Válek bude jednat se svým protějškem z Ukrajiny Ljaškem

1 month ago

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek bude v rámci zítřejších mezivládních konzultací jednat s ukrajinským ministrem zdravotnictví Viktorem Ljaškem. Předmětem jednání bude například spolupráce při léčbě ukrajinských občanů v českých zdravotnických zařízeních, kooperace v oblastech prevence a veřejného zdraví, integrace ukrajinského zdravotnictví mezi zdravotnické systémy Evropské unie a rekonstrukce země včetně modernizace. Pro Zdravotnický deník to uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

Předsedové vlád Petr Fiala a Denys Šmyhal budou zítra společně hovořit zejména o aktuální situaci na Ukrajině, obranné spolupráci, migrační tematice, spolupráci v energetice, podpoře českého exportu a zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny. Současně se uskuteční bilaterální jednání vybraných resortů. Ministerstvo zdravotnictví chce s Ukrajinou jednat například o léčbě ukrajinských občanů v českých zdravotnických zařízeních nebo integraci tamního zdravotnictví mezi zdravotnické systémy Evropské unie. Jedná se v pořadí už druhou mezivládní konzultaci České republiky a Ukrajiny.  

Jednat by se mělo také o výstavbě a přístrojovém vybavení ukrajinských zdravotnických zařízení zasažených válkou a koordinaci dodávek humanitární pomoci. „Významným bodem bude také sdílení informací v oblasti telemedicíny, umělé inteligence či kyberbezpečnosti,“ doplnil Řežábek s tím, že cílem je posílit spolupráci nejen mezi veřejnými sektory obou zemí, ale i spolupráci v rámci soukromého sektoru.

Válek s ministrem zdravotnictví Ljaškem jednal už v listopadu 2022 při návštěvě českých ministrů v Kyjevě. Tehdy Česko deklarovalo, že se chce podílet na obnově zdravotnického systému Ukrajiny. Za důležité označil zajištění dostatku léků a nastavení spolupráce lékařských fakult. Ministr Ljaško tehdy apeloval, aby se Česko nesnažilo získávat pro práci v tuzemsku ukrajinské zdravotníky pro trvalou práci, aby se mohli vracet co nejdříve na Ukrajinu.

Česko poskytlo uprchlíkům z Ukrajiny přístup do tuzemského systému veřejného zdravotního pojištění. Prvních 150 dní po příchodu do země jsou takzvanými státními pojištěnci, za které pojistné hradí stát. Ukrajinské děti a senioři jsou stejně jako Češi státními pojištěnci i po skončení této lhůty. V roce 2022 Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), jejímiž pojištěnci se většina z nich stala, vydala za péči o ně 1,9 miliardy korun. Od státu za ně jako za státní pojištěnce inkasovala pojistné téměř 4,5 miliardy Kč.

Otevřít článek