Senátní výbor podpořil redukci atestačních oborů

1 month ago

Senátní výbor pro zdravotnictví na své dosud poslední schůzi podpořil plány na reformu lékařských atestací a vzdělávacích programů v České republice. Hlavními body reformy jsou snížení počtu atestačních oborů na evropskou úroveň, zredukování vzdělávacích stupňů ze čtyř na dva, jmenování jednoho odpovědného vedoucího pro každý obor a minimalizace změn vyhlášek ministerstva zdravotnictví po dobu alespoň deseti let.

Výbor pod vedením Romana Krause (ODS) na schůzi jednal o modernizaci a zefektivnění specializačního vzdělávání lékařů. Následně se přítomní účastníci jednomyslně shodli na podpoře návrhu řešení, které má několik cílů. Prvním z nich je snížit počet atestačních oborů na úroveň obvyklou v zemích Evropské unie, což znamená redukci na 43 oborů. „Proč máme víc atestačních oborů, než Turecko?“ ptal se řečnicky senátor Jan Pirk (TOP09).

Pro dosažení tohoto cíle má být provedena objektivní analýza základních a nástavbových oborů v klíčových zemích EU, jako jsou Německo, Francie, Rakousko, Nizozemí, Španělsko a Švédsko. Analýza se zaměří na průměrný počet atestujících lékařů v České republice za posledních 5 až 10 let. Návrh budoucí struktury oborů bude mít za cíl maximalizovat kompatibilitu s většinou zemí EU a zároveň zajištění reálně fungujícího oboru v tuzemsku.

V rámci reformy se výbor vyslovil také pro snížení počtu vzdělávacích stupňů ze stávajících čtyř na dva. Funkční kurzy mají být zrušeny a nedovolí se nové akreditace těchto kurzů.

Senátní výbor rovněž zdůraznil potřebu prohloubení spolupráce mezi lékařskými fakultami, ministerstvem zdravotnictví a Ústavem pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Podpořil proto řešení, aby každý obor měl jednoho placeného odborníka jako vedoucího, který by garantoval správný chod všech součástí daného oboru.

Pro větší předvídatelnost celého systému výbor doporučil, aby vyhlášky ministerstva zdravotnictví nebyly měněny nejméně po dobu deseti let, což by mělo přinést větší stabilitu a jistotu pro lékařské profesionály.

Ochrana dětí před e-cigaretami

Jako dalšímu tématu se senátoři věnovali problematice užívání elektronických cigaret mladistvými. Senátorka Věra Procházková (ANO) poukázala zejména na atraktivní design, obalů, pestrou paletu sladkých chutí a též nabídce po jednom kuse, kterými výrobci e-cigaret cílí zejména na děti a mladistvé. Současně však dodala, že určitý podíl nárůstu užívání e-cigaret se děje na úkor zdraví škodlivějších klasických cigaret, při jejich užívání dochází k vdechování tabákového kouře.

Výbor se následně jednomyslně shodl na usnesení, v němž vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby se s maximálním důrazem zabývalo porušováním zákazu prodeje a podávání nikotinových výrobků osobám mladším 18 let, a současně požádalo resort, aby rozšířilo vyhlášku o elektronických cigaretách o ustanovení regulující použití takzvaných cukrovinkových příchutí a to především pro nezletilé, jako například příchuť gumových medvídků či cukrové vaty, a dále o ustanovení regulující grafickou podobu obalu, zejména pokud jde o prvky cílící na nezletilé.

Otevřít článek