Vybojované peníze někteří nevidí. Lékaři budou jednat

1 month ago
Ilustrační foto

V Poslanecké sněmovně dnes proběhne v pořadí již druhá schůzka pracovní skupiny pro tvorbu zákona o odměňování zdravotníků. Účastnit se jí mají opět zástupci ministerstva zdravotnictví, ministerstva práce a sociálních věcí, Sekce mladých lékařů ČLK, nemocnic, pojišťoven, odborů a zdravotnického výboru. S čím na jednání přicházejí mladí lékaři jsme se zeptali předsedkyně Sekce Moniky Hilšerové.

Zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory, tedy bývalý předseda Sekce a místopředseda ČLK Jan Přáda a nynější předsedkyně Sekce Monika Hilšerová, přicházejí na dnešní jednání se třemi hlavními návrhy, se kterými už byl obeznámen vrchní ředitel pro legislativu a právo na ministerstvu zdravotnictví Radek Policar.

Jako první Monika Hilšerová zmínila navázání platových tarifů zdravotníků na jejich průměrnou mzdu. Druhý návrh se týká navýšení peněz, které se sice podařilo vybojovat, ale ne vždy je vedení nemocnic ochotné lékařům peníze zaplatit. „Stává se, že zaměstnavatel sice peníze lékařům například do osobního ohodnocení dá, ale vezme mu to jinde. Od ledna se zvýšily odvody, takže jsme dostávali informace od lékařů, jak je možné, že jejich výplata v únoru byla menší než před protesty v loňském roce,“ uvedla Hilšerová nelichotivé praktiky některých nemocnic pro Zdravotnický deník a dodala, že takové chování vedení není fér, když nemocnice obdržely peníze navíc pro lékaře z kasy VZP.

Na otázku, jak situaci řešit, je podle předsedkyně Sekce prozatím nejlepším řešením obrátit se na personální vedení nemocnice. Lékaři totiž často ani nevědí, jak celý problém vznikl, protože výplatní listina představuje napříč nemocnicemi opravdu velmi složitý dokument, který mnohdy dokáže pěkně poplést hlavu. I z tohoto důvodu se chce Hilšerová v rámci Sekce zaměřit na to, aby byly výplatnice víc transparentní než doposud.

„Vedení nemocnic stále tlačí na lékaře, aby těch 416 legálních přesčasových hodin prolomili. Děje se i to, že když lékař nechce brát přesčasy nelegálně, ale je třeba je pokrýt, vedení mu přesčasy stejně rozepíše a pak mu to nikdo nezaplatí,“ popsala dále fungování některých zařízení předsedkyně.

Třetí návrh se týká spolupráce s ministerstvem práce a sociálních věcí. Jedná se o větší transparentnost financování služeb, kterou by Sekce chtěla vmísit do zákona o odměňování zdravotníků. „Nestačí nám termín přesčas. Potřebovali bychom jiný termín pro službu, která by byla jasně definovaná, to znamená odkdy dokdy se slouží a jak je financovaná. I kvůli termínu přesčas se stále porušuje zákoník práce,“ uzavřela Hilšerová.

Otevřít článek