Umístěnka pro kandidáta „zlobivého dítěte Orbána“. Europoslankyně hodnotí nominaci komisaře pro zdraví

18 hours ago

Je to už měsíc, kdy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila tým svých spolupracovníků ve výkonném orgánu EU. Post komisaře pro zdraví a blaho zvířat připadl na Olivéra Várhelyiho z Maďarska. Ten má z minulého volebního období zkušenost s vedením resortu pro sousedství a rozšíření, tedy z oblasti, která se zdravím příliš nesouvisí. Přitíží mu tento fakt během grilování před výbory? A je přidělení takového portfolia Várhelyimu signálem Komise maďarské vládě? Nejen o tom se pro Zdravotnického deníku vyjádřili dvě české europoslankyně, Markéta Gregorová (Piráti) a Veronika Vrecionová (ODS).

Co říkáte na nominaci komisaře pro zdraví pro Olivéra Várhelyiho? Je to dobrá volba? Lze z nominace Várhelyiho vyvodit, jak velký důraz Komise na téma zdraví klade?

Gregorová: Z mého pohledu jsou zásadní úkoly a priority, které zadala předsedkyně Evropské komise právě Várhelyimu. S drtivou většinou souhlasím, a jsou to také priority, které Piráti vnímají jako důležité i pro zdravotnictví v České republice. Proto pokud budou tyto priority plněny a splněny, tak nemáme s touto nominací problém.

Vrecionová: Zdravotnictví není tradičně považováno v Evropské komisi za silný resort. Nominace maďarského kandidáta, jako reprezentanta „zlobivého dítěte“ Evropy Viktora Orbána, navíc ukazuje, že toto portfolio není považováno za něco, co se dává za odměnu, ale spíše za umístěnku pro někoho, kdo není v Bruselu příliš oblíbený.

Věříte, že funkci obhájí i před europoslanci?

Gregorová: To záleží vysloveně na panu Várhelyim, jak se připraví a do jaké míry připraví řešení pro jednotlivé oblasti, které má k dispozici. Je ale nutné si uvědomit, že konkrétně tento nominant nemá se zdravotnictvím žádné zkušenosti a to by pro něj mohl být během slyšení problém.

Vrecionová: Navržený komisař Olivér Várhelyi to bezpochyby nebude mít během procesu jeho schvalování jednoduché. Při slyšení komisařů vždy hraje roli politická příslušnost daného nominanta a politické zaměření vlády, která ho vybrala. Pan Várhelyi je nominantem Orbánovy strany Fidesz, která v Evropském parlamentu patří k euroskeptickým Patriotům pro Evropu. To se jistě projeví. Pan Várhelyi měl určité problémy již při „grilování“ v parlamentních výborech před pěti lety, když se stal komisařem poprvé. V jeho prospěch může hovořit právě to, že již v Komisi zasedal, ale na druhou stranu platí, že jeho působení v prvním funkčním období, kdy měl na starosti rozšiřování a východní partnerství, neproběhlo úplně bez kontroverzí.

Předsedkyně Evropské komise uložila novému komisaři pro zdraví řadu úkolů, mezi nimi například dotáhnout farmaceutický balíček, Evropský prostor pro zdravotní data (EHDS) nebo sledování dopadů sociálních médií na mentální zdraví mladých. Existují další témata, na která by se podle vás měl komisař pro zdraví a blaho zvířat zaměřit?

Gregorová: Rozhodně je pro nás důležité snížit nedostatek léků a zdravotnických prostředků a zajistit konkurenceschopnost dodavatelů zdravotnických prostředků, nebo zaměření se na preventivní programy, protože Evropa stárne a je zapotřebí se na to připravit v rámci celé EU.

Vrecionová: Pro mě, jako pro předsedkyni Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, je v agendě tohoto komisaře samozřejmě nejdůležitější oblast, které se anglicky říká animal welfare a která se týká podmínek života zvířat. Tuto oblast má totiž ve své kompetenci právě výbor, kterému předsedám. Zde je podle mě důležité postoupit k zákazu přepravy zvířat na porážku do třetích zemí a k ukončení klecového chovu zvířat. V oblasti zdravotnictví považuji za prioritu zjednodušování přeshraničního využívání zdravotnických služeb, které zjednoduší občanům členských zemí žít či pracovat mimo svou původní zemi.

Z programu EU4Health byla odebrána miliarda eur na pomoc Ukrajině. Někteří členové výboru ENVI se již nechali slyšet, že by se měly finance vrátit na původní úroveň. Jak to vidíte vy?

Gregorová: My Ukrajinu rozhodně podporujeme a stejně tak to platí i pro oblast zdravotnictví. Pevně věřím, že o této částce a jejímu využití se povede ještě rozumná diskuze v rámci europarlamentu.

Vrecionová: Jsem zastánkyní podpory Ukrajiny. Proto tento přesun považuji za správný a podporuji, pokud bude ponechán v platnosti i na další období, než válka skončí. Musíme si uvědomit, že zdravotnictví stále zůstává primárně v kompetenci členských států, takže tyto peníze nejsou finančními prostředky, které jdou na zdravotní systémy v členských státech, ale zjednodušeně řečeno se jedná o peníze na slaďování jednotlivých zdravotních systémů a budování zdravotní unie. Tyto aktivity lze podle mého názoru částečně omezit, když jde o vojenskou obranu Evropy proti ruské invazi, protože někde se peníze na obranu Ukrajiny před putinovskou agresí zkrátka brát musí.

Otevřít článek