Výběrové řízení na ředitele SÚKL: Známe tři kandidáty

1 month ago

Na post ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je vypsáno již třetí výběrové řízení za poslední rok, přihlášky do něj mohli uchazeči posílat do včerejška. Po loňském jarním tendru, jehož výsledky ministr Vlastimil Válek neakceptoval a zrušil ho, byla na druhý pokus loni v září vybrána Kateřina Podrazilová. Novou ředitelku však ministr po pouhých třech měsících ve funkci před Vánoci odvolal a ústav dočasně vede Jakub Velík. Ten je také jedním ze tří uchazečů, kteří Zdravotnickému deníku potvrdil, že se do výběrového řízení přihlásili. Dalšími dvěma jsou Tomáš Boráň a Jan Wolf. Zda se přihlásil ještě někdo další, ukážou následující dny.

Dva ze tří uchazečů, jejichž jména známe, působí v SÚKL již dnes. Jakub Velík ústav dočasně vede, předtím v něm pracoval jako vedoucí Oddělení koordinace odborných činností a Tomáš Boráň v SÚKL působí jako ředitel sekce registrace léčivých přípravků. Třetí přihlášený, Jan Wolf je vedoucím oddělení zdravotnických prostředků a cenové a úhradové regulace na ministerstvu zdravotnictví.

Několik dalších lidí, o jejichž účasti ve výběrovém řízení se v posledních týdnech spekulovalo, Zdravotnickému deníku naopak potvrdilo, že se na pozici ředitele SÚKL nepřihlásili. Patří mezi ně bývalá ředitelka ústavu Irena Storová, nebo náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Přihlášku nepodali ani účastníci minulých výběrových řízení Lenka Vostalová a Jiří Deml. S bývalou ředitelkou Kateřinou Podrazilovou se nám nepodařilo spojit, takže nevíme, zda se do výběrového řízení přihlásila.

Ředitel SÚKL je státním úředníkem podle služebního zákona. Pro tuto pozici byly požadovány nejméně tříleté zkušenosti v obdobné vedoucí funkci v posledních 15 letech. Zájemce musí mít také minimálně magisterské vysokoškolské vzdělání, znalost cizích jazyků a bezpečnostní prověrku na stupeň Důvěrné.

Otevřít článek