Vláda má důvěru, ale vyslechla si drtivou kritiku zdravotnického programu. Babiš se pochválil i politoval

2 years ago

Nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) získala včera večer důvěru poslanců. Během zhruba 21hodinové debaty si od dvou opozičních stran ANO a SPD stihla vyslechnout drtivou kritiku svého programového prohlášení, a to včetně její zdravotnické části. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) naopak působení svého kabinetu v oblasti zdravotnictví pochválil a bývalé opoziční strany zkritizoval za to, že mu všechno kazila.

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) bude vládnout s důvěrou Sněmovny. Poslanci rozhodli o jejím vyslovení včera večer po zhruba 21hodinové debatě, které dominovala kritika z opozičního tábora. Bylo to nejdelší jednání o důvěře vlády v historii samostatné ČR. Vládu podpořilo všech 106 přítomných poslanců pětice koaličních stran, tedy ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 přítomných zákonodárců dvojice opozičních hnutí ANO a SPD.

Opoziční poslanci, kteří v diskusi vystoupili, podrobili drtivé kritice programové prohlášení vlády, a to i jeho zdravotnickou část. Nit nenechali suchou ani na aktuálním postupu Fialova kabinetu v současné covidové krizi.

Babiš: Házeli jste nám klacky pod nohy

Podle expremiéra Andreje Babiše jsou kroky, s nimiž nová vláda v covidové pandemii přišla, zmatené a špatné. Nicméně situace není tak tragická, protože díky přístupu jeho vlády nemusí začínat od nuly a očkovacích látek i léků je dostatek.

„Jestli někdo zažil složité období, tak to byla naše vláda. Poslední dva roky jsme neřešili v podstatě nic jiného než covid. Sháněli jsme vakcíny po celém světě, stejně jako oxygenátory na Novém Zélandu, postele od LINETu, řešili strategie očkování, nakupovali monoklonální koktejly i nové léky proti covidu. Za poslední dva roky jsme sedmkrát museli řešit rozpočet, abychom dali lidem peníze a udrželi zaměstnanost. A pak jste přišli vy a vy jste nám celé to období covidu jenom házeli klacky pod nohy a zneužívali jste to politicky jako jediná opozice v celé Evropě,“ postěžoval si Babiš.

Bývalý premiér neopomněl vzpomenout také své oblíbené téma – korupci ve zdravotnictví a řekl, že doufá, že nebudou zase privatizovány nemocnice, jak to bylo podle něj v minulosti ve Středočeském kraji, v Lounech a dalších místech. Babiš pak poukázal i na investice do českých nemocnic posvěcené během jeho působení na postu premiéra (a původně schválené ještě za Sobotkovy vlády – pozn.red.).

Nepoztrácejte ty vyjednané miliardy

Z věcí, které jeho kabinet měl zařídit, připomněl Andrej Babiš také vyjednání padesáti miliard na zdravotnictví z evropských fondů, ale hlavně aktivity v oblasti onkologie. „Díky nám se postaví nejmodernější centrum prevence v Masarykově onkologickém ústavu. Udělali jsme národní boj proti rakovině,“ uvedl. „Takže by bylo dobré, abyste tento projekt zrealizovali a peníze, které jsem já osobně vyjednával, jste vynaložili transparentně a nepoztráceli těch 14,5 miliardy vyčleněných na boj proti rakovině někde po cestě.“

Zdůraznil také, že je nutné propagovat onkologickou prevenci. „Vy to normálně v tom programovém prohlášení vlády ignorujete, vy tam máte jedno slovíčko o onkologii, přitom je to obrovský problém,“ postěžoval si Babiš.

Velkou část svého projevu věnoval bývalý premiér novému ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). „Já bych chtěl hlavně panu premiérovi říct prostřednictvím paní předsedající, že nechť tam pana ministra Válka nechá,“ pronesl Babiš, který Válkovi vyčetl zmatky kolem testování na covid-19 a rozpory s tím, co o tom ministr říkal ještě před svým nástupem na rezort.

Neodpustil si také návrh, aby Válek, který se přiznal k tomu, že je z Brna a mluví tzv. hantecem, měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny. „Jsem si plně vědom, že jsem z Brna,“ zareagoval na tuto kritiku ministr. „Udělám všechno pro to, abych se kvalitou své češtiny blížil kvalitě češtiny …pana poslance Babiše, který mě kritizoval,“ dodal.

SPD vadí povinné očkování

K lamentaci na nový kabinet se přidala i druhá opoziční strana SPD. Té je trnem v oku především to, že doposud nebyla změněna vyhláška ustanovující od března povinné očkování seniorů a některých zaměstnanců. „Noví vládní politici také před volbami lidem slibovali, že budou proti povinnému covid očkování. Po volbách ale občany obelhali a svůj slib nedodrželi,“ postěžoval si předseda SPD Tomio Okamura.

„Fakt se nedá zrušit vyhláška, v které je i část o očkování proti covidu. To bychom zrušili řadu dalších očkování, která jsou povinná a dobrá, používáme je u dětí,“ reagoval Válek a upřesnil, že během února bude připravena novelizace předpisu.

Je zajímavé, že proti povinnému očkování se postavila i Jana Mračková Vildumetzová (ANO), jejíž stranický kolega Adam Vojtěch s opatřením přišel a následně ho Babišova vláda schválila. „Nelze přijmout budoucnost páté nebo desáté dávky vynucované bezprecedentní diskriminací lidí a omezením jejich práv a svobod. Zde je nutné racionalizovat opatření proti nákaze a naslouchat i lidem, kteří slepě nehájí koncepci pandemické a očkovací tyranie (…). To, co tady říkám, je neslučitelné například s povinným očkováním, které prosazujete, nebo podle mého názoru s protiústavním zákazem vstupu lidí bez očkování do veřejných prostor,“ prohlásila Mračková Vildumetzová.

