Výrobcům léků proti obezitě roste nová konkurence

2 months ago

Zatímco americká farmaceutická skupina Eli Lilly ohlásila, že její lék proti obezitě vstoupí v řádu týdnů na britský trh, konkurence na trhu s léky na hubnutí dále sílí. O slovo se hlásí další biotechnologická společnost, která přichází z Dánska, tedy z domovské země globálního lídra v oblasti léků proti diabetu a léků na redukci hmotnosti. Tentokrát ale nejde o Novo Nordisk, nýbrž o společnost Zealand Pharma, která chce zavedeným firmám šlapat na paty, píše britský deník Financial Times.

„Nemáme zájem o lidi, kteří jen chtějí někoho dohánět. Jde nám o to spojit naši firmu s někým, kdo má strategii, jak být v lécích proti obezitě lídrem,“ řekl britskému listu Financial Times Adam Steensberg, výkonný ředitel dánské biotechnologické společnosti Zealand Pharma, která právě proniká na jeden z nejlukrativnějších farmaceutických tržních segmentů současnosti a nejspíše i blízké budoucnosti.

„Myslím, že je to velké nedorozumění, když někdo hovoří o tom, že ostatní mají nějaké zpoždění. Tohle všechno je stále jen začátek,“ dodal Steensberg s odkazem na společnosti jako Novo Nordisk nebo Eli Lilly, které zatím dané oblasti dominují.

Místo je na trhu pro každého

Podle Steensberga mají šanci ovládnout trh s obezitologickými léčivy i jiné firmy, přestože mu zatím vládne dánsko-americký tandem. Jeho slova nalézají odraz v tom, jak rychle v uplynulém roce vzrostla tržní hodnota společnosti Zealand Pharma. Za poslední rok zpevnily akcie Zealand Pharma o více než 113 procent, tržní hodnota společnosti dosahuje přes 29 miliard dánských korun, což v přepočtu činí asi 97 miliard korun českých.

Šéf Zealand Pharma se netají ambicí spojit síly s některou z velkých farmaceutických firem. Možná i proto, že jeho společnost za sebou určitou zkušenost tohoto typu má. Před více než deseti lety totiž Zealand Pharma zahájila spolupráci s německou farmaceutickou skupinou Boehringer Ingelheim, a to právě v oblasti léků proti obezitě.

Adam Steensberg totiž věří, že navzdory Novo Nordisku nebo Eli Lilly existuje na trhu místo pro další firmy, které vsadí na léky pro snižování hmotnosti. „Na světě je celkem asi 220 onemocnění, u nichž můžete najít spojitost s diabetem. V budoucnu to tedy bude znamenat, že vzroste u pacientů potřeba mít větší možnost volby, po kterém léku sáhnout,“ dodal Steensberg.

Jeho společnost bude prý moci v brzké době nabídnout alternativu vůči výrobkům z dílny Eli Lilly nebo Novo Nordisk, která bude mít podstatně redukovány vedlejší nežádoucí efekty, jako je například zvracení, zácpa nebo nevolnosti. „Během jednoho roku možná až 20 nebo 30 procent uživatelů léků na bázi látky GLP-1s budou hledat jiný lék právě kvůli těmto vedlejším nežádoucím účinkům,“ myslí si Steensberg.

Eli Lilly míří na britský trh

Zealand Pharma se přihlásila o slovo právě v době, kdy americká farmaceutická společnost Eli Lilly oznámila, že svůj lék pro redukci hmotnosti Mounjaro uvede na trh ve Velké Británii v řádu týdnů. Určen má být jak pro redukci hmotnosti, tak pro léčbu diabetu. Lék Mounjaro je přímým konkurentem léku Wegovy z dílny dánské firmy Novo Nordisk.

Eli Lilly zatím neřekla, kolik balení léku bude v nejbližší době ve Velké Británii dostupné nebo ve kterých lékárnách bude k sehnání. Ví se zatím jen to, že pacienti v Severním Irsku k tomuto léku přístup mít nebudou.

Podle listu Financial Times je ale velmi nepravděpodobné, že Eli Lilly bude schopna dodat na britský trh dostatečné množství dávek léku tak, aby pokryla silnou poptávku po něm ze strany lidí, kteří chtějí snížit svou hmotnost.

Popularita tohoto typu léku je ve Velké Británii obrovská. Již dříve proto britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče lékařům doporučilo, aby léky na předpis, které jsou určeny pro léčbu diabetu, nepředepisovali pro redukci hmotnosti. Jde o jedno z opatření, které by mělo zabránit nedostatku těchto léků právě pro diabetiky. I to potvrzuje slova Adama Steensberga, že trh s přípravky pro léčbu obezity je obrovský a své místo na něm najdou i další výrobci, nikoliv jen Eli Lilly nebo Novo Nordisk.

Otevřít článek