Výsledková sezóna ve farmabyznysu: Johnson & Johnson hlásí pokles zisku, Roche rostou tržby i zisk

1 year ago

Sérii oznamování výsledků hospodaření za druhé čtvrtletí ve farmaceutickém sektoru tradičně zahajuje největší společnost v oboru, americká skupina Johnson & Johnson. Přestože se jí podařilo meziročně zvýšit objem tržeb (v nominálním vyjádření), čistý zisk naopak výrazně poklesl. Švýcarská skupina Roche vykázala růst v obou těchto kategoriích. Roche dokonce docílila růstu i po zohlednění inflace. Vyplývá to ze čtvrtletních zpráv, které zmíněné společnosti v uplynulém týdnu zveřejnily.

Americký farmaceutický gigant Johnson & Johnson utržil za druhé letošní čtvrtletí mírně přes 24 miliard dolarů. To představuje nominální meziroční zvýšení o tři procenta, po započtení inflace se však příjmy skupiny snížily asi o šest procent. V případě čistého zisku však došlo k meziročnímu poklesu o více než 23 procent na 4,8 miliardy dolarů.

Vedení skupiny Johnson & Johnson je však s výsledky za druhý letošní kvartál spokojeno. „Náš solidní čtvrtletní výsledek odráží sílu a odolnost celé skupiny Johnson & Johnson. A to navzdory makroekonomickým výzvám, kterým čelíme,“ uvedl ve čtvrtletní zprávě Joaquin Duato, výkonný ředitel společnosti. Duato pochválil zaměstnance skupiny a vyjádřil přesvědčení, že Johnson & Johnson svou stabilní pozici na trhu upevní.

Johnson & Johnson zápasí se sílícím dolarem

Skupině Johnson & Johnson se nejvíce dařilo ve farmaceutickém byznysu, jelikož to byl jediný segment, ve kterém dokázala zvýšit své tržby, a to o 6,7 procenta v meziročním vyjádření. Ve spotřební farmacii a zdravotnických přístrojích a vybavení naopak tržby klesly. Jenže díky tomu, že farmaceutický byznys obstarává více než polovinu celkových tržeb skupiny, tržby Johnson & Johnson jako celku meziročně stouply.

Z výsledků je ovšem patrné, že americkému farmaceutickému gigantu škodí sílící americký dolar. Ten totiž v dosavadním průběhu roku zpevnil vůči euru přibližně o 12 procent a před několika dny se dokonce ocitl s eurem na takzvané paritě. Tedy v situaci, kdy se dolar a euro obchodují v poměru 1 ku 1.

Také z tohoto důvodu skupina Johnson & Johnson mírně zhoršila prognózu vývoje celoročních tržeb i zisku. Zatímco ještě v dubnu očekávala, že za celý rok 2022 se její tržby budou pohybovat v rozmezí 94,8 až 95,8 miliardy dolarů, nyní tento interval o miliardu dolarů snížila. Očekává tak meziroční růst tržeb o 2,1 až 3,1 procenta, zatímco na jaře to bylo mezi 3,8 a 4,8 procenta. Podobným tempem by měl vzrůst také zisk na akcii.

Roche překonala inflaci

Své čtvrtletní, respektive pololetní finanční výsledky oznámila také švýcarská farmaceutická skupina Roche. Její tržby za prvních šest měsíců dosáhly 32,3 miliardy švýcarských franků, a byly tak o 5,2 procenta vyšší než za první půlrok roku 2021. Vzhledem k tomu, že švýcarská meziroční míra inflace činí aktuálně 3,4 procenta, vzrostly tržby Roche reálně takřka o dvě procenta.

Ještě robustnější růst Roche zaznamenala v případě čistého zisku. Ten za první pololetí letošního roku dosáhl 9,2 miliardy švýcarských franků, a meziročně vzrostl o 11,6 procenta. Zohledníme-li míru inflace, Roche zvýšila reálnou hodnotu čistého zisku o více než osm procent. O takovém vývoji si může například právě Johnson & Johnson nechat jen zdát.

„Dosáhli jsme v prvním pololetí dobrých výsledků, a to díky pokračující silné poptávce po našich diagnostických produktech a nových přípravcích pro léčbu hemofilie, rakoviny a neurologických poruch. Daří se nám také obnovovat portfolio našich léků, rosteme navzdory rozmachu biosimilárních léků,“ uvedl v tiskovém prohlášení k pololetním výsledkům Severin Schwan, výkonný ředitel skupiny Roche.

Schwan také potvrdil celoroční výhled, který počítá s růstem tržeb v řádu nižších jednotek procent. Roche rovněž počítá s postupným poklesem prodejů výrobků týkajících se léčby a diagnostiky onemocnění Covid-19, a poklesem tržeb u léků, k nimž existují biosimilární alternativy. Po vyloučení těchto dvou efektů skupina Roche počítá s růstem tržeb v řádu vyšších jednotek procent.

Otevřít článek