Válek: V programu není nic o tom, že by pacienti měli platit

Okamurovi se vedle toho nelíbí ani bod o zahájení diskuse o potřebě a vhodnosti cenové konkurence zdravotních pojišťoven.„Takže to znamená, že lidé by si měli připlácet za kvalitnější péči? Ano, já nemám problém s tím i v SPD, když si někdo chce připlatit za nadstandardní pokoj, za měkčí toaletní papír, například, berte to jako takový srozumitelný příklad, ale my trváme na tom SPD, že pro všechny občany, kteří jsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění, musí mít ti občané nárok na tu nejlepší možnou péči dostupnou v daném místě a čase,“ zlobil se Okamura.

Tento výklad ovšem Vlastimil Válek jednoznačně odmítl. „Já jsem přesvědčený, že co se týká jakéhokoliv placení za zdravotní péči, tak to nebylo myšleno zle a jednalo se pouze o neporozumění. V programu není slůvko o tom, že by si pacienti měli za zdravotní péči platit,“ zdůraznil Válek.

Janě Pastuchové (ANO) se navíc nelíbí ani návrh na připojištění. „Když si přečtu vaše programové prohlášení v době, kdy je omezena elektivní péče, kdy někteří pacienti čekají na plánovanou operaci řadu měsíců a je jim stále odkládána, vy přicházíte s tím, že si pacienti budou moci za lepší péči připlatit formou připojištění. Jakkoliv bych s podobnou myšlenkou v jiné době než covidové souhlasila, jaký signál teď vysíláte občanům? Jednoznačně obavu, že tu bude jakési dvoustupňové zdravotnictví,“ domnívá se Pastuchová.

„Tento návrh je v současné době naprosto nevhodný. Považuji jej za úlitbu tak zvanému pravicovému elektorátu,“ přidal se její kolega z Hnutí ANO i výboru pro zdravotnictví Julius Špičák.

„V tom textu opravdu není nic o připojištění za nadstandard (…). Dneska jdete k zubaři. U zubaře si platíte za část péče a já chci, abyste si i tuto část mohli pojistit. Žádný nadstandard, to, co si platíte, abyste si mohli pojistit,“ vysvětlil Válek.

Program pro prognostika

Kritika směřovala také na to, že vláda nepředkládá návrh, jak řešit nedostatek zdravotníků, nebo že není podrobnější ve svých plánech ohledně digitalizace zdravotnictví.  Špičákovi chybí i zmínka o stomatologické prevenci dětí, zvyšování kompetence praktických lékařů či konkrétnější představy o reformě postgraduálního vzdělávání. „Zajímavým novým bodem, který jsem zaznamenal, je motivace příchodu špičkových vědců ze zahraničí. Upozorňuji ovšem, že na to vedení resortu nemá žádný vliv a jedná se pouze o apel,“ uvedl dále poslanec a vyčetl vládě, že se nevěnuje stimulaci příchodu pracovníků ze zahraničí.

Špičák rozporuje i návrh na víceleté plánování financování. „To je program pro prognostika, nikoli však z reálného světa. Plánovat mohu cokoli, ale máme-li jednoroční celostátní rozpočet, není důvod, aby se resort zdravotnictví choval jinak, zejména s ohledem na velmi dynamické změny všeho druhu,“ konstatoval.

Podle něj je vládní program ve své zdravotnické části příliš obsáhlý, rozvleklý, nekonkrétní a zabíhá do oblastí, které vedení resortu nemůže ovlivnit. A shrnul: „Projekt Kochova institutu je v podstatě nereálný. Připojištění považuji za naprosto nevhodné. Důraz na výzkum je nekonkrétní. Chybí stimul příchodu zdravotnických pracovníků ze zahraničí. Pod některými formulacemi má fantazie nenachází reálný obsah.“

Aby nebylo čtrnáct originálů

Špičákův stranický kolega Milan Brázdil nicméně vládu pochválil za zmínku o kvalitní dostupné zdravotní péči bez regionálních rozdílů. „My jsme se (s ministrem Válkem) bavili a on je ochoten ten regionální rozdíl v přednemocniční neodkladné péči, tím myslím tedy záchrannou službu, sjednotit tak, aby tady nebylo čtrnáct originálů, tedy aby tady byla státem řízená záchranná služba, která se plně rovná Hasičskému záchrannému sboru a policii. Aby se nedostala pod gesci hasičů, jak se v současné době děje,“ uvedl Brázdil.

„To je jedna z věcí (ohledně záchranné služby), kterou bych chtěl dotáhnout do konce, “ řekl k tomu Válek. „Záchranářství, první pomoc se ukázala v době covidu, a nejenom v době covidu, jako naprostý pilíř rychlé péče o naše pacienty a nejenom akutní pacienty.“

Válek dále ve svém projevu zdůraznil, že rezort čeká v druhé polovině roku předsednictví v Radě EU. „To musí být provázeno spoluprací s Francií a navázáno na spolupráci se Švédskem tak, abychom měli maximální podporu těch, co jsou před námi, i těch, co jsou za námi,“ prohlásil ministr. A dodal, že by uvítal, kdyby se akcí, kde bude přítomen, účastnili i poslanci a senátoři obou zdravotních výborů Parlamentu ČR. „Předsednictví je záležitostí České republiky a nikoli opozice nebo koalice,“ uzavřel ministr zdravotnictví.

Otevřít článek