V Bavorsku začali proti koronaviru očkovat praktičtí lékaři, další se připojí po Velikonocích

3 years ago

Už poslední den v březnu se některé ordinace praktických lékařů v Bavorsku otevřely zájemcům o očkování proti koronaviru. „Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom mohli praktické lékaře nechat očkovat ještě před Velikonocemi. Je to důležitý signál,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). Bavorsko je tak o něco napřed proti zbytku Německa, který se k očkování připojí co nejdříve po Velikonocích.

K této první vlně se připojilo přes 1600 ordinací praktických lékařů po celém Bavorsku. „Z našich stávajících dodávek jsme jim poskytli asi 33 tisíc dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca,“ dodal ministr. To odpovídá asi 20 očkovacím dávkám na jednu praxi. „Je to zatím jen malé množství, ale už i díky němu můžeme v očkování řadit na druhý rychlostní stupeň,“ řekl dále Holetschek.

Vyšší dodávky znamenají vyšší proočkovanost

Bavorsko ale bude muset své úsilí při zajišťování dostatečného počtu dávek očkovací látky nepochybně zvýšit. Pro období po Velikonocích totiž projevilo ochotu očkovat dalších 8,5 tisíce ordinací praktických lékařů. „Je to velký závazek a předpokládám, že s rostoucím počtem dodávek vakcín se počet očkování bude významně zvyšovat,“ uvedl bavorský ministr zdravotnictví.

Zahájení očkování praktickými lékaři přivítala také Bavorská lékařská komora. „Konečně se do očkovací kampaně státu zapojili také praktici. Tím se dosáhne větší flexibility při stanovování priorit očkování,“ uvedl šéf komory Gerald Quitterer.

Ale podle všeho nezůstane jen u praktiků. Jakmile totiž budou k dispozici podstatně větší počty vakcín, jsou připraveni se do očkování zapojit také specialisté. „Naši členové nám neustále dávají najevo, že se chtějí očkování v Bavorsku rovněž účastnit. Jen to podtrhuje odhodlání, které mezi našimi lékaři panuje,“ uvedli členové představenstva Bavorské asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění.

Logistická akce

Distribuce vakcíny k praktickým lékařům je poměrně složitá logistická akce. Zapojeny do ní jsou farmaceutické velkoobchody a lékárny. Očkovací látka totiž k velkoobchodníkům putuje ze spolkových centrálních skladů, případně přímo od výrobce. Praktičtí lékaři jsou s velkoobchodníky v kontaktu a sami si domlouvají termíny dodávek v závislosti na tom, jak velký zájem mezi svými pacienti registrují.

Praktičtí lékaři přitom tento zájem zjišťují z vlastní iniciativy. Nejprve své pacienty kontaktují a vyzvou k očkování. Přednost mají lidé se sníženou pohyblivostí, kteří se nemohou dostat mimo domov, stejně jako chronicky nemocní lidé, u nichž existuje vysoké riziko závažného průběhu onemocnění covid-19.

„V zásadě je důležité učinit prioritizaci očkování pružnější, aby vakcinace mohla probíhat ještě rychleji,“ vysvětlil Holetschek. Bavorský ministr zdravotnictví doporučuje, aby lidé na výzvu svého praktického lékaře počkali. Pokud se lidé už dříve k očkování zaregistrovali přes registrační portál, měli by se po získání termínu u svého praktického lékaře z tohoto systému opět odhlásit, aby neblokovali místo dalším lidem v pořadí, doporučil Holetschek.

Praktici jsou game changer, míní lékařská asociace

Podle odhadů Spolkového ministerstva zdravotnictví by se během prvního povelikonočního týdne mělo do očkování zapojit kolem 35 tisíc praktických lékařů, kteří budou potřebovat asi 1,4 milionu dávek vakcíny. Spolkové a zemské úřady jich ale plánují pro začátek objednat jen asi 940 tisíc. V následujících týdnech by ale počty měly stoupat.

„Vycházíme z toho, co bylo s praktickými lékaři dohodnuto,“ uvedl pro zpravodajský portál Ruhr24.de spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Podle něho by očkování v ordinacích praktických lékařů mělo během dubna zrychlovat. Na konci měsíce by totiž stát měl být schopen dodávat až tři miliony dávek týdně.

Předseda představenstva Spolkové asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění Alexander Gassen je přesvědčen, že i díky tomu se do očkování bude zapojovat stále větší množství praktiků. „To pomůže dostat pandemii pod kontrolu,“ řekl Gassen portálu Ruhr24.de a zapojení praktiků do vakcinace označil za „game changer“.

Petr Musil

Příspěvek V Bavorsku začali proti koronaviru očkovat praktičtí lékaři, další se připojí po Velikonocích pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek