Rusové zaútočili na dětskou nemocnici v Kyjevě

2 months ago

Největší dětská nemocnice Ohmatdyt v Kyjevě byla vážně poškozena při dnešním raketovém útoku, který mířil hned na několik ukrajinských měst. Při útoku na dětskou nemocnici zemřeli nejméně dva lidé a minimálně dalších šestnáct, včetně sedmi dětí, bylo zraněno. Podle mezinárodního systému Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo na Ukrajině od začátku ruské invaze v roce 2022 potvrzeno 1878 útoků na zdravotníky a zdravotnická zařízení, při kterých zemřelo 148 lidí a dalších 359 bylo zraněno. Terčem se opakovaně staly nemocnice, polikliniky, ambulance, ale i zdravotnické transporty či zdravotníci samotní.

Kyjevská nemocnice Ohmatdyt je vůbec největší pediatrické zařízení na Ukrajině, které léčí děti z celé země a poskytuje specializovanou péči, včetně onkologie či transplantační chirurgie. Přesto se 8. července stala terčem ruského raketového útoku, jak potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X: „Nemocnice byla zasažena ruským útokem, lidé jsou pod troskami. Přesný počet zraněných a mrtvých není znám. Všichni pomáhají odklízet trosky, lékaři i běžní lidé.“

Této nemocnici, jak zdůraznil ukrajinský prezident, vděčí za zdraví tisíce nejen ukrajinských dětí, protože se jedná o jedno z významných pediatrických zařízení v Evropě: „Rusko nemůže tvrdit, že neví, kam létají jeho rakety, a musí nést plnou zodpovědnost za své zločiny. Proti lidem, proti dětem a proti lidskosti. Je velmi důležité, aby nyní svět nemlčel a aby každý viděl, co Rusko dělá.“

Podle kyjevského starosty Vitalije Klička jsou pacienti postupně evakuováni do městské nemocnice. „Je to noční můra. Je to další důkaz (ruské) genocidy, toho, co Rusové dělají Ukrajině a našemu městu,“ citoval politika anglicky píšící zpravodajský portál Kyiv Independent. Podle něj se jedná o jeden z nejhorších útoků od začátku války v roce 2022.

„Nemohu s jistotou říci, zda to byla raketa nebo její trosky (které zasáhly nemocnici). Ale vzhledem k rozsahu škod je velmi nepravděpodobné, že by se jednalo o úlomky rakety,“ uvedl zástupce vedení prezidentské kanceláře Oleksii Kuleba. Podle ukrajinských úřadů byli zatím potvrzeni dva mrtví, z toho jeden byl lékař nemocnice, a šestnáct zraněných, včetně sedmi dětí. Patnáct raněných bylo hospitalizováno. Podle informací ukrajinských úřadů, které citovalo Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda byly na místě nalezeny části rakety Kh-101, včetně sériového čísla.

Jak uvádí německý zpravodajský portál Deutsche Welle, jen několik hodin po ranním útoku se znovu rozezněly sirény oznamující možný raketový útok. V krytech se tak ukrývali i ti, kteří přežili první útok. „Dětská nemocnice v Kyjevě byla těžce poškozena. Rozsah poškození zatím není znám. Je nepochopitelné, že v této válce jsou zabíjeny a zraňovány děti. Podle mezinárodního humanitárního práva mají nemocnice speciální ochranu. Civilisté musí být chráněni,“ odsoudila útok Denise Brownová, humanitární koordinátorka OSN pro Ukrajinu.

Nemocnice je závažně poškozená

Dnešní ruské raketové útoky mířily hned na několik ukrajinských měst – Kyjev, Kramatorsk, Kryvyj Rih, Dnipro a Slavjansk. Více než čtyřicet ruských raket mířilo na civilní infrastrukturu, včetně bytových domů, a právě dětskou nemocnici Ohmatdyt. Při těchto útocích zemřelo nejméně 33 osob.

Dětská nemocnice Ohmatdyt byla vážně poškozena. Lesia Lysytsiová, lékařka působící v nemocnici, popsala britskému zpravodajskému portálu BBC News, že „to bylo jako ve filmu“ a „nejdříve bylo světlo a pak strašlivý zvuk“. „Jedna část nemocnice byla zničena, v další došlo k požáru. Nemocnice je opravdu velmi poškozená, možná 60 až 70 procent nemocnice je poničená,“ popsala lékařka. Snímky z místa zachycují malé děti, některé se zavedenými infuzemi, před troskami nemocnice během evakuace.

Horší než zvířata“

Tato nemocnice je největší pediatrické zařízení v zemi, které poskytuje specializovanou péči, včetně onkologie či transplantační chirurgie. „Nyní probíhá evakuace pacientů do nejbližší nemocnice, ale mnoho pacientů je intubovaných a na ventilátorech. Nemohou jen tak vyjít ven a být v kontaktu s dalšími pacienty,“ popsala lékařka situaci.

„Nechápu, jak lidé mohou být taková zvířata. Ani zvířata nic takového nedělají. Tohle nejsou ani zvířata. Nechápu, jak tito piloti mohou odpálit rakety. Znají souřadnice, znají cíle…,“ citoval deník Kyiv Independent kardioložku Allu Nesolionovu, která působí na kardiologickém oddělení nemocnice.

„Bylo to děsivé. Nemohla jsem dýchat. Snažila jsem se přikrýt svoje dítě. Snažila jsem se ho přikrýt tímto kouskem látky, aby mohlo dýchat,“ citovala agentura Reuters třiatřicetiletou Světlanu Kravčenkovou. „Rodiče držící své děti v náručí před nemocnicí, otřesení a plačící po raketovém útoku, který proběhl za denního světla. Okna jsou rozbitá, panely vytrhány a stovky obyvatel Kyjeva pomáhají odklízet trosky,“ popsala situaci agentura.

Ukrajinští zdravotníci i nemocnice jsou terčem opakovaně

Dnešní útok na kyjevskou dětskou nemocnici není bohužel ojedinělý. Podle monitorovacího systému Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo od začátku války v únoru 2022 do 8. července 2024 na Ukrajině potvrzeno 1878 útoků, kdy se stali terčem zdravotníci, zdravotnická zařízení i zdravotnické transporty. Při těchto útocích zemřelo 148 osob a dalších 359 bylo zraněno, mezi mrtvými a zraněními jsou jak zdravotníci, tak pacienti a jejich blízcí. Nejčastěji se jednalo o útoky těžkými zbraněmi. Ukrajina se tak v mezinárodním srovnání stala vůbec nejnebezpečnější zemí pro zdravotníky světa.

Otevřít článek