Snižme počet nemocnic o třetinu, vybízí šéf nejvýznamnějšího zdravotnického sdružení v Německu

2 years ago

Nemocniční síť je v Německu příliš hustá. K dostatečnému zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče by se mohl počet nemocnic poměrně výrazně snížit. Myslí si to předseda nejvýznamnějšího zdravotnického sdružení v Německu, Společného spolkového výboru.

Německo potřebuje zásadní reformu nemocniční péče. Síť je v Německu příliš hustá a k zajištění kvalitní a dostatečně dostupné zdravotní péče by se mohl počet nemocnic u našich západních sousedů snížit klidně o třetinu.

„V současné době máme v Německu 1900 nemocnic. K zajištění nezbytné péče by však stačilo pouze 1200,“ uvedl předseda Společného spolkového výboru (G-BA – Gemeinsamer Bundesausschuss) Josef Hecken v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle něho by i takový počet nemocnic stačil k zajištění dostupnosti nemocniční péče do třiceti minut z jakéhokoli místa v Německu.

Nemocnice musí fungovat chytřeji

Společní spolkový výbor zastupuje lékaře, nemocnice i zdravotní pojišťovny. Jedná se o nejvyšší rozhodovací orgán společné samosprávy v německém systému zdravotní péče a rozhoduje například o tom, které služby mají financovat fondy zdravotního pojištění. Slovo předsedy G-BA má proto v oblasti zdravotní péče velkou váhu a návrh na zredukování počtu nemocnic v Německu velmi rezonuje.

Podle Heckena nemocnice budou muset začít fungovat efektivněji a „chytřeji si rozdělovat práci“. Menší nemocnice by měly být omezeny pouze na jednoduché zákroky a zásahy, zatímco náročné operace by se měly provádět pouze ve specializovaných centrech. „To by mělo velmi pozitivní dopad na ekonomiku a kvalitu zdravotní péče,“ uvedl dále předseda G-BA.

Jako příklad sporné efektivity a kvality uvedl paliativní péči o onkologické pacienty. „Pouze 16 procent vážně nemocných pacientů s rakovinou dostává v posledních týdnech života paliativní péči. U více než 20 procent pacientů s rakovinou je naopak léčba nebo chirurgický zákrok proveden v týdnu před jejich smrtí,“ řekl Hecken.

Nemocnice spolknou přes 90 miliard eur ročně

„Jakou přidanou hodnotu dnes tito pacienti získávají?“ položil si šéf G-BA řečnickou otázku. Zdůraznil, že paliativní péče musí být pro kliniky finančně atraktivnější, jinak se dá jen těžko očekávat, že se situace v německém zdravotnictví v tomto ohledu zlepší.

Německé zdravotní pojišťovny utratily v loňském roce za zdravotní péči v nemocnicích kolem 80 miliard eur. Dalších 11 miliard šlo z rozpočtu Spolkového ministerstva zdravotnictví. Celkem tedy německé nemocnice „spolkly“ přes 90 miliard eur (asi 2,3 bilionu korun). Z toho asi polovina šla na léky a platy lékařského personálu.

Podle Josefa Heckena je proto nezbytné, aby došlo k důkladné a komplexní reformě nemocniční sítě. Jen tak se prý podaří udržet po kontrolou růst nákladů na nemocniční péči. K tomu by se ale spolkové země musely do určité míry vzdát svého vlivu na plánování nemocniční péče, který mají zakotvený v ústavě, vypočítává Hecken.

Spolkové země o „své“ nemocnice nechtějí přijít

„Každá vláda spolkové země se snaží zachránit každou ze svých nemocnic. V mnoha případech ale nejde o zachování primárně lékařské péče pro občany, nýbrž o zachování pracovních míst v nemocnicích,“ nešetřil upřímností šéf G-BA.

Josef Hecken se ale zřejmě nalezne pro své návrhy oporu u dalších zdravotnických organizací. Také podle Asociace německých zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband) je reforma nemocnic nutná. „Je zapotřebí zajistit nezbytnou péči v zemských nemocnicích a současně větší specializaci pro zvlášť závažné případy a celkově výrazně lepší podmínky pro nemocniční péči,“ uvedl mluvčí GKV – Spitzenverband Florian Lanz pro deník Deutsches Ärteblatt. Podle něho může právě specializace zvýšit kvalitu péče pro obyvatelstvo. „Má smysl se soustředit na skutečně nezbytné nemocnice, zejména v metropolitních oblastech,“ dodal.

Petr Musil

Příspěvek Snižme počet nemocnic o třetinu, vybízí šéf nejvýznamnějšího zdravotnického sdružení v Německu pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek