Polsko chce uvolnit pravidla pro „pilulku po“

2 months ago

Nejen jeden z vůbec nejpřísnějších zákonů upravující dostupnost interrupcí, ale také omezení pro post-koitální antikoncepci. To první (zatím) o Polsku platí, ale to druhé se mění. Sejm, dolní komora polského parlamentu, rozhodl o tom, že tzv. „pilulka po“ nově bude moct být dostupná bez lékařského předpisu. Až doposud platilo, že post-koitální antikoncepce byla dostupná pouze na lékařský předpis, a to v zemi, kde „výhradu svědomí“, tedy možnost z náboženských důvodů odmítnout poskytnout zdravotní úkony, uplatňují jak někteří lékaři, tak některé lékárny.

Je to první krok k narovnání reprodukčních práv polských žen, tak o rozhodnutí polského sejmu informuje zpravodajský portál euronews, podle něhož v zemi dochází ke změnám legislativy, kterou současný kabinet zdědil po předchozí velmi konzervativní vládě. Fakticky by se pravidla upravující dostupnost post-koitální antikoncepce měla vrátit do stavu před rokem 2017. Polsko by se tak v této oblasti mělo vrátit k obdobné úpravě předpisů, jako platí v naprosté většině evropských zemí včetně Česka, kde je „pilulka po“ volně dostupná bez lékařského předpisu, a to na základě jednotných předpisů Evropské komise. Rozhodnutí na tom, zda tuto nouzovou antikoncepci využít, je tak pouze na ženě samotné.

Pro uvolnění pravidel ve třetím čtení zákona hlasovalo 224 poslanců a poslankyň dolní komory polského parlamentu, proti bylo 196, jeden se zdržel hlasování. Nicméně změnu pravidel ještě musí posvětit senát a také polský prezident. Ten už oznámil, že tento krok považuje za „kontroverzní nápad“ a post-koitální antikoncepci označil za „hormonální bombu“ s tím, že současná pravidla jsou podle něj dostačující a není třeba je nijak liberalizovat.

„Dovolte, abych vám připomněl, jak jsem odpověděl na požadavek specialistů v oblasti dermatologie, abych jako prezident podepsal zákon upravující to, že solária mají být dostupná pouze pro osoby starší 18 let. A to solária rozhodně nejsou taková hormonální bomba jako tato pilulka,“ citoval prezidenta polský zpravodajský portál OKO.press. Hlava státu tak reagovala na dotaz, zda by přijala návrh v případě, kdyby došlo k navýšení věkového limitu pro prodej na 18 let. „Není to tak, že by toto v Polsku nebylo dostupné,“ dodal.

Ještě není rozhodnuto

Polské rádio 24.pl tak upozorňuje, že legislativní proces nekončí, byť by změna prošla třetím čtením v sejmu. Wojciech Kolarski, zástupce prezidentské kanceláře, pro rádio sdělil, že „legislativní proces stále pokračuje a prezident se bude návrhem zabývat, jakmile se k němu dostane“. Avšak už nyní vnímá novelu zákona o léčivech upravující i dostupnost post-koitální antikoncepce jako problematickou.

„Věk 18 let je věková hranice pro dospělost tak, jak jej vnímá polské právo. Nezletilí jsou mladší 18 let a my jsme vytvořili restrikce pro prodej cigaret, alkoholu i energetických nápojů. Tak proč by tomu mělo být jinak?,“ zdůraznil Kolarski.

Předchozí konzervativní kabinet v roce 2017, kdy Evropská komise upravila předpisy mimo jiné upravující dostupnost některých léčiv, přijal „provizorní“ změnu, na základě které v Polsku platila přísnější pravidla než jinde. A tak zatímco v Česku byla post-koitální antikoncepce volně dostupná i bez receptu, v Polsku nikoliv.

Možnost žen si zvolit

Změnu legislativy hájí polské ministerstvo zdravotnictví. Na sociální síti X komentovalo rozhodnutí sejmu jako o „velký moment“. „Staráme se o ženské zdraví a ženská práva,“ prohlásila polská ministryně zdravotnictví Izabela Leszczyna. Pokud zákon podepíše prezident, měla by být post-koitální antikoncepce v Polsku volně dostupná od dubna letošního roku.

Ministryně také zdůraznila, že návrh má podporu odborné gynekologické společnosti a současně ministerstvo plánuje informační kampaň k tomuto tématu: „Samozřejmě, že zajistíme informační kampaň, která bude vysvětlovat, že tato pilulka není nic, co by mělo být užíváno dlouhodobě. Už jen název – nouzová antikoncepce – naznačuje, že se jedná o něco, co má být užito pouze v nouzové situaci,“ dodala ministryně.

Otevřít článek