VZP vrací na doplatcích rekordních 800 milionů korun

2 months ago

Částka, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vrací svým klientům za přeplatky na lécích v roce 2023, přesahuje 800 milionů korun – to je dosud nejvíc a oproti předchozímu roku nárůst téměř o 18 procent. Navýšil se rovněž celkový počet pojištěnců, kteří překročili tzv. ochranný limit. V loňském roce jich bylo téměř o desetinu víc než v roce 2022, konkrétně 637 tisíc. Průměrná výše přeplatku u VZP v roce 2023 činila 1256 Kč (o 88 Kč víc než v roce 2022). Dle očekávání byli nejčastějšími příjemci přeplatků lidé starší 70 let, tvoří 84 procent všech příjemců. VZP o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„Výše minimálně vyplácené částky překračující ochranný limit je stanovena na 200 korun. Tzn. zdravotní pojišťovny mohou klientovi poslat částku překračující ochranný limit ve chvíli, kdy součet nevyplacených přeplatků překročí hranici 200 korun. Nevyplacené přeplatky do 200 korun se přesouvají nejen mezi jednotlivými čtvrtletími roku, za nějž je limit sledován, ale i mezi roky,“ píše VZP ve zprávě. Když potom částka přesáhne stanovený limit, pojištěnec obdrží přeplatek do dvou měsíců od uplynutí kalendářního čtvrtletí, v němž k překročení došlo.

Přeplatek za léky vyplácí VZP automaticky – klienti si ho tak nemusí hlídat a ani o něj jakkoliv žádat – a to buďto na bankovní účet, nebo složenkou.

Zákon o veřejném zdravotním pojištění rozlišuje několik různých skupin obyvatel dle věku, přičemž každá má nastavený roční limit doplatku jinak. Limit u dětí do 18 let a seniorů od 65 do 70 let činí 1000 korun, u seniorů nad 70 let 500 korun. Nejvýše stanovenou hranici na započitatelné doplatky mají lidé od 18 do 65 let, a to na úrovni 5000 korun.

Právě u nejstarší skupiny obyvatel byla souhrnná vrácená částka nejvyšší. Z celkových 800 milionů korun činila 652 milionů, tedy přibližně 84 procent. Těchto pojištěnců bylo přes půl milionu. Sto milionů korun pojišťovna vrátila seniorům do 70 let, dospělým 39 milionů a dětem (resp. jejich zákonným zástupcům) 7 milionů. Z údajů zveřejněných VZP je patrné, že se vrácená částka i počet vyplativších klientů loni ve všech kategoriích zvýšil oproti předchozímu roku.

Rozdělení klientů VZP, kteří překročili ochranný limit dle věkových kategorií. Zdroj: VZP

Druhá tabulka potom mapuje srovnání vrácených přeplatků podle krajů a meziročně. Opět je v ní vidět znatelný nárůst jak počtu klientů, kterým byl přeplatek vrácen, tak množství peněz. Nejvíce VZP na přeplatcích vrátila klientům v Praze, poté ve Středočeském kraji a Jihomoravském kraji. Výsledky tak přibližně kopírují rozprostřenost obyvatel napříč regiony.

Srovnání vrácených přeplatků klientům VZP podle krajů.
Otevřít článek