Přetahovaná o platy zdravotníků pokračuje

1 month ago

Prosincová dohoda ani Hegerovo memorandum podle ministerstva zdravotnictví nenařizuje šestidenní pracovní týden, tak jak je o tom přesvědčena Česká lékařská komora (ČLK) v čele s prezidentem Milanem Kubkem. Vyplývá to z dopisu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který dnes komoře poslal. Komora naopak ve svém dopise již dříve adresovaném ministerstvu upozornila na to, že návrhy zaměstnavatelů a ministerstva, aby u lékařů byly platy stanoveny za 6denní pracovní týden, jsou nesmyslné. A to i proto, že popírají princip dobrovolnosti přesčasové práce.

„Dovolte mi Vás upozornit, že požadavky České lékařské komory a zdravotnických odborů se ve finanční oblasti po celou dobu jednání už od podzimu pohybovaly v intencích tzv. Hegerova memoranda. Jeho naplnění, stejně jako celé prosincové dohody, je naším společným cílem a já naplnění dohody garantuji. Tak zněla prosincová dohoda, kterou jsme oba společně s dalšími podepsali. Pakliže navrhujete její změnu, neváhejte ji prosím navrhnout na nejbližším plánovaném jednání za účasti všech zainteresovaných stran,“ je uvedeno v dopise ministra zdravotnictví adresovanému prezidentovi ČLK Milanu Kubkovi.

Ani prosincová dohoda ani Hegerovo memorandum tak podle ministerstva rozhodně šestidenní pracovní týden nenařizuje a stanovuje pouze nepodkročitelný příjem pro pracovní týden, který má pět dní. Při odsloužení průměrně 8 hodin služeb týdně by tento příjem měl dosáhnout 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky zpětně. „Jde o společné uznání Ministerstva zdravotnictví, zdravotnických odborů a České lékařské komory i její sekce mladých lékařů, že při tomto rozsahu práce bude lékaři garantován určitý nepodkročitelný příjem,“ doplňuje ministerstvo.

Prezident ČLK Milan Kubek ve svém dopise ministerstvu představil své požadavky na mzdy, které by u lékařů absolventů měly tvořit 1,5násobek průměrné mzdy, u lékařů po základním vzdělávacím kmenu 2násobek průměrné mzdy, u lékařů po atestaci 2,5násobek průměrné mzdy, u lékařů po atestaci a po dosažení celkové praxe nejméně 10 let 2,75násobek průměrné mzdy a lékařů s praxí nejméně 15 let 3násobek průměrné mzdy. To vše by mělo být proplaceno za základní pracovní dobu a jako tarifní minimum s možností zaměstnavatelů platy klíčovým zaměstnancům navyšovat.

„V návaznosti na naše jednání 27. června a jako přípravu pro jednání, které se uskuteční ve čtvrtek 18.7.2024 si Vás tímto dovoluji požádat o zadání modelace extra nákladů pro nemocnice, pokud by byl realizován náš model odměňování lékařů,“ uzavírá Kubek.

Otevřít článek