Posílit domácí výrobu léčiv. Podle Dvořáčka je Hospodářská strategie dobrým odrazovým můstkem

1 day ago

Vláda ve čtvrtek schválila novou Hospodářskou strategii České republiky, jejíž cílem je, aby se naše země zařadila se do roku 2040 mezi 10 států EU s nejvyšším HDP na obyvatele. Součástí dokumentu jsou také dva odstavce věnované podpoře farmaceutické výroby. Co konkrétního z toho nich do praxe plyne, jsme se zeptali náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka. Ten dokument považuje za dobrý odrazový můstek k tomu, pracovat s farmaceutickým průmyslem tak, aby v České republice zůstal a aby v ní rozšiřoval svoje aktivity. Konkrétní oblasti farmaceutického průmyslu, které by měly být podpořeny, už se podle Dvořáčka už začínají rýsovat.

Je významným úkolem posílit soběstačnost ve výrobě léčiv a léčivých látek. Česká republika, jakožto země se silnou farmaceutickou výrobou a kvalifikovanými experty, může při zajištění podpory hrát klíčovou roli při odstraňovaní strategické závislosti EU na dovozu ze třetích zemí,“ stojí mimo jiné v dokumentu Hospodářská strategie České republiky: Česko do top 10. Jaké konkrétní kroky by v České republice měly být učiněny, aby se posílila naše soběstačnost ve výrobě léčiv a léčivých látek a zároveň abychom pomohli posílit i soběstačnost EU?

O tom diskutujeme poměrně dlouhou dobu. A myslím si, že nám poslední dva až tři roky ukázaly, že stávající stav – obzvlášť ohledně výroby některých generických přípravků, který v nejnižších cenových hladinách – je čím dál tím hůř udržitelný. A to nejenom v České republice, ale v celé Evropě. Jsem proto velmi rád, jako že se v Hospodářské strategii farmatický průmysl objevil.

Očekáváme, že v dohledné době – spíš v řádu měsíců než let – by měl spatřit světlo světa draft pro takzvaný Critical Medicines Act (navrhovaný evropský zákon o zákon o kritických léčivých přípravcích – pozn. red.). Dlouhodobě se totiž ukazuje, že Evropa, pokud chce být alespoň částečně soběstačná, musí postavit systém, který v ní udrží alespoň část výroby. To samozřejmě bude bez národních strategií jenom cár papíru, ale pokud to k tomuto problému přivede pozornost, tak my se na základě vládou schválené Hospodářské strategie můžeme začít bavit o tom, jak pracovat s farmaceutickým průmyslem tak, aby v České republice zůstal a aby v ní rozšiřoval svoje aktivity.

Na co konkrétního by se ve farmaceutické výrobě měla Česká republika v rámci Evropské unie specializovat?

Už tušíme, jaký je aktuální stav, protože už máme sektorovou analýzu, která vznikla letos. A bavíme se o tom, jak jí prohloubit tak, abychom měli opravdu detailní přehled o situaci v tuzemské výrobě. A na základě toho my bychom se měli podívat na to, který typ léčiv v České republice chceme vyrábět. Myslíme si přitom, že máme know-how a máme máme šanci výrobu v tuzemsku udržet, a to generických i originálních léčiv. A na základě toho bychom měli začít vytvářet podmínky, které průmyslu v ČR pomohou fungovat. Což už se tolik netýká ministerstva zdravotnictví, nebo jen částečně. Je to i úkol pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechInvest nebo SÚKL.

Jaké konkrétní podmínky to jsou?

Potřebujeme pracovat na investiční části, na tom, jak podpořit rozvoj. A také na udržitelnosti v kontextu toho, jak výrobu podpořit z pohledu veřejných zakázek a dalších regulatorních kroků. Hospodářská strategie je jenom základ a fakt, že v ní něco je, ještě automaticky neznamená, že vznikne nějaká dlouhodobá podpora. Ale je to základ toho, abychom si partnersky řekli, že tuto oblast chceme podpořit a společně se zamyslíme nad tím, co všechno musíme udělat pro to, abychom měli dost vzdělaných lidí, kteří v této oblasti chtějí pracovat, abychom měli dostatek výrobních kapacit a abychom vlastně byli schopní nastavit podmínky, které průmyslu pomohou být konkurenceschopný. To by mělo atrahovat investice do průmyslu generickéhoi originálního a samozřejmě i s provázanosti na to, co se děje v českém akademickém sektoru. Kdybych mohl něco vypíchnout, tak brněnské Centrum excelence CREATIC, kde se počítá s malou výrobou přípravků, které jsou vyráběny vlastně individuálně, pro konkrétní pacienty.

Do jaké míry může podle vás dokument Hospodářská strategie přispět ke spolupráci s tuzemskými farmaceutickými firmami? Probíhají už nějaká jednání s výrobci?

Tato jednání už probíhají. Vrchní ředitel na ministerstvu průmyslu a obchodu Eduard Muřický už poněkolikáté svolal kulatý stůl k českému farmaceutickému průmyslu. A tam už se začínají definovat oblasti, které by měly být podpořeny a na kterých by se mělo pracovat.

Otevřít článek