Vobořil bude bez nástupce. Agendu povede Lucia Kiššová

1 month ago

Po odchodu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila vláda neplánuje jmenovat jeho nástupce. Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání kabinetu uvedl, že agenda v oblasti závislostí je natolik pokročilá, že ji může nadále řídit odbor protidrogové politiky úřadu vlády spolu s odborníky. Vobořil z funkce odstupuje k 1. září. Vedením jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí bude pověřena ředitelka Odboru protidrogové politiky Lucia Kiššová, která chce, jak uvedla pro Zdravotnický deník, například předložit návrhy na změnu financování adiktologických služeb. Také je podle ní důležité zachovat v závislostní politice princip harm reduction.

„Povedu dál agendu z pozice ředitelky Odboru protidrogové politiky. Mým cílem je pokračovat v aktivitách, které se rozběhly, a které souvisejí s plněním akčního plánu politiky závislostí. Jde o důležité úkoly z hlediska nastavení politiky, například se zabýváme návrhy opatření, která by měla vést ke snížení dostupnosti alkoholických a tabákových výrobků mladistvým nebo i hazardních her. Měli bychom také předložit návrhy na změnu financování adiktologických služeb. Výstupem těchto aktivit má být odborné prodiskutování návrhu předloženého politické reprezentaci k dalšímu posouzení. Na těchto návrzích by se měl aktivně podílet i pan Vobořil v roli experta,“ uvedla pro Zdravotnický deník Kiššová.

V souvislosti s otázkou hrozeb v oblasti drog v Česku upozornila na vzrůstající trend užívání fentanylu v okolních zemích, který pravděpodobně přijde i do Česka. Zmínila také málo rozvinutou substituční léčbu pro uživatele opioidů, pervitinu a dalších látek. „Tato problematika je však komplexnější – problémem je vysoká míra užívání alkoholu, rozpadnutá síť služeb pro uživatele alkoholu, nebo nárůst digitálních závislostí (na sítích a moderních technologiích). To jsou výzvy, na které se politika v oblasti závislostí nyní zaměřuje,“ uvedla.

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí chce pod vedením Kiššové navrhovat opatření na snížení místní a časové dostupnosti alkoholických nápojů a tabákových výrobků nebo se zaměřit na regulaci reklamy na závislostní produkty. Přístup harm reduction (pozn. red. – snižování rizika u užívání návykových látek), kterého je Vobořil velkým zastáncem, je podle Kiššové důležité zachovat. „Vnímám harm reduction nejen jako opatření na straně služeb pro uživatele návykových látek, ale jako princip, na kterém staví celá politika v oblasti závislostí při návrhu opatření, a tak by to mělo i zůstat,“ uzavírá.

Otevřít článek