V Německu vyšli do ulic zdravotníci z nemocnic

2 months ago

V Hannoveru, Mnichově, Kolíně nad Rýnem nebo Düsseldorfu proběhly rozsáhlé protesty lékařů z univerzitních nemocnic. Zdravotníci vyšli do ulic, protože nejsou spokojeni s tím, jak pokračují vyjednávání o zvýšení jejich platů. V rukou nesli transparenty, jež odkazovaly na přetíženost, únavu a platy, které podle lékařů neodpovídají náročnosti jejich profese. Další kolo jednání o platech má proběhnout 8. února. Odbory již dopředu hlásí, že jsou připraveny ve výstražných stávkách pokračovat, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Tisíce lékařů z univerzitních nemocnic v několika velkých německých městech vyšly do ulic. Začátkem tohoto týdne proběhla dopředu avizovaná výstražná stávka, kterou svolal jeden z předních odborových svazů Marburger Bund, který zastupuje právě lékařské profese.

Centrum výstražné stávky se nacházelo v Hannoveru, kde podle odhadů německé policie protestovalo čtyři až pět tisíc lidí. Další protesty se konaly ve Freiburgu, Tübingenu, Ulmu, Heidelbergu, ale také například v Mnichově, Cáchách, Kolíně nad Rýnem nebo Düsseldorfu.

Lékaři vyšli do ulic s transparenty, na nichž měli nápisy jako „Lékaři na hraně, pacienti v nebezpečí“ nebo „Příliš unaveni na narkózu“. Dosavadní tři kola jednání se Sdružením pro kolektivní vyjednávání spolkových zemí o zvýšení platů pro více než 20 tisíc lékařů ve 23 univerzitních nemocnicích nebyla úspěšná, a tak odborový svaz Marburger Bund již neviděl jinou možnost než vyhlásit výstražnou stávku.

Špičková medicína se za málo peněz dělat nedá, varují odbory

Neznamenalo to ale, že by lékaři přestali pracovat. Podle Marburger Bundu se někteří pacienti jen museli připravit na delší čekací doby pro vyšetření nebo došlo k odkladu chirurgických zákroků, u kterých je odklad možný, aniž by to ohrozilo zdraví, či dokonce život pacientů. Odboráři zároveň tvrdí, že existovaly dohody o pohotovostní službě pro případy, kdy by bylo nutné řešit mimořádné události.

Místopředseda Marburger Bundu Andreas Botzlar v průběhu výstražné stávky Sdružení pro kolektivní vyjednávání spolkových zemí vyzval, aby se konečně pokusilo dosáhnout na zvýšení platů dohody. „Není zkrátka možné, aby někdo od lékařů univerzitních nemocnic očekával, že budou mít sice z medicínského hlediska prakticky nejvyšší postavení, ale zároveň budou zařazeni v platových tabulkách téměř nejníže,“ uvedl Botzlar.

Podle něho spolkové země musí konečně uznat, že je zapotřebí zajistit lékařům pracujícím v univerzitních nemocnicích zásadní zlepšení jejich platových podmínek. Marburger Bund pro lékaře požaduje navýšení platových tarifů alespoň o 12,5 procenta během následujícího roku, ale také zvýšení příplatků za noční, víkendové a sváteční služby.

Odboráři tvrdí, že základní plat lékařů v univerzitních nemocnicích je o 200 až 600 eur měsíčně nižší než plat lékařů v městských nemocnicích. Odborům se zároveň nelíbí, že v řadě univerzitních nemocnic se platy neřídí kolektivními smlouvami, které vyjednal Marburger Bund, nýbrž jinými kolektivními smlouvami, což znamená i nižší platy. Mezi takové nemocnice patří ty v Berlín, Hamburku, Drážďanech nebo Mohuči, uvádí Deutsches Ärzteblatt s odkazem na informace Marburger Bundu.

Další protesty mohou následovat

„V univerzitních nemocnicích se provozuje špičková medicína, léčí se tam nejtěžší lékařské případy, proto je nutné, aby v těchto klinikách pracovali nejlepší lékaři,“ uvedl předseda pobočky Marburger Bundu v Severním Porýní-Vestfálsku Hans-Albert Gehle. Podle něho si lékaři také často stěžují na stresující pracovní podmínky.

Další kolo jednání by mělo proběhnout 8. února. Odbory uvedly, že lékaři nejen z univerzitních nemocnic jsou v případě nutnosti připraveni v protestech pokračovat. Svou nespokojenost také dlouhodobě vyjadřují vedle lékařů univerzitních nemocnic další zdravotníci.

„Po dvou letech propadu reálných mezd je nyní nanejvýš nutné vyslat jasný signál našemu kolektivnímu vyjednávacímu partnerovi. Očekáváme, že zaměstnavatelé poskytnou výrazně lepší platové podmínky pro kvalifikované specialisty a odborníky,“ cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt Hannelore Königovou, prezidentku Spolkové asociace odborného zdravotnického personálu.

Otevřít článek