V německém zdravotnictví to vře, hrozí zase protesty

4 months ago

Německé zdravotnictví v posledních měsících zasáhla vlna nejrůznějších protestů. Bouřili se praktičtí lékaři, zdravotníci v nemocnicích i lékárníci. A přestože se je vláda snažila uklidnit přísliby zvýšení přísunu peněz, zdá se, že se situace u našich západních sousedů ještě docela neuklidnila. Dalšími protesty totiž opět hrozí praktici i lékárníci. Rovněž nemocnice apelují, že potřebují další peníze, aby přežily i příští rok. O neklidné situaci informují odborné deníky Deutsches Ärzteblatt a Deutsche Apotheker Zeitung.

„Pokud se jednání nepohnou, budeme se bránit a jsme připraveni znovu protestovat,” uvedla prezidentka Německé lékárnické komory (ABDA) Gabriele Regina Overwieningová pro odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Zároveň varovala, že v roce 2024 hrozí další zavírání lékáren, jelikož se zvětší počet těch, které nebudou schopny dále ufinancovat svůj provoz. Podle Overwieningové je jasné, že spolková vláda bude muset lékárnám zajistit vyšší příjmy, jinak dojde „k otřesům na trhu”.

A to přesto, že spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) již přislíbil, že lékárnám další peníze zajistí. Jedná se například o zvýšení poplatku za pohotovostní služby, což Overwieningová hodnotí pozitivně. Naproti tomu ale lékárny podle ní k jejich zajištění potřebují více zaměstnanců, což se z hlediska ekonomiky lékáren projevuje negativně zejména ve venkovských oblastech, kde panuje nižší obrátka u vydaných léků.

Šéfka lékárnické komory považuje za jednu z klíčových agend pro roku 2024 rozvoj elektronického receptu. V posledních týdnech sice došlo k nárůstu jeho využívání, stále se ale projevují potíže s jeho rozšiřováním. Nedávno například selhala telematická infrastruktura, což lékárny stálo nemalé prostředky.

Gabriele Regina Overwieningová rovněž nevidí dosud přijatá opatření k eliminaci problému s nedostatkem některých důležitých léků jako efektivní. „Beru to pouze jako první krok, který přinesl určitou úlevu u dodávek sirupů proti horečce. Antibiotických sirupů je však stále velmi málo,” uvedla Overwieningová, jíž vadí, že lékárníci nemohou tak snadno nabídnout pacientům alternativu, jako tomu bylo během covidové krize.

Praktici mezi svátky zavřou

Svou nespokojenost nepřestanou dávat najevo ani němečtí praktičtí lékaři. Přinejmenším ti z Hesenska nebo Bádenska-Württemberska, kteří své ordinace zavřou mezi vánočními svátky a přelomem roku.

„Zdá se, že politici stále nepochopili, jak nejistá je situace v ambulantní péči, a to jak pro pacienty, tak pro lékařskou profesi jako takovou. Proto musíme pokračovat v protestech,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Norbert Smetak, předseda bádensko-württemberské pobočky mezioborového lékařského sdružení MEDI.

Podle MEDI nebyl právě končící rok pro praktické lékaře dobrým rokem, a to zejména kvůli nepříliš úspěšnému vyjednávání o navýšení plateb za ambulantní péči. Ty se mají zvýšit jen o necelá čtyři procenta, což praktici považují za nedostatečné a nepokrývající všeobecný nárůst cen v uplynulém roce.

„Politici jsou v současné době zaneprázdněni mnoha jinými problémy, takže již na srdci nemají zdraví lidí v této zemi. Nestačí pouze reformovat nemocnice, musí se začít ještě o jeden stupeň péče dříve. Tedy v ambulantní péči, kde se dá řadě závažných onemocnění předejít,” dodal Smetak.

Nemocnice se nemusí své reformy dožít, varuje ministryně

Neutěšená finanční situace panuje také u řady německých nemocnic. Ty v největších problémech již několikrát žádaly spolkovou vládu o finanční injekce, což kabinet Olafa Scholze do značné míry vyslyšel. Jenže krizi nemocniční sítě to úplně nezažehnalo.

„Spolková vláda neplní své finanční závazky v nemocničním sektoru. Obavy z vlny insolvencí jsou mezi nemocnicemi velké a oprávněné,” cituje deník Deutsches Ärzteblatt braniborskou ministryni zdravotnictví Ursulu Nonnemacherovou (Zelení) z jejího vystoupení v braniborském zemském parlamentu.

Podle Nonnemacherové je reforma nemocnic nanejvýš nutná, neboť se neosvědčil model financování na základě systému DRG. Jenže aby se nemocnice spuštění reformy vůbec dočkaly, je podle Nonnemacherové nutné, aby spolková vláda přijala zákon, na jehož základě bude možné zajistit pokrytí provozních nákladů nemocnic. „Budu dělat vše, co je v mých silách, aby spolková vláda tyto náklady pokryla,” dodala braniborská ministryně zdravotnictví.

Otevřít článek