Velkou Británii sužuje černý kašel, pět kojenců zemřelo

2 months ago

Dlouhodobý pokles proočkovanosti proti černému kašli má ve Velká Británii velmi konkrétní negativní důsledky. Země čelí od začátku letošního roku šíření této infekční nemoci, která si bohužel vyžádala životy pěti kojenců. Pokles proočkovanosti se týká jak dětí, tak těhotných žen – a to navzdory tomu, že očkování v těhotenství je nejlepším způsobem ochrany novorozenců a kojenců, kteří ještě nemohou být očkováni kvůli svému věku. Vyplývá to z aktuálních dat vládní Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA).

Od začátku letošního roku zemřelo ve Velké Británii pět kojenců v důsledku černého kašle. Podle údajů UKHSA bylo v letošním lednu zaznamenáno 556 případů onemocnění, v únoru už to bylo 918 a v březnu 1 319 případů. Polovina případů připadala na osoby starší 15 let, nicméně rostou počty případů i mezi novorozenci a kojenci, pro které je onemocnění nejrizikovější.

„Černý kašel může zasáhnout kohokoliv bez ohledu na věk, ale pro velmi malé děti může být extrémně závažný. Naše myšlenky a kondolence jsou s těmi rodinami, které tak tragicky ztratily své dítě,“ popsala epidemioložka UKHSA Gayatri Amirthalingamová a dodala, že nejúčinnějším nástrojem jak chránit děti proti černému kašli je očkování, pokud jsou očkovány ony či jejich matky ještě během těhotenství.

Podle vládní agentury roste počet případů černého kašle od prosince 2023 napříč celou zemí, obdobně jako v jiných státech, kvůli kombinaci více faktorů. „Černý kašel je cyklickým onemocněním, které vrcholí každých 3 až 5 let. K poslednímu cyklickému nárůstu došlo v roce 2016. Obdobně jako u jiných onemocnění během pandemie došlo k poklesu k velmi nízkým číslům z důvodu platných omezení a chování veřejnosti. Vrchol tak byl opožděn. K dopadům pandemie patří také omezená imunita v populaci,“ shrnula UKHSA. Současně zdůraznila, že dlouhodobě dochází k poklesu proočkovanosti proti černému kašli, a to jak u dětí, tak u těhotných žen, navzdory fakt, že je očkování je nejúčinnějším nástrojem jak chránit malé děti proti vážnému onemocnění.

Jedinou cestou je zvýšení proočkovanosti

Výrazným nárůstem černého kašle v zemi je velmi znepokojen profesor Andrew Pollard, vedoucí britského vakcinačního výboru. Podle něj je možné, že bohužel dojde k dalším úmrtím malých dětí na černý kašel. „To jediné, co můžeme udělat s rostoucím počtem případů černého kašle, je zajistit vyšší míru proočkovanosti,“ uvedl Pollard pro BBC. Podle něj je znepokojivé, že proočkovanost těhotných žen klesla z někdejších 75 procent na zhruba 60 procent s tím, že v Londýně je to pouze necelých 37 procent. „Opravdu znepokojivé je to, že pokud bude nadále přetrvávat vysoká úroveň šíření nemoci a nízká proočkovanost, budeme mít více postižených dětí a také více úmrtí,“ dodal Pollard.

V září 2023 byla ve Velké Británii proočkovanost u dvouletých dětí proti černému kašli (očkuje se hexavakcínou obdobně jako v Česku) 92,9 procent, což je znatelný pokles – v roce 2014 to bylo 96,3 procent. „Vzhledem k tomu, že po celém zemi prudce přibývá počet případů a aktuální čísla bohužel potvrzují pět úmrtí, je životně důležité, aby se rodiny přihlásily o potřebnou ochranu,“ zdůraznil profesor Stephen Powis, národní lékařský ředitel britského státního zdravotnického systému NHS. „Pokud jste těhotná a ještě jste nebyla očkovaná proti černému kašli, nebo vaše dítě nebylo očkováno proti pertusi či jinému onemocnění, kontaktujte co nejdříve svého praktického lékaře,“ vyzval profesor Powis veřejnost.

Otevřít článek