Připravte strategii pro očkování dětí, vyzvali spolkovou vládu němečtí lékaři

2 years ago

Prezident Spolkové lékařské komory Klaus Reinhardt varuje před negativními dopady protiepidemických opatření u dětí. A nemá na mysli pouze zavření škol, kvůli kterému u dětí vznikly deficity v načerpaném vzdělání a znalostech. Spolková vláda by už neměla takovou situaci dopustit. Měla by proto připravit strategii pro očkování dětí a dospívajících proti koronaviru.

Prezident Spolkové lékařské komory Klaus Reinhardt varuje před negativními dopady protiepidemických opatření u dětí. A podle něj zdaleka nejde jen o ztrátu v načerpaném vzdělání, která vznikla v důsledku přechodu na distanční formu výuky. Děti a dospívající prošli během posledních měsíců důležitými vývojovými fázemi v sociální izolaci. To má možná ještě horší negativní následky než samotná bezkontaktní výuka.

Účastníci on-line konference, na níž Reinhardt hovořil, vyzvali k vědeckému vyhodnocení všech vedlejších dopadů protiepidemických opatření s ohledem na přístup k akutní lékařské péči, ale také nezbytné preventivní péči. V neposlední řadě je podle nich nutné také posoudit možné psychosociální účinky lockdownu. S odkazem na konferenci Deutscher Ärztetag o tom informoval deník Deutsches Ärzteblatt.

Zavření škol se nesmí opakovat

Pro příští podobné krize je tedy podle lékařů důležité, aby stát měl strategii pro krizové řízení, na jejímž základě by dokázal těmto negativním vedlejším dopadům pandemií zabránit. Lékaři na on-line konferenci proto vyzvali vládu, aby neprodleně vypracovala očkovací strategii proti koronaviru pro děti a dospívající.

Právo na vzdělání lze totiž podle nich zajistit pouze včasnou vakcinací proti koronaviru. Bez toho dochází „zejména u mladších dětí k újmám na vzdělání i psychologickém vývoji“. A pokud nebude efektivní očkování pro děti dostupné, reálně prý hrozí, že se při příští epidemii budou opět uzavírat školy.

Stát by se podle lékařů měl také zasadit o podporu výzkumu vakcín pro tuto věkovou skupinu a pomoci zajistit jejich dostatek. A ve strategii pro očkování dětí a dospívajících by měl počítat rovněž s praktickými lékaři pro děti a dorost. Právě v jejich ordinacích by mělo docházet k podávání očkovací látky.

Kanada už bude děti očkovat

V otázce očkování dětí a dospívajících se přitom blýská na lepší časy. Kanada totiž ve středu oznámila schválení vakcíny Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech pro očkování dětí ve věkové skupině od 12 do 15 let. Supriya Sharmaová, mluvčí kanadského ministerstva zdravotnictví, uvedla, že vakcína se ukázala u této věkové skupiny jako účinná i bezpečná.

„Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ sdělila podle britského deníku The Guardian médiím. Podle Sharmaové je Kanada vůbec první zemí světa, která užití vakcíny proti koronaviru u dětí posvětila. The Guardian uvedl, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv by měl stejný krok učinit „velmi brzy“.

Účinnost 100 procent

Kanada udělila vakcíně zelenou pro užití u dětí ve stejném režimu jako u dospělých. Podávány tedy budou dvě dávky s určitým časovým rozestupem. Vakcína byla schválena na základě výsledků třetí fáze klinického testování. Tu provedly firmy Pfizer a BioNTech na 2 260 dospívajících ve věku 12 až 15 let.

Farmaceutická společnost Pfizer koncem března uvedla, že účinnost její vakcíny v této věkové skupině dosahovala sta procent. U dospělých přitom vykazovala „jen“ 95procentní účinnosti. „U mladších lidí existuje malá pravděpodobnost, že by se u nich vyvinul těžký průběh nemoci covid-19. Jejich přístup k bezpečné a účinné vakcíně však pomůže omezit šíření nemoci v jejich rodinách a mezi přáteli, u nichž by právě mohl těžší průběh hrozit, včetně pozdějších zdravotních komplikací,“ dodala Sharmaová.

Vakcína by podle ní také měla „výrazně pomoci k návratu našich dětí do normálního života. Obzvláště při vědomí, jak těžký rok mají za sebou,, dodala mluvčí kanadského ministerstva zdravotnictví.

Petr Musil

Příspěvek Připravte strategii pro očkování dětí, vyzvali spolkovou vládu němečtí lékaři pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek