VZP snížila odhad svého letošního schodku

1 year ago

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) zatím hospodaří nad očekávání dobře, oznámil včera novinářům po jednání správní rady VZP její předseda Tom Philipp (KDU-ČSL). Zatímco zdravotně-pojistný plán VZP na letošní rok předpokládal deficit ve výši 5,9 miliard korun, výsledný schodek by měl být o zhruba 1,7 miliard korun nižší. Pozitivně hodnotí Philipp i probíhající akci Milostivé léto 2. Konci minulého týdne obdržela VZP 1,182 žádostí o vyčíslení dluhu na pojistném a doposud bylo uhrazeno necelých 600 000 korun dlužného pojistného.

Ke konci srpna se na běžném účtu našeho největšího plátce zdravotní péče nacházelo 17,2 miliard korun. To hodnotí Tom Philipp (KDU-ČSL), předseda správní rady VZP, jako velmi dobrý stav. „Očekávaný výsledek hospodaření za období leden-srpen je 12,7 miliard korun,“ řekl dále novinářům po jednání správní rady VZP. I díky tomu snížila VZP odhad svého záporného salda hospodaření na konci roku 2022. Zatímco zdravotně-pojistný plán pojišťovny počítá s deficitem 5,9 miliard korun, podle Philippa by to mělo být 4,2 miliardy korun.

Předseda správní rady v této souvislosti uvedl, že VZP přitom stále rozšiřuje úhrady i té nejnákladnější léčby, které se v posledních pěti letech ztrojnásobily (z 300 milionů v roce 2017 na jednu miliardu v roce 2021). V roce 2022 začala VZP hradit i velmi nákladné přípravky Kaftrio dětem od šesti let na cystickou fibrózu, Voxzogo pro pacienty s achondroplazií a Spinrazu pro léčbu spinální svalové atrofie. Právě pacienti s tímto onemocněním patřili v loňském roce mezi ty nejnákladnější, částka na jednoho pacienta se pohybuje kolem 60 milionů korun.

Kladně hodnotí předseda správní rady VZP i dosavadní průběh druhého kola tzv. milostivého léta, akce, která umožňuje dlužníkům na pojistném splatit pouze původní dluh bez přidaných úroků a penále a běží od začátku září do konce listopadu. „Doposud jsme obdrželi 1 182 žádostí o vyčíslení dluhu na pojistném. Soudní exekutoři vydali 84 usnesení, která se týkala 65 dlužníků,“ konstatoval Philipp. Výše uhrazeného pojistného dosáhla téměř šesti seti tisíc korun (593 196 Kč), přičemž VZP odpustila dlužníkům na penále zhruba milion korun (1 064 989 Kč).

Zdravotní péče u nás není zneužívána

V návaznosti na Lex Ukrajina 2, který ukončil automatický nárok uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny na státní zdravotní pojištění, doposud podle Philippa kontaktovala VZP polovina dotčených osob, aby oznámila svoji životní situaci a to, jakým způsobem bude hrazeno jejich pojistné. “Oznamovací povinnost, kdy uplynulo 150 dní od udělení dočasné ochrany, již vznikla 150 796 osobám ve věku 18-65 let. Doposud ji splnilo 50,4 procent z nich,“ uvedl Philipp. Celkem registruje VZP občanů Ukrajiny, na které se tato povinnost vztahuje či vztahovat začne, 214 500.

Zhruba polovinu z těch, kteří VZP zkontaktovali, tvoří lidé zaměstnaní. Třetina zůstává nadále státními pojištěnci a 16 procent jsou osoby bez zdanitelných příjmů.

Za březen až červenec vynaložila VZP na péči o ukrajinské pacienty zhruba 770 milionů korun, doposud ji čerpala asi třetina ze všech zaregistrovaných. V 80 procentech se jednalo o poskytnutou péči s náklady do pěti tisíc korun. „Konkrétně šlo o lékařské prohlídky a vyšetření osob bez potíží, stomatologickou péči, ošetření akutní infekce horních cest dýchacích, vysoký krevní tlak nebo břišní a pánevní bolesti,“ upřesnil předseda správní rady VZP. „Tato data ukazují, že zdravotní péče není nijak zneužívaná,“ dodal ještě. Pouze ve 26 případech přesáhly náklady na léčbu milion korun, centrová péče je poskytována 512 pacientům.

Na konci června VZP očekávala, že výdaje na léčbu Ukrajinců budou letos o 100 milionů korun nižší než platby od státu a pojistného zaměstnanců. Odhadovala je na 3,9 miliardy korun, příjmy na čtyři miliardy korun.

Otevřít článek