V Evropském parlamentu zřejmě znovu vznikne podvýbor SANT

1 month ago

Od voleb do Evropského parlamentu utekl již měsíc a přestože konečné slovo v ustavení specializovaných výborů bude mít až první společné plénum, z jednání mezi frakcemi se již nyní rýsuje jejich pravděpodobná podoba. Vzniknout by znovu měl například podvýbor pro veřejné zdraví SANT, který měl během minulého období premiéru. Zdravotnickému deníku to potvrdil český europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Celistvý zůstane i výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), o němž se spekulovalo, že se rozpadne na zdravotnickou a enviromentální část. V důsledku změny poměru sil mezi frakcemi se však nejspíš vymění jeho vedení.

„Zdravotnictví bude řešeno stejně jako doposud. Tedy zůstane výbor ENVI, do jehož kompetencí kromě životního prostředí bude spadat i oblast veřejného zdraví. V rámci tohoto výboru bude zřízen konzultační podvýbor výhradně pro zdravotnictví SANT, který nebude mít legislativní pravomoc. Veškeré zdravotnické návrhy tedy půjdou nakonec přes celý výbor ENVI,“ sdělil Zdravotnickému deníku europoslanec Knotek, který je členem nově zřízené frakce Patrioti pro Evropu a během minulého volebního období působil jako náhradník v podvýboru SANT.

Stálým členem za Českou reprezentaci byla v podvýboru pro veřejné zdraví Kateřina Konečná (KSČM). Oba se řadí mezi menší část bývalých členů SANT, kteří byli v letošních volbách znovuzvolení do svých funkcí.

Do europarlamentu se vrací i polský europoslanec Adam Jarubas z nejsilnější frakce, a to Evropské lidové strany (EPP), který výboru ke konci mandátu předsedal. Podle informací zpravodajského portálu Euronews si frakce EPP, která nově čítá 188 členů, vedení tohoto podvýboru udrží i do dalšího volebního období. Konkrétní kandidát do jeho čela však dosud nebyl oznámen.

Změnu podle všeho čeká vedení výboru ENVI. Zatímco v minulém období byl jeho předsedou francouzský europoslanec Pascal Canfin z frakce Renew Europe, ta po letošních volbách citelně oslabila a v žebříčku politických skupin dle množství členů s počtem 76 členů nově zaujímá až páté místo (v předchozím období byla se 101 členy na třetí příčce). I proto je málo pravděpodobné, že si udrží vedení tak prestižního výboru jako je právě ENVI.

Podle informací webu Euronews si o tento post řekla frakce Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů, která se 136 europoslanci zůstává hned za EPP na druhém místě v pořadí nejpočetnějších politických uskupení v novém Evropském parlamentu.

Krátce po volbách to přitom vypadalo, že výbor ENVI čeká zemětřesení. Reálně se hovořilo o jeho rozdělení na část zdravotnickou a enviromentální. Hlavním zastáncem této změny byl německý europoslanec Peter Liese z EPP. Na tehdejším vedení výboru mu vadilo právě větší zaměření na životní prostředí na úkor zdravotních politik.

Finální ustavení výborů a podvýborů se rozhodne až po první plenární schůzi nového parlamentu, k níž má dojít ve dnech 16.–19. července.

Otevřít článek