Výměna průkazů VZP se dotkne 2,7 milionů pojištěnců

2 months ago

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chystá v příštích týdnech masivní výměnu průkazů pojištěnce, která se dotkne více než 2,7 milionů jejích klientů. Nový průkaz s platností na dalších 10 let obdrží pojištěnci největší tuzemské zdravotní pojišťovny, kterým v letošním roce vyprší platnost stávajícího průkazu, do svých poštovních schránek, a to nejpozději měsíc před koncem platnosti.

O nový průkaz není nutné žádat, pojištěnci VZP by ho měli obdržet poštou nejméně 30 dní před uplynutím platnosti stávajícího průkazu. Starý průkaz mohou klienti vrátit na kterékoli pobočce VZP, není to však povinné, znehodnotit ho mohou sami.

V souvislosti s tím, že pracovníci VZP nebudou pojištěnce předem nijak oslovovat, obcházet nebo kontrolovat například to, kdy jim průkaz končí, VZP varovala před nebezpečím podvodného jednání, na které by si její klienti měli dát pozor. „Pokud by se stalo, že bude kontaktován někým, kdo by se vydával za pracovníka pojišťovny, tak je to pravděpodobně nějaké nekalé jednání,“ uvedl předseda správní rady VZP Tom Philipp.

Pojišťovna zatím zůstává u plastových karet, nahradit je elektronickými zatím není na pořadu dne. „V tuto chvíli nám náš informační systém neumožňuje nahradit plastovou kartu kartou elektronickou, do budoucna je to ale určitě záměrem,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Předložení průkazu zdravotní pojišťovny pojištěnce opravňuje k čerpání zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, předkládají se proto ve většině lékařských ordinací. Podobný mají všichni pojištěnci v EU a opravňuje je k čerpání hrazené péče za tamních podmínek i ve všech dalších evropských zemích. Proto má průkaz z jedné strany pro všechny země EU jednotný modrý design, druhou stranu mají pojištěnci každé ze sedmi českých zdravotních pojišťoven jinou.

Další praktické informace k výměně průkazů nabízí web VZP.

Otevřít článek