Výzkum: Dopady sexualizovaného násilí stojí miliardy

2 months ago

Na léčbu dopadů sexualizovaného násilí je z veřejného zdravotního pojištění v Česku ročně vynaloženo 2,3 miliardy korun. Alespoň to vyplývá z výzkumu „Sexualizované násilí: výskyt, dopady a náklady na zdravotní péči“ organizace proFem – centra pro oběti domácího a sexuálního násilí a agentury MindBridge Consulting. Největší část, přes 1,7 miliardy, představují podle výzkumu náklady na léčbu psychických následků obětí. Pojišťovny přesnou výši nákladů zatím neverifikovaly, jejich vyjádření Zdravotnický deník zjišťuje.

Ztráta nebo omezení ekonomické produktivity, náklady na sociální a podpůrné služby pro oběti a přeživší nebo třeba náklady spojené s podporou okolí, jako je zajištění psychoterapie. Ekonomické dopady sexualizovaného násilí jsou obrovské. Organizace pro-Fem a agentury MindBridge Consluting se proto rozhodly provést výzkum, který přesně vyčíslil náklady z veřejného zdravotního pojištění.

Výzkum byl realizován v rámci projektu Rozvoj Platformy pro pomoc obětem sexuálního násilí, který je podpořen z Fondů Norska 2014–2021. Zúčastnilo se ho 5042 žen ve věku od 18 do 65 let v Česku. Výsledky organizace zveřejňuje u příležitosti Evropského dne obětí trestných činů a upozorňuje tím na závažnost sexualizovaného násilí.

Kategorizace forem a dopadů sexualizovaného násilí ve výzkumu zahrnuje jednak znásilnění a dále kontaktní či nekontaktní formy sexualizovaného násilí. Mezi kontaktní formy lze zařadit vynucování doteků nejen na intimních místech i přes nesouhlas oběti nebo osahávání. Nekontaktní formy zahrnují například nucení ke sledování pornografie, šmírování, sebeukájení před obětí i sexuální slovní narážky.

Dle výzkumu se s nějakou formou sexualizovaného násilí setkala více než polovina žen (58 %), přímo se znásilněním pak každá pátá žena (20 %). 76 procent obětí znásilnění uvedlo dopady na své psychické nebo fyzické zdraví, vztahy, studium, práci, či zaznamenalo dokonce život ohrožující dopady. Ženy, které zažily znásilnění ve věku do 15 let, téměř všechny uvedly, že taková zkušenost měla hluboce negativní dopad na jejich život (93 %).

Zdroj: proFem

„Analýza proFem ukázala, že náklady spojené se sexualizovaným násilím jsou enormní. Potvrzuje se, že investice do prevence tohoto násilí jsou nejen správné, ale také ekonomicky racionální. Proto považuji za důležité, aby vláda v souladu se svým akčním plánem prevence genderově podmíněného násilí zajistila dostatek finančních prostředků na prevenci a na zajištění dostupnosti specializovaných služeb pro oběti. Zásadní je také vzdělávat všechny profese, které přicházejí do kontaktu s oběťmi tak, aby se zabránilo jejich další traumatizaci a aby poskytovaná pomoc byla co nejvíce citlivá a profesionální,“ říká k tomu zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Laurenčíková Šimáčková.

Oběti sexualizovaného násilí podle výzkumu nejčastěji čelí psychickým následkům, kam spadá zvýšená citlivost, snížení sebevědomí nebo pocity viny. Mohou trpět také psychickým chronickým onemocněním jako jsou deprese, posttraumatická stresová porucha nebo panické ataky. Nelze nezmínit ani sociální dopady, jako třeba ukončení studia, pracovní neschopnost a ztráta přátel. V neposlední řadě sexuální násilí dopadá na reprodukční zdraví obětí a může vést až k myšlenkám či pokusům spáchat sebevraždu.

Nejvíc peněz jde na psychologickou pomoc   

Léčbu zdravotních dopadů sexualizovaného násilí, tj. chronických onemocnění, dopadů na reprodukční zdraví, zranění i psychických následků, ročně vyhledá zhruba 123 550 žen a náklady na tuto léčbu se dle výzkumu vyšplhají na 2,3 miliardy korun. Částka ale nezahrnuje vlastní výdaje, jako je úhrada léčiv nebo péče nad rámec zdravotního pojištění. Největší část peněz, přes 1,7 miliardy, představuje roční náklady na léčbu psychických následků, 362 milionů padne na zhoršující se stav chronických onemocnění a 197 milionů se vynaloží na ošetření a léčbu fyzických dopadů a zranění včetně pohlavně přenosných nemocí a umělého přerušení těhotenství. Z výzkumu dále vyplynulo, že 32 procent žen nevyhledalo lékařskou pomoc, i když ji v důsledku prožitého násilí potřebovaly.

Zdroj: proFem

V reakci na chybějící síť komplexních specializovaných služeb organizace proFem v lednu otevřela komplexní centrum PORT, jehož cílem je zvýšit kvalitu a péči o oběti sexualizovaného násilí, snížit riziko jejich traumatu a poskytnout jim vhodnou podporu.

Otevřít článek