čas, aby firma své vedení vyměnila. Walmsleyová však má ještě šanci přesvědčit, že její čas se nenaplnil.

Tlak na Emmu Walmsleyovou začal narůstat poté, co ve skupině GlaxoSmithKline získal majetkový podíl americký investiční fond Elliott Management. K tomu došlo letos v dubnu. Jak velké procento akcií fondu patří, není známo. Portál FiercePharma uvedl, že „Elliott v polovině dubna získal podstatný několikamiliardový podíl v GSK, nicméně jak velký a proč, zůstává nejasné“.

Elliott Management má ale pověst aktivistického investora. Ten zpravidla ve vytipované společnosti koupí jen minoritní podíl (většinou do 10 procent) a snaží se jej využít k vytvoření tlaku na vedení firmy, aby podniklo jím navrhované kroky ke zvýšení ceny akcií. Cílem aktivistického investora tedy je zvyšovat tržní hodnotu firmy a zhodnocovat majetek, který vlastní.

Aktivisté na scéně

V tomto kontextu je tedy britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline ideálním cílem. Faktem totiž je, že akcie GSK pod vedením Emmy Walmsleyové dlouhodobě prakticky stagnují. Když současná výkonná ředitelka nastupovala v dubnu 2017 do funkce, obchodovala se GSK na burze za cenu kolem 41 dolarů. Aktuální hodnota (k 18.6.2021) je jen těsně pod 40 dolary. Vůbec nejvýše se akcie v éře Emmy Walmsleyové dostaly v polovině ledna loňského roku – na necelých 48 dolarů.

A to je zřejmě důvod, proč lidé z Elliott Management začínají na Wlamsleyovou tlačit a snaží se přesvědčit ostatní akcionáře, aby ji z čela GSK sesadili. Podle britského listu Financial Times se to Elliottu začíná dařit. „Její parketou je spíše spotřební farmacie než byznys s výrobky pro zdravotnictví,“ uvedl pro Financial Times zástupce jednoho z největších dvaceti akcionářů GSK.

Další z významných akcionářů GSK podle Financial Times uvedl, že Elliott Management si nepřeje, aby Emma Walmsleyová vedla farmaceutický byznys. A že dokonce může začít tlačit na to, aby se z GSK vydělila samostatná společnost, která by se zabývala pouze vývojem a prodejem vakcín. To by znamenalo, že by se skupina rozdělila ještě dříve, než je plánováno.

Dát přednost onkologii, HIV, nebo inovativním lékům?

Právě Walmsleyová měla GSK připravit na rozdělení na dvě společnosti, kdy jedna by se zabývala farmaceutickým byznysem včetně vakcín a druhá by se soustředila na spotřební farmacii. K rozdělení by mělo dojít v polovině příštího roku, ale nyní se zdá, že by se vše mohlo o několik měsíců uspíšit.

Přestože se Emma Walmsleyová ocitla v těžké defenzívě, nemá ještě vše ztraceno. Během tohoto týdne má akcionářům skupiny GlaxoSmithKline představit své plány pro období příštích pěti až deseti let. Akcionáři se Walmselyové také zřejmě zeptají, jestli má GSK i nadále tolik investovat do udržení kontaktu s lídry ve výzkumu léků na rakovinu, nebo se spíše zaměřit na posílení výzkumu léků na HIV, kde GSK ztratila svou exkluzivitu. Nebo zda skupina má jít úplně jinou cestou a soustředit se na vývoj inovativních léků nové generace.

Nenechte se rozptylovat

Luke Miels, který má v GSK na starosti komercializaci produktů skupiny, přirovnal aktuální situaci v GSK k situaci v AstraZenece, kde před lety pracoval. AstraZeneca tehdy také zaostávala v oblasti onkologických léků, ale podařilo se jí tuto větev svého byznysu nastartovat. „Myslím, že tyhle věci nějakou dobu trvají. Pamatuji si na setkání s akcionáři v Astře, kdy jsem byl rovněž vyzýván, abychom s onkologickými léky pokročili. Jde o to, zvolit správnou strategii a oblast, ve které se chcete pohnout dopředu. Před námi je široká paleta možností,“ uvedl Miels pro list Financial Times.

Ve stejné situaci je prý nyní Walmsleyová, která bude muset investorům představit nejen svou vizi rozvoje společnosti, výhled finančního hospodaření nebo dividendovou politiku. Management GlaxoSmithKline už za sebou má setkání se zástupci 40 největších akcionářů skupiny, které ho do určité míry naplňují optimismem. „Akcionáři nám sdělili, že se k naší strategii staví pozitivně a chtějí, abychom ji takto představili všem a nenechali se rozptýlit pochybnostmi,“ uvedla skupina GSK podle listu Financial Times.

Petr Musil

Příspěvek Pod šéfkou GlaxoSmithKline se kýve židle. Přežije Walmsleyová tlak aktivistického akcionáře? pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek