Prevence HPV se Česku daří, ukazují data VZP

1 month ago

Česko si z hlediska dostupnosti prevence lidského papilomaviru (HPV) vede dobře. Při porovnání 46 evropských zemí jsme vloni skončili na 16. místě, uvádí při příležitosti Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV, který připadá na dnešek Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ta za posledních pět let uhradila VZP očkování 170 tisícům mladistvých, kteří na něj mají nárok z veřejného zdravotního pojištění. Data přitom ukazují, že jejich počet rok od roku roste. Infekci HPV lze odhalit včas v rámci screeningu během pravidelných gynekologických prohlídek.

V Evropě zemře každý rok na rakovinu děložního čípku 25 tisíc žen, HPV ale způsobuje závažná onemocnění také mužům. Jedná se přitom o diagnózu, před níž se lze účinně chránit vakcínou. A ta je v ČR hrazena z veřejného zdravotního pojištění, stejně jako screening karcinomu děložního hrdla.

„Rozhodně se řadíme k západu Evropy a jsme na tom dokonce lépe než země jako Španělsko, Itálie či Rakousko. Důvodem je zejména očkování hrazené z veřejných prostředků pro dívky i chlapce v dané věkové kategorii, ale také sekundární prevence, což je v tomto případě plošný screening karcinomu děložního hrdla. Ten v Česku funguje již desátým rokem,“ uvedl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár.

I přes dobře dostupnou prevenci je dle údajů Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) v České republice každoročně nově diagnostikováno přibližně 800 případů rakoviny děložního čípku a více než 300 žen na tento zhoubný nádor zemře. Karcinom děložního hrdla postihuje převážně ženy v produktivním věku, téměř 60 procent pacientek je ve věku 20 až 59 let.

Infekci zachytilo 9 procent provedených testů

Infekci HPV lze odhalit včas v rámci screeningu, konkrétně cytologického vyšetření karcinomu děložního hrdla během pravidelných gynekologických prohlídek. Tu by měly ženy absolvovat jednou za rok. Kromě toho je u žen ve věku 35 let, 45 let a 55 let v rámci gynekologické preventivní prohlídky hrazen i podrobnější HPV test, který i přes negativní výsledek screeningu dokáže včasně odhalit změny, které zvyšují pravděpodobnost vzniku nádoru.

HPV test vloni VZP hradila 40 tisícům svých klientek v daných věkových kategoriích, infekce HPV byla díky testu včas diagnostikována u 3,5 tisíce z nich. Kombinace pravidelného ročního preventivního stěru děložního čípku a stěru na HPV viry, spolu dávají až 95procentní jistotu, že děložní čípek je zdravý. „Pozitivní test na HPV však ještě neznamená, že má pacientka automaticky rakovinu, vše záleží na dalším vyšetření. To se převážně provádí již na specializovaném pracovišti, v centru onkologické prevence,“ připomíná tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

HPV viry způsobují nejen rakovinu děložního hrdla, ale například také genitální bradavice a řadu dalších chorob. Očkovat by se proto proti HPV tedy měli dívky i chlapci ještě před zahájením sexuálního života, tedy před možným prvním setkáním s virem. V tomto období je účinek očkování nejvyšší. V České republice je dnes z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno od 11 let do 15 let. Za posledních pět let uhradila VZP z veřejného zdravotního pojištění očkování proti HPV celkem 170 tisícům svých klientů, z dat mimo jiné vyplývá, že jejich počet rok od roku roste. Očkovat se mohou nechat i ti, kteří nemají nárok na plnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Takovým klientům VZP od letošního roku nabízí příspěvek 1 500 korun, využít jej nově mohou klienti bez věkového omezení. V posledních pěti letech bylo přitom podáno téměř 3 500 žádostí o proplacení tohoto příspěvku.

Otevřít článek