Začaly práce na projektové dokumentaci pro nemocnici Rázsochy v Bratislavě

1 year ago

Projekt nové Univerzitní nemocnice Bratislava v lokalitě Rázsochy je zase o něco blíže k realizaci. Slovenské ministerstvo zdravotnictví podepsalo smlouvu s vítězem veřejné zakázky na zajištění komplexní projektové přípravy. Nová nemocnice bude v první etapě disponovat kapacitou 653 lůžek, ve druhé etapě projekt počítá s případným rozšířením o dalších 500. Nemocnice bude sloužit také jako vzdělávací a výzkumné centrum.

„Rozestavěná nemocnice Rázsochy dlouhou dobu představovala symbolický pomník problémů slovenského zdravotnictví. Vybudování moderní, kvalitní nemocnice s nadregionálním významem bude rovněž symbolické otevření nové kapitoly v péči o pacienta,“ uvedl Vladimír Lengvarský, slovenský ministr zdravotnictví.

Veřejná zakázka trvala tři roky

Veřejná zakázka byla vyhlášena v roce 2019. Do tendru se zapojilo jedenáct uchazečů a vítězem se stala skupina dodavatelů Amberg Engineering Slovakia a CED Consulting. Celková vysoutěžená cena za kompletní projektovou dokumentaci činí 16,68 milionu eur s DPH (zhruba 417 milionů korun), přičemž na financování se využijí zdroje ze slovenského Plánu obnovy a odolnosti.

Vítěz vypracuje mimo jiné urbanisticko-architektonickou studii, projektové dokumentace jak samotného stavebního záměru, tak pro povolení k provedení stavby a projektovou dokumentaci na výběr generálního zhotovitele stavby včetně medicínského i nemedicínského vybavení. Předpokládané doručení nosných částí dokumentace je do 390 dnů od podepsání smlouvy.

Výstavbu nové Univerzitní nemocnice Bratislava na Rázsochách schválila vláda 1. července 2022. Samotná výstavba nemocnice do úrovně hrubá stavba by měla být ukončena v roce 2026. Nová univerzitní nemocnice by měla zvýšit kvalitu poskytované zdravotní péče a studentům medicíny nabídnout moderní výukové prostředí. „Slovensko potřebuje kvalitní lékaře. Musí proto vytvořit adekvátní podmínky pro jejich studium. Jsem přesvědčen, že moderní a efektivní univerzitní nemocnice je v této oblasti klíčovou investicí,“ uzavřel Vladimír Lengvarský.

Otevřít článek