Vobořil skončí na pozici národního protidrogového koordinátora

1 month ago

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se rozhodl odstoupit ze své funkce, přičemž skončí ke konci srpna. Dohodnout se na tom měl s premiérem Petrem Fialou. I nadále by však měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. V tiskové zprávě to dnes oznámil úřad vlády. Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína.

„Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, protože mám samozřejmě ambice věci nejen říkat, ale i měnit. Nicméně po dohodě s premiérem jsem se rozhodl z pozice národního koordinátora pro protidrogovou politiku odstoupit. Umožní mi to mnohem více času věnovat přímému výkonu práce v praxi, na konkrétních projektech a pro lidi, kteří to potřebují, a to jak z pozice předsedy správní rady Společnosti Podané ruce, tak přímo v roli terapeuta,“ řekl Vobořil.

„V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu Kč. Není tedy moc větších témat nejen z pohledu pohybu peněz, ale třeba také korupčních rizik. Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý a mám tzv. pro strach uděláno,“ dodal dosavadní národní protidrogový koordinátor.

Premiér Fiala ocenil Vobořilovu profesionalitu, práci pro stát a výrazné zlepšení protidrogové politiky v ČR. Vobořil podle něj rozpracoval celou řadu velmi obtížných úkolů a připravil několik dobrých návrhů zákonů, jako například zákon na regulaci látek, jako je kratom, tak, aby nebyly dostupné nezletilým, nebo zákon o regulovaném trhu s konopím, který momentálně projednává koalice.

Jindřich Vobořil patří dlouhodobě mezi přední odborníky na problematiku závislostí, což dokládá jeho více než třicetiletá zkušenost s vedením a rozvojem zdravotnických a sociálních služeb a programů. Od konce 90. let pracoval na zřizování, rozvoji a hodnocení komunitních služeb zejména v oblasti drogové prevence, léčby a rehabilitace. Dále pracoval jako konzultant a rozvojový pracovník v zemích, jako je Afghánistán, Bolívie, Peru a v dalších zemích Latinské Ameriky, stejně jako v zemích střední a jihovýchodní Asie či v Ruské federaci.

V letech 2010 až 2018 působil jako národní koordinátor pro protidrogovou politiku, výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a ředitel Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR. Do pozice se opět vrátil v únoru 2022, je tak nejdéle sloužícím národním koordinátorem pro protidrogovou politiku; byl přímo podřízen šesti premiérům České republiky.

Otevřít článek