Více praxe. Vzdělávání ve kmenech má doznat změn

2 months ago

Možnost mít více praxe ve zvoleném oboru a nemuset absolvovat kurzy, jejichž obsah už beztak lékaři znají z pregraduálního vzdělávání – to jsou změny, které přináší navrhovaná novelizace vyhlášky 397/2020 o vzdělávání v základních kmenech lékařů. Ministerstvo si od novely slibuje zefektivnění školícího procesu, ale i snížení administrativní zátěže v rámci akreditačního řízení. Návrh je nyní v připomínkovém řízení, platit by měl od začátku příštího roku.

„Navrhuje se vypuštění čtyř povinných teoretických kurzů, kterými jsou: kurz Lékařská první pomoc, kurz Základy zdravotnické legislativy, etiky a komunikace, kurz Prevence škodlivého užívání návykových látek a léčba závislostí a kurz Radiační ochrana, a to u všech základních kmenů (s menší odchylkou v základním kmeni psychiatrickém a základním kmeni radiologickém), neboť vzdělávání v těchto problematikách je již součástí pregraduálního vzdělávání na lékařských fakultách. Další změna spočívá v tom, že je školenci dána možnost v rámci povinných 30 měsíců odborné praxe více se zaměřit na praxi, která je pro daný základní kmen specifická. Dosud byl obsah odborné praxe pevně stanoven, nyní je tedy částečně volitelný,“ uvádí předkládací zpráva.

Vyhláška o vzdělávání v základních kmenech lékařů upravuje 19 základních kmenů, které jsou stanoveny na 30 měsíců. Novelizace mění část, která se týká členění specializačního vzdělávání a délky povinné odborné praxe. Povinná odborná praxe stanovuje tzv. „kolečko“, kdy musí mladý lékař absolvovat praxi v oboru anesteziologie a intenzivní medicína, chirurgie a vnitřní lékařství. Jedinou výjimku má základní kmen pediatrický, u něhož je místo oboru vnitřní lékařství povinná odborná praxe v oboru pediatrie, a to v délce 23 měsíců.

„Navrhovaná úprava přináší zejména možnost volitelnosti a následné variability struktury povinné odborné praxe, kdy je dána možnost přesunu maximálně dvou měsíců z každé části kolečka do povinné odborné praxe specifické pro každý základní kmen. Na základě individuální dohody v rámci akreditovaného zařízení se školenci může praxe v povinné odborné praxi příslušné pro každý základní kmen navýšit v celku až o šest měsíců (vyjma základního kmene pediatrického, kdy se jedná o maximálně čtyři měsíce). Zároveň bude školenci ponechána i možnost stávajícího členění povinné odborné praxe,“ stojí v důvodové zprávě.

Akreditace se měnit nebudou

Navrhovaná novelizace také plošně vypouští čtyři povinné teoretické kurzy s tím, že zejména mladí lékaři hodnotí tyto kurzy jako zbytné.

„Úprava nebude mít za následek reakreditaci aktuálně akreditovaných poskytovatelů zdravotních služeb, a to zejména s ohledem na to, že avizované změny jsou pouze ve formě možnosti variability, přičemž bude zachována celková délka vzdělávání 30 měsíců. Předkládaná novelizace vyhlášky sebou tedy přináší zejména zefektivnění školícího procesu, kdy vlivem vypuštění teoretických kurzů bude školenci dána možnost věnovat se více právě praxi odborné. Dále díky dané volitelné struktuře povinné odborné praxe dostane školenci více odborné praxe v příslušném oboru, kterému bude následně věnovat svou budoucí specializaci,“ dodává důvodová zpráva s tím, že novelizace vyhlášky by měla mít za následek nejen zefektivnění školícího procesu, ale i snížení administrativní zátěže a nadměrné byrokracie v rámci akreditačního řízení.

Dílčí změna se týká základního kmene hygienicko-epidemiologického, kde se u kurzu Základy hygieny a epidemiologie navrhuje úprava v oblasti personálního zabezpečení, takže požadavek na lékaře a zdravotnického pracovníka se specializací v oboru snižuje z minimální délky praxe pěti let na tři roky.

U interního základního kmene se zase doplňuje, že povinná odborná praxe v oboru vnitřní lékařství může probíhat i na lůžkovém oddělení oborů zařazených do základního interního kmene zajišťujícím akutní příjmy. Důvodem je zejména akreditační řízení a následně uznávání praxe u fakultních nemocnic, kdy nemocnice nedisponují univerzálním oddělením s neselektovaným příjmem. Proto se v rámci přípravy lékař musí seznámit s jednotlivými klinickými jednotkami a diagnosticko-léčebnými postupy v rámci specializovaných interních oddělení a klinik.

V základním kmeni pediatrickém se pak navyšuje o tři měsíce možnost praxe v oborech, které mají společný pediatrický kmen. Navýšení počtu měsíců je podle důvodové zprávy reakcí na dobu, kterou může školenec strávit na domovském pracovišti příslušného oboru.

Připomínkové řízení odstartovalo 2. července a na podání připomínek je vyhrazeno 15 pracovních dní. Vyhláška by měla být účinná k 1. lednu 2025.

Otevřít článek