Výsledky ve farmabyznysu: AstraZeneca zvýšila zisk

2 months ago

Výsledková sezóna nejen ve farmaceutickém sektoru se chýlí ke konci. Investoři se v uplynulém týdnu soustředili zejména na oznámení americké biotechnologické společnosti Moderna, která se mohla chlubit skvělými výsledky zejména v období koronavirové pandemie. Jenže uplynulý rok byl pro Modernu poměrně těžký. Naproti tomu britská farmaceutická skupina AstraZeneca své akcionáře potěšila, o něco menší úspěch slavila francouzská skupina Sanofi, jak vyplývá z jejich tiskových oznámení, respektive výročních zpráv.

Jeden z nejzajímavějších příběhů posledních let ve farmaceutickém sektoru nepochybně napsala americká biotechnologická společnost Moderna. Její raketový vzestup během koronavirové krize byl impozantní. Vděčila za něj uvedení na trh technologicky zcela nové vakcíny proti SARS-CoV-2. Nadějný start-up tehdy ukázal, že se z malé a takřka neznámé společnosti může během pár týdnů stát skutečný gigant.

Jenže s pominutím koronavirové krize se Moderna začala vracet do starých kolejí. Zatímco v letech 2021 a 2022 inkasovala miliardové zisky, rok loňský znamenal pro Modernu čistou ztrátu ve výši 4,7 miliardy dolarů (v přepočtu téměř 110 miliard korun), jak vyplývá z jejího čtvrtečního prohlášení. Dokonce i tržby se propadly meziročně asi o dvě třetiny.

Moderna ve ztrátě, ale s nadějnými vyhlídkami

Pro Modernu, a vlastně ani pro investory, však vývoj v loňském roce není příliš překvapivý. Moderna se na pokles trhu vakcín proti koronaviru připravovala a hledala nové příležitosti, kde může zopakovat svůj úspěch.

„Rok 2023 byl pro Modernu rokem transformace, adaptovali jsme se na endemický trh. Ve stejné době se našemu vývojářskému týmu podařilo zaznamenat výrazné pokroky v oblasti infekčních nemocí, onkologie a vzácných onemocnění, přičemž jsme zvýšili náš tržní podíl na trhu vakcín proti SARS-CoV-2,“ uvedl v tiskovém prohlášení Stéphane Bancel, výkonný ředitel společnosti Moderna.

Podle odborného portálu Fiercepharma.com Moderna zaznamenává úspěchy v pozdních fázích klinického testování svého kandidáta na vakcínu proti některým onkologickým onemocněním s názvem mRNA-4157.

A zdá se, že Moderna své nové vakcíně věří. Loni v květnu totiž pořídila nové prostory pro vývoj a výrobu za více než 90 milionů dolarů. Zařízení chce navíc dál rozšiřovat a investovat do něj dalších více než 300 milionů. Ruku v ruce s tím hodlá zaměstnat dalších 200 lidí, a to napříč profesemi od technických pracovníků, přes procesní manažery až pro zaměstnance, kteří by se starali o výrobu léčivých přípravků, uvádí Fiercepharma.com.

AstraZeneca úspěšně roste

Britská farmaceutická skupina oznámila v loňském roce meziroční růst tržeb o téměř 3,5 procenta na necelých 46 miliard liber (v přepočtu kolem 1,3 bilionu korun). Také čistý zisk skupiny vzrostl, a to o úctyhodných 81 procent na téměř šest miliard liber (asi 178 miliard korun). Provozní zisk společnosti se dokonce více než zdvojnásobil, uvádí se ve výroční zprávě společnosti.

AstraZeneca potvrzuje, že mít pestré portfolio svého byznysu je zárukou stability. Přestože společnost patřila mezi první, které přinesly vakcíny proti koronaviru, tržby z tohoto byznysu se pro ni nestaly nepostradatelné. Když totiž odmyslíme právě vakcíny proti SARS-CoV-2, celkové tržby AstraZeneky byly jen o přibližně 320 milionů liber nižší.

„AstraZeneca slaví 25. výročí své existence, a tak jsme velmi potěšeni, že můžeme oznámit dvouciferný růst zisku a pochlubit se silným finančním výkonem i vědeckým pokrokem. Očekáváme, že se nám v tom bude dařit pokračovat i v roce 2024,“ uvedl Pascal Soriot, výkonný ředitel AstraZeneky v tiskovém prohlášení.

Největšího růstu se AstraZenece podařilo dosáhnout v onkologických léčivech, a to více než dvacetiprocentního. Skupina také plánuje vyplatit dividendu v celkové vši 2,90 libry na jednu akcii.

Sanofi přešlapuje na místě

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi vykázala v roce 2023 jen nepatrný růst tržeb (o 0,2 procenta) na 43,1 miliardy eur (asi 1,1 bilionu korun). Současně však Sanofi vytvořila ztrátu ve výši 36 milionů eur, což je o tři miliony více než v roce 2022. Provozní zisk klesl o necelá tři procenta na 12,7 miliardy eur (kolem 320 miliard korun), vyplývá z výroční zprávy společnosti.

Na druhé straně má Sanofi v záloze největší počet kandidátů na nová léčiva (celkem 12), která mají šanci tvořit těžiště budoucího růstu tržeb i zisku. „Rok 2023 pro nás představoval kritický milník na naší cestě stát se společností založenou na vývoji, biotechnologiích a také společností, která cítí silný závazek sloužit především našim pacientům. Máme za sebou další rok, který potvrdil naši silnou výkonnost,“ uvedl v tiskovém prohlášení Paul Hudson, výkonný ředitel Sanofi.

Otevřít článek