Smutné výhledy. I podle optimistického scénáře bude v polovině října 500 lidí v těžkém stavu

3 years ago

I kdyby se nyní podařilo zastavit šíření covid-19 – což je velmi nepravděpodobné -, budou mít české nemocnice v nadcházejících týdnech velmi napilno. Nejoptimističtější scénář vývoje, který ovšem rozhodně nepodporují čísla posledních dní, totiž počítá v polovině října se zhruba dva a půl tisícem hospitalizovaných, a v závěru měsíce budeme směřovat k tisícovce lidí v těžkém stavu. Aby nedošlo k úplnému zahlcení systému, je tak nyní nezbytně třeba oploštit křivku šíření nákazy. Aktuální situaci přiblížili poslancům na středečním zdravotnickém výboru zástupci ministerstva zdravotnictví a ÚZIS.

 

„I při nízkém reprodukčním číslu musíme v říjnu počítat s desítkami tisíc diagnostikovaných, což nevyhnutelně znamená, že v nemocnicích bychom tento průchod epidemie populací brzdili do prosince,“ upozorňuje šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Září skončilo na celkovém počtu 46 tisíc nově diagnostikovaných, z nichž zhruba 10 procent patří do zranitelných skupin a během dvou týdnů od diagnózy u nich může dojít k hospitalizaci. Během září přitom v nemocnicích skončilo do 80 lidí denně (ke konci více), přičemž je ale zároveň mnoho pacientů propouštěno – vzhledem k rostoucímu trendu nakažených je ale saldo pozitivní a počty hospitalizovaných budou dále narůstat. V úterý v noci tak bylo v nemocnicích více než 1500 lidí (včera to bylo kolem 1700), z nichž asi 40 procent má hospitalizaci lehkou, čtvrtina ale vyvíjí těžký průběh. V tuto chvíli jsou na JIP více než tři stovky osob; 150 je na umělé plicní ventilaci.

„Pracujeme na několika opatřeních, která mají garantovat dostatečnou kapacitu zejména lůžek s ventilací, ale dominantně s kyslíkem. Ukazuje se totiž, že kyslík je cestou, která umožňuje u řady případů překlenout přes krizovou periodu, kdy jsou lidé ohroženi na životě. Postupy, které jsou dnes propracovány mnohem lépe než v březnu, vedou k tomu, že navzdory vysokému nárůstu případů se to daří. Máme také plány, jak uvolnit kapacitu nemocnic, a dnes jsme změnili strategii, která se týká posunu pacientů, kteří nemají dramatické klinické projevy,“ vypočítává ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Rozjezd šíření ze začátku září se přitom podařilo částečně zbrzdit, ovšem ne dost. Podle Ladislava Duška bylo v polovině září reprodukční číslo skoro 1,6, díky opatřením pak ale bylo sníženo na 1,11. „I to je ale riziková hodnota vzhledem k objemu pacientů, kteří jsou pozitivně diagnostikování nebo, chcete-li, nakaženi. Nejnovější čísla pak ukazují, že musíme počítat i se scénářem 1,2, možná i o něco vyšším – ještě tedy rozhodně není průchod vlny populací definitivně zaražen,“ podtrhává profesor Dušek. Připomeňme, že ve středu přibylo 5335 nakažených, o den dříve to bylo 4457 a v pondělí 3118.

Podle Duška přitom úterní a středeční data potvrzují, že rizikové scénáře, z nichž ten nejhorší počítá s reprodukčním číslem 1,4, nejsou zdaleka v tuto chvíli mimo hru. Přitom už i samo reprodukční číslo kolem 1,2 může vést k tomu, že koncem října budeme mít kolem pěti či šesti tisíc nových případů denně. A i když je 80 procent z nich bezpříznakových či s mírným průběhem, v takto vysokých počtech vznikne masa lidí vyžadujících hospitalizaci.

Vývoj nemoci v září sice sledoval nejméně rizikovou křivku signalizující mírný průběh, jenže celé září bylo reprodukční číslo nad jedna a ve srovnání s Evropou jsme začali mít velmi vysoký podíl pozitivně diagnostikovaných na počet testů (nyní navíc vypadávají samoplátci, čímž číslo ještě roste). „Vzhledem k této situaci musíme počítat s tím, že počty hospitalizací porostou. Počty všech hospitalizací porostou rychleji než těch v těžkém stavu nebo pacientů na UPV, ty rostou relativně pomalu. Přesto však i ta nejoptimističtější křivka k 15. 10. predikuje 400 až 500 pacientů v těžkém stavu a celkové počty predikuje model kolem dvou tisíc. Už teď ale víme, že hospitalizace jedou spíše podle rizikové linky,“ konstatuje Dušek.

„To, co nás podle dat nepochybně čeká, i kdyby se stal zázrak a rychlost epidemie se prudce zmírnila – což se evidentně nechystá -, je, že budeme muset v nemocnicích organizačně zvládnout péči v jednu danou chvíli o 2000 až 2500 pacientů, spíše více, a ke konci října budeme směřovat k tisícovce těžkých případů na lůžku nad celou republikou. To je nepochybný vývoj – epidemie prochází populací velmi rychle a průchod se musí zbrzdit,“ dodává profesor Dušek.

Grafy: ÚZIS

-mk-

Příspěvek Smutné výhledy. I podle optimistického scénáře bude v polovině října 500 lidí v těžkém stavu pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek