V liberecké nemocnici slouží o víkendech méně lékařů

2 months ago

V Krajské nemocnici Liberec (KNL) v novém systému služeb slouží od začátku letošního roku o víkendech o deset procent méně lékařů. Nemocnice si od změny režimu mimo jiné slibuje to, že lékařům ubudou přesčasy. Informoval o tom lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček.

„Ta změna se ukazuje k lepšímu, jako životaschopná, s tím, že jsme udělali maximum pro to, abychom měli v nemocnici menší počet lékařů,“ řekl Roubíček. Na péči o pacienty by podle něj tato změna žádný negativní vliv mít neměla. „V tomto režimu bychom měli být schopni splnit naše povinnosti v péči o pacienty,“ dodal.

Méně lékařů o víkendech nemocnice potřebuje díky tomu, že sice personálně posílila urgentní příjem, ale zároveň ubylo lékařů přímo na odděleních. „Například jsme zrušili sloužícího lékaře přes noc na onkologii. A právě pro tuto sloužící pozici jsme použili lékaře na interním urgentu,“ uvedl lékařský ředitel.

Díky změně systému slouží o víkendech v největším zdravotnickém zařízení v kraji o čtyři lékaře méně než dříve. „Což se nezdá sice jako velké číslo, ale z celkového počtu 40 sloužících lékařů je to zhruba o deset procent méně. A tyto lékaře potom využíváme v denní pracovní době, abychom zvládli vyšší výkon,“ řekl Roubíček.

Loni na podzim se z 520 lékařů Krajské nemocnice Liberec do celorepublikového protestu, který se reálně projevil výpověďmi z přesčasů, aktivně zapojilo zhruba 50 lékařů. I po změně režimu služeb ale bude pro libereckou nemocnici problém vejít se do zákonného limitu přesčasů u všech lékařů. „Děláme maximum pro to, abychom 416 hodin za rok nepřekračovali. Nicméně je předpoklad a obáváme se, že na některých odděleních, jako je například ORL, kde máme nedostatek lékařů, toho nebudeme schopni. Tam to bude o vyjednávání konkrétních podmínek s lékaři,“ dodal lékařský ředitel.

Otevřít článek