Ve zdravotnictví vzniká kvůli covidu velké množství infekčního odpadu navíc, nemocnice ale situaci zvládají

3 years ago

Covid-19 způsobil nemocnicím dlouhou řadu problémů, s nimiž se musí popasovat. Mezi ty nejviditelnější patří personální kapacity či reorganizace lůžek, jsou tu ale i výzvy na první pohled méně viditelné. Jednou z nich je likvidace infekčního odpadu, kterého v poslední době výrazně přibylo – v některých nemocnicích až o třetinu. Na vládu proto putuje materiál, který se snaží náležité likvidaci těchto odpadů napomoci. Zdravotnický deník se zároveň zeptal v některých velkých nemocnicích, jak situaci zvládají, a i když potvrzují nárůst množství odpadu, s jeho řádnou likvidací se doposud dokázaly popasovat.

 

„Do kritické infrastruktury v boji proti covid-19 nepochybně patří i odstraňování odpadů, v současnosti především těch infekčních, tedy odpadů z péče o nemocné covid-19. V rámci probíhající koronavirové epidemie v ČR dochází k enormnímu nárůstu produkce infekčního odpadu (roušky, rukavice, obleky, štíty, brýle, další druhy odpadů) ze zdravotnických zařízení (nemocnice a další). Dle informací od provozovatelů zařízení je meziroční nárůst hmotnosti odpadů v některých případech vyšší než 30 procent (pokud jde o objem odpadu, pak je nárůst ještě vyšší až o 50 procent),“ píše se v předkládací zprávě.

Infekční odpad se likviduje ve schválených zařízeních, jako jsou spalovny nebezpečných odpadů, kterých je v Česku celkem dvacet. Ty fungují buď přímo v rámci některých nemocnic, nebo se odpad ze zdravotnických zařízení do spaloven sváží.

„V současnosti se zařízení dostávají na únosnou mez svého zatížení a může začít docházet k odchylkám od schválených podmínek provozu zařízení,“ uvádí se v materiálu s tím, že listopad a prosinec zřejmě z tohoto pohledu budou ještě náročnější než září a říjen.

Legislativa zároveň stanovuje, že nebezpečný odpad ze zdravotnictví smí být shromažďován mimo chladící prostor nejdéle tři dny; déle je to možné do doby jednoho měsíce při teplotách do osmi stupňů Celsia.

„Na dobu nouzového stavu bude potřeba přijmout legislativní úpravu, které umožní zejména zachování plynulého svozu infekčních odpadů ze zdravotnických zařízení a následně jejich odstranění ve schválených zařízeních. Není přijatelné, aby docházelo k hromadění infekčních odpadů ve zdravotnických zařízeních. Ministerstvo životního prostředí rovněž navrhuje prověřit i další možnosti zajištění dočasného odstraňování nebezpečných infekčních odpadů ze zdravotnictví, pokud by došlo k přeplnění kapacit spaloven nebezpečných odpadů vhodných pro odstranění zdravotnických odpadů,“ navrhuje materiál.

Odvoz i třikrát denně

Na to, jaká je aktuální situace, se Zdravotnický deník zeptal některých velkých nemocnic. Ty vesměs potvrzují, že infekčního odpadu přibylo, s kapacitami ale zatím problém nemají. „Navýšení produkce infekčního odpadu jsme ve Fakultní nemocnici Olomouc zaznamenali. Vlastní spalovnu nemáme, tuto službu zajišťuje externí dodavatel, který situaci zvládá,“ uvádí mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

„V současné době se množství infekčního odpadu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zvýšilo o zhruba 30 procent. Nemocnice provozuje vlastní spalovnu, která byla opravena v roce 2017 a nabízí dostatečnou kapacitu pro ve FN HK vznikající odpady,“ říká za FN Hradec Králové specialista PR a marketingu Jakub Sochor.

Podobně je to ve FN Plzeň, kde se normálně vyprodukuje 70 tun infekčního odpadu měsíčně, zatímco nyní je to 105 tun. Podle mluvčí Gabriely Levorové sváží dvakrát denně speciální firma odpad k okamžitému spálení do spalovny nebezpečného odpadu. Nemocnice nyní navíc nakoupila dalších 25 kontejnerů na infekční odpad (1 kontejner 1100 litrů), přičemž dochází k častější desinfekci a celkovému čištění těchto kontejnerů s tím, že covid odpad se dává do dvou silnostěnných pytlů.

FN Ostrava musí v těchto dnech odvážet infekční odpad do spalovny až třikrát denně. „V měsíci září a zejména v říjnu došlo k navýšení produkce nebezpečného dopadu (meziročně o pět, respektive sedm tun). Proto jsme nastavili zvýšený počet denních odvozů velkoobjemových kontejnerů s nebezpečným odpadem, kdy některé dny se odváží nebezpečný odpad i 3x denně (oproti vývozům 1-2x denně). Odvozy odpadů zajišťuje firma OZO Ostrava, která má „svého“ zaměstnance v naší nemocnici, na tzv. centrálním shromaždišti. Likvidace nebezpečného odpadu probíhá ve spalovně, kde se nebezpečný odpad z nemocnice vozí. Vlastní spalovnu fakultní nemocnice nemá,“ načrtává mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Nemocnice s infekční klinikou nemusí proti normálu cítit takový rozdíl

Likvidace infekčního odpadu ve větším měřítku je letos novinkou pro FN U svaté Anny v Brně. „Navýšení produkce infekčního odpadu určitě máme. Bylo to tak i v první vlně, naše nemocnice totiž nemá infekční kliniku, takže v minulosti byl odpad tohoto typu minimální. Dá se tedy říci, že produkce infekčního odpadu v souvislosti s koronavirem u nás narostla velmi výrazně. Samozřejmě nám také zvedla náklady (srovnání říjen 2019/2020 plus 116 tisíc za nebezpečný covid odpad). V současné době je to o jeden kontejner (0,75 t) denně více. Zatím nedošlo k žádným výrazným komplikacím a na základě smlouvy je infekční odpad spalován ve spalovně infekčního odpadu ve Vyškově. Vlastní spalovnu nemáme,“ popisuje mluvčí Dana Lipovská.

V opačné situaci je pražská Bulovka, která má naopak velkou infekční kliniku. „V Nemocnici Na Bulovce jsme nezaznamenali zvýšenou produkci infekčního odpadu, neboť všechny biologické (krev, moč, stolice a jiné tělesné tekutiny…) odpady likvidujeme průběžně jako infekční. V současné době pandemie covid-19 jsou navíc odloženy plánované, tedy elektivní zákroky, a tím máme i méně odpadu například z operačních sálů. Velké množství infekčního odpadu je u nás standardem díky velké spádové oblasti a vysokým počtům infekčních pacientů, které i za běžného provozu máme (infekční klinika, TBC jednotka, vysoce nebezpečné nákazy atd.). Odpady likvidujeme smluvně a máme také čističku odpadních vod,“ vysvětluje mluvčí Bulovky Mirka Kátriková.

Nárůst, i když ne tak velký jako v některých jiných nemocnicích, zaznamenává také pražská VFN. „Hmotnost infekčního odpadu se v naší nemocnici zvýšila meziročně o 10 procent. Infekční odpad je odvážen 2x denně do spalovny nebezpečných odpadů. O problémech s kapacitou spalovny nemáme žádné zprávy,“ dodává za nemocnici Michal Schneider.

-mk-

Příspěvek Ve zdravotnictví vzniká kvůli covidu velké množství infekčního odpadu navíc, nemocnice ale situaci zvládají pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek