Prioritou nového ministra zdravotnictví je komunikace a očkování

3 years ago

Česká republika má nového ministra zdravotnictví. Dosavadního šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) dnes na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal prezident Miloš Zeman. Dětského hematologa Blatného ve funkci nahradil jiný lékař – dermatolog a dosavadní ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger. Toho ve vedení nemocnice zastoupí jeho dosavadní náměstek Jan Votava.

Česká republika má nového ministra zdravotnictví, od vypuknutí pandemie covid-19 vloni na jaře již čtvrtého. Dosavadního šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) dnes na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal prezident Miloš Zeman. Dětského hematologa ve funkci nahradil jiný lékař – dermatolog a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger.

Důvodem odvolání Jana Blatného (za ANO) z pozice ministra zdravotnictví nebyla podle premiéra nespokojenost s jeho prací, ani ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V. „Byl to skutečně velice pracovitý ministr a my jsme i velmi dobře komunikovali. Problém byl v tom, že se rozcházíme v názoru, jak by resort zdravotnictví měl fungovat. My jsme o tom hned na počátku spolupráce diskutovali. Zdůrazňoval jsem, že důležitý je také marketing, komunikace, PR,“ řekl premiér.

Vedením Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze byl zatím pověřen náměstek pro léčebně preventivní péči kardiochirurg Jan Votava, oznámila mluvčí nemocnice Tereza Romanová. Doplnila, že podle jejích informací se personální změny na pozici ředitele nemocnice nyní neplánují.

Chceme očkovat 140 tisíc lidí denně

Babiš očekává, že ministerstvo zdravotnictví bude jasně a transparentně komunikovat své návrhy, a to nejprve uvnitř kabinetu. Podle Arenbergera bude právě komunikace jednou z hlavních priorit. Jeho resort by měl být tím, kdo bude jako první prostřednictvím novinářů informovat o novinkách. „Nejen v pandemii, ale i v medicíně, aby informace proudily tak, jak mají, a fake news byly rychle řešeny,“ dodal Arenberger.

Další prioritou nového ministra je očkování proti covid-19. Až bude dostatek vakcín, chce Arenberger očkovat 140 tisíc lidí denně. „Věřím že brzy nastane doba, kdy to budeme moci nabídnout,“ prohlásil. Dále se chce zasadit o co největší dostupnost monoklonálních látek, které pomáhají pacientům v té nejčasnější fázi onemocnění covid-19.

Opatření proti šíření covidu-19 je podle Arenbergera třeba rozvolňovat obezřetně, aby se nezvrátil současný příznivý trend. Další kroky se podle něj budou řídit podle pandemického zákona, nouzový stav nebude potřeba prodlužovat. Pracovat se bude i na náhradě za protiepidemický systém PES. „Něco takového bude potřeba. Ale je jedno, jestli to bude třeba kočka nebo zajíc,“ dodal.

Je třeba uvolnit plánovanou péči

Podle nového ministra je také důležité začít uvolňovat plánovanou péči. „Některé výkony lze sice technicky odložit, ale pro pacienty to může být fyzicky i psychicky zásadní problém,“ řekl. „Dále musíme pokračovat v přemýšlení o financování zdravotnictví, včetně vícezdrojového působení – nejen ze zdravotního pojištění. To je však dlouhodobější věc,“ uvedl také.

Arenberger zatím neuvažuje o personálních změnách na ministerstvu. Před novináři uvedl, že se musí s personální situací nejprve seznámit. Podle jeho názoru v současnosti ministerstvo potřebuje „spíš posílení než další vymetení černých koutů.“

Babiš nicméně na tiskové konferenci po ministrově uvedení do úřadu prohlásil, že někteří úředníci, co odešli loni na podzim spolu s tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem (ANO), ještě nebyli nahrazeni. „Měl jsem problém s jedním spolupracovníkem bývalého ministra,“ řekl také premiér Babiš. Byl podle něj zastáncem promořování populace a nesouhlasil s nákupem léků s monoklonálními protilátkami. Blatný svým politickým náměstkem loni v listopadu jmenoval Vladimíra Černého, který vedl národní dispečink intenzivní péče. Na ministerstvu působil i za vedení Romana Prymuly a Adama Vojtěcha. Na dotaz ČTK, jestli plánuje ve své funkci skončit, Černý neodpověděl.

Sputnik V pouze po schválení EMA nebo v rámci řádné klinické studie

Premiér Babiš novinářům také potvrdil, že v případě ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V počká Česko na stanovisko unijní Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Arenberger uvedl, že chce do ČR dostat hlavně registrované vakcíny, o použití neschválených vakcín lze uvažovat pouze v případě řádné klinické studie. „To je ale standardní postup, kterým se posuzuje bezpečnost a účinnost léku, respektovaný evropskými úřady. Toto je však zatím předčasné, i když teoreticky to možné je,“ uvedl.

On i premiér svorně odmítli možnost, že by vakcínu nakoupil ve prospěch Česka soukromý subjekt. Prezident Miloš Zeman při jmenování nového ministra přitom dnes vyhradil celý svůj projev vakcínám proti covidu. Blatný podle něj brzdil přísun ruské a čínské vakcíny, a je tak spoluzodpovědný za úmrtí na covid.

Blatný si není vědom pochybení

Odcházející ministr zdravotnictví si podle svých slov není vědom žádných pochybení. Rozhodoval se na podkladě odborných analýz a konzultoval s odborníky, řekl Blatný dnes novinářům. Rozhodnutí premiéra Babiše o jeho odvolání je podle něj politické.

Zopakoval také, že by postupoval on i celá vláda zřejmě jinak před loňskými Vánoci, pokud by věděl, že je v populaci už hojně rozšířená nakažlivější britská varianta viru. Před svátky se znovu otevřely restaurace nebo všechny obchody, v lednu se pak zvedla největší vlna epidemie.

„Myslel jsem, že se mi více podaří společnost spojit. Tam vidím ještě jisté rezervy, ale třeba se to podaří tomu, kdo přijde po mně,“ řekl Blatný. Na dotaz, jestli mu těch pět měsíců na ministerském postu za to stálo, řekl, že určitě a že toho nelituje. „Je to něco, co považuji i pro sebe za přínos,“ dodal.

Arenberger dosavadní Blatného kroky ocenil. „Jsem rád, že je na čem stavět,“ řekl novinářům.

-sed-, -čtk-

Přečtěte si rozhovor ZD s Petrem Arenbergerem: Investice do traumacentra FNKV by byl dobrý příspěvek k rozběhu české ekonomiky, říká profesor Arenberger

Příspěvek Prioritou nového ministra zdravotnictví je komunikace a očkování pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek