Uznávaný preventivní program pro rodiče Triple P dorazil do Česka

2 years ago

Ministerstvo zdravotnictví včera oficiálně spustilo mezinárodně uznávaný rodičovský program Triple P. Odborně proškolení zaměstnanci vybraných center budou na skupinových sezeních bezplatně pomáhat rodičům budovat rodinné vztahy a předcházet či zvládat problémové chování jejich dětí. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Program pro pozitivní rodičovství Triple P (z anglického Positive Parenting Program) je mezinárodně uznávaný program, který učí rodiče, jak budovat pevné rodinné vztahy, zvládat nevhodné chování a předcházet problémům při výchově dětí. Vyvinul jej klinický psycholog Matt Sanders s kolegy na australské univerzitě v Queenslandu. Program byl úspěšně testován s tisíci rodinami během více než čtyřiceti let soustavného výzkumu. V současné době jej využívá více než 25 zemí včetně USA, Kanady, zemí Evropské unie, Íránu, Singapuru a dalších.

„Jsem rád, že se Česká republika zařadila po bok dalších zemí, které využívají jeden z nejúčinnějších programů výchovy dětí. Díky Triple P se rodiče naučí, jak budovat silné a zdravé vztahy v rodině,“ komentoval to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Cílem pilotní fáze Triple P v ČR je zlepšení péče o duševní zdraví dětí ve věku 6-12 let. „Jedná se o unikátní preventivní program, jehož úlohou je změnit výchovný přístup rodičů tak, aby se předešlo vzniku problémového chování a emočních problémů u dětí,“ uvedla senátorka Miluše Horská u příležitosti včerejší odborné konference, která se uskutečnila v Senátu. Na setkání vystoupili experti z Norska, Velké Británie, Nizozemí a České republiky.

„Program neradí lidem, jakými mají být rodiči. Spíše jim dává jednoduché a praktické strategie, které mohou přizpůsobit svým vlastním hodnotám, přesvědčením a potřebám,“ dodává odborná garantka projektu Lucie Myšková.

V průběhu následujících let budou zaškoleni odborníci ve vybraných centrech. Počátkem tohoto týdne schválil rezort zdravotnictví spolupráci s prvními pěti, a to Psychosomatickou klinikou v Praze, P-centrem v Olomouci, Střediskem výchovné péče Svitavska, berounským Pro zdraví a Střediskem výchovné péče v Dobřichovicích. Centra budou s rodiči, kteří se mohou přihlásit bezplatně, pracovat ve formě skupinových sezení.

Projekt je financován grantem z tzv. norských fondů (Fondy EHP) a spolufinancován ze státního rozpočtu.

-red-

Příspěvek Uznávaný preventivní program pro rodiče Triple P dorazil do Česka pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